Antoine Pierre Urbex geeft frisse kijk op Bitches Brew
De keren dat de talentvolle Belgische drummer Antoine Pierre (27) met zijn eigen band URBEX in Nederland speelde zijn op de vingers van één hand te tellen. Onbekend maakt onbemind? Toch zou je hem kunnen kennen, want hij heeft zijn muzikale sporen nagelaten. We schetsen zijn loopbaan in een notendop en we bezochten een weergaloos optreden in De Doelen in Rotterdam.
TOT NU
Op zijn twaalfde begon hij te drummen en op zijn zestiende startte hij met Igor Hegenot zijn eerste bandje, de Metropolitan Laboratory. In 2010, hij moest nog 18 worden, ging hij bij Philip Catherine spelen. Daarmee kon hij op internationale gerenommeerde podia spelen en een mooie ervaring op doen. In 2014 voegde hij zich met bassist Nicolas Thys bij TaxiWars, opgericht door dEUS-frontman Tom Barman en saxofonist Robin Verheyen. In datzelfde jaar, nadat hij Magna Cum Laude afstudeerde in Brussel, trok hij naar the New School for Jazz and Contemporary Music in New York om verder te studeren en om samen te kunnen spelen met de lokale jazzcats.
Terug in Brussel bracht hij zijn eerste album uit met URBEX. In de tussentijd won hij verschillende prijzen, zoals B-Jazz Contest 2017 voor beste compositie, Sabam Jeunesses Musicales Jazz Award 2015 en Toots Thielemans Jazz Award 2014.
BITCHES BREW
Een halve eeuw geleden kwam de dubbelaar Bitches Brew van Miles Davis uit. Het album luidde na In A Silent Way definitief een nieuw tijdperk in (the electric period), in de muziek van Miles Davis. Voor de opname van Bitches Brew gingen in augustus 1969 dertien muzikanten drie dagen de studio in. Chick Corea, Wayne Shorter, Dave Holland, Joe Zawinul en John McLaughlin waren van de partij. Drummer Lenny White werd aangevuld met Jack DeJohnette, Billy Cobham en Don Alias en percussionisten Juma Santos en Airto Moreira. Verder basklarinetist Bennie Maupin, Larry Young op electrische piano en bassist Harvey Brooks. Twee drummers en twee bassisten was toen zeker heel onconventioneel. Een tamelijk serieus gezelschap die met zeer beperkte aanwijzingen aan de slag gingen in de studio. Een eenvoudige hint qua ritme of melodie moest volstaan en soms waren er een paar uitgeschreven muzieknotaties. De benadering van Davis was pragmatisch. Wanneer hij uit moest leggen wat hij bedoelde, dan had hij de verkeerde muzikanten uitgenodigd, zo was zijn mening. De opnamesessies verliepen erg gefragmenteerd. Afzonderlijke partijen werden separaat opgenomen, alles onder regie van Miles Davis. Na een half jaar kwam het album uit. Sommige muzikanten herkenden de oorspronkelijke opnames en volgorde daarvan er niet in terug.
Op 30 maart 2020 is het vijftig jaar geleden dat de plaat werd uitgebracht.
OBSESSIE
Drummer en componist Antoine Pierre verdiepte zich in Bitches Brew en hij wilde graag iets met het iconische album doen. Hij dook er diep in en het werd een obsessie. Dat zijn zijn eigen woorden en niet die van een psychiater, dus het zal wel mee vallen. En als we deze avond het resultaat horen van die obsessie, dan lijkt de missie erg geslaagd. Het is niet zo maar een arrangement van een bestaand stuk, maar heeft veel elementen in zich van het oerstuk. Het benadert het gevoel en de sfeer van de vijftig jaar oude opname, maar is meer vooraf bedacht en eigenlijk technisch meer doortimmerd.
De nieuwe stukken hebben een enorme gelaagdheid en complexiteit terwijl het gelijktijdig een sterk organische groove heeft. De gelaagde polyritmiek op drums, subtiel ingekleurd door de bonte en veelzijdige percussie tillen de muziek op. De gouden handen van Bram De Looze maken een pas de deux op de zwarte en witte toetsen en Frédéric Malempré schudt, rammelt, slaat, zwaait en verandert zijn niet onbescheiden percussie-arsenaal in een compleet zangkoor. Trompettist Jean-Paul Estiévenart kan er natuurlijk niet aan ontkomen om een bescheiden hoofdrol te mogen spelen; lyrisch als het kan en fel en bijtend als het moet. En niet met de rug naar het publiek. Bassist Félix Zurstrassen groovet er lekker op los op zijn Dakotarode Fender Precision bass en maakt bescheiden gebruik van onderdelen van zijn pedal train. Vanavond is niet vaste gitarist Bert Cools aanwezig, maar de Nederlandse reizende (en nog immer rijzende) stergitarist Reinier Baas. Baas is niet onbekend met het werk van Pierre, want hij deed ook mee met de plaatopname.
FLAGEY
Op 16 januari van dit jaar speelde een uitgebreide bezetting van URBEX in Flagey (Brussel) om opnames te maken voor Variations on Bitches Brew, het derde album van URBEX. Op die opname die over een maand of twee gereed zou kunnen zijn, spelen naast de muzikanten van vanavond ook toetsentovenaar Jozef Dumoulin, Bert Cools gitaar en electronica plus altsaxofonist Ben van Gelder mee. We kijken reikhalzend uit naar de release!
ANTOINE PIERRE URBEX
Antoine Pierre – drums
Jean-Paul Estièvenart – trompet
Reinier Baas – gitaar
Bram De Looze – piano
Félix Zurstrassen – basgitaar
Frédéric Malempré – percussie
De Doelen Rotterdam (NL) 14 februari 2020
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer