Nationaal Podium Plan klaar voor lancering!
Nationaal Podium Plan klaar voor lancering!
Eindelijk is het zo ver. 1 juni 2021 wordt een nieuw subsidiesysteem voor jazz en wereldmuziek gelanceerd: Het Nationaal Podium Plan.
Het is een simpel systeem en het is er voor iedereen. Geen uitsluiting op basis van een inhoudelijke toetsing, geen artistieke sturen vanuit de de subsidieregeling en geen bergen papierwerk. Bovendien hoef je geen maanden te wachten of je nu wel of niet in aanmerking komt terwijl je de boekingen al gedaan hebt en de concerten al staan.
PEULESCHIL
Het is een injectie voor de sector jazz en wereldmuziek die vooral bedoeld is om te zorgen dat er weer overal gespeeld kan worden en wel door heel Nederland.
De filosofie is simpel. Iedere in Nederland wonende professionele jazz en/of wereldmuziek musicus komt in aanmerking en verder is de financiële transactie tussen een musicus en een podium de basis van de regeling.
Het Nationaal Podium Plan matcht gages tot aan de Sena-norm van € 265,00 per musicus zolang een podium minimaal de helft van deze Sena-norm per musicus uitbetaalt.
Op die manier krijgen musici fatsoenlijk betaald en kunnen kleinere podia kwalitatieve concerten organiseren die anders waarschijnlijk niet mogelijk zouden zijn geweest. Het is bovendien een digitaal geautomatiseerd systeem met heel weinig overhead. De moeite van het inschrijven is een peuleschil in verhouding tot het maken van welke aanvraag dan ook.
Nationaal Podium Plan voor MUZIKANTEN
TOT 20 KEER
De ondersteuning wordt niet aan de bovenkant in de sector gestopt maar komt gelijk bij de musicus terecht; de befaamde onderkant waar de laatste tijd zoveel over te doen is. Het NPP kan met recht het eerste trickle up systeem van Nederland genoemd worden.
Voorlopig zit er nog wel een grens aan het aantal concerten die een musicus gehonoreerd kan krijgen. De musicus kan per jaar 20 keer gebruik maken van het NPP. Ensembles die in een meerjarige subsidieregeling krijgen, kunnen geen ondersteuning krijgen. Op het moment kan het NPP ensembles tot vijf personen ondersteunen. De reden daarvoor is simpel. Het budget is nu nog te beperkt om bovengenoemde criteria los te laten. In de toekomst hopen we natuurlijk dat het budget kan groeien zodat het NPP zich op allerlei vlakken breder kan opstellen. De ondersteuning is ook niet bedoeld voor concerten in theaters en concertzalen van het VSCD circuit, niet voor de grote gesubsidieerde clubs en niet voor festivals.
Het NPP is bedoeld om de zogenoemde humuslaag te bedienen. Al die kleine clubs en plekken waar jazz en wereldmuziek concerten georganiseerd worden zijn namelijk de voedingsbodem voor de hele sector en levenslijn van het genre. Deze plekken stonden al decennia onder grote druk en veel van deze gelegenheden zijn dan ook verdwenen.
Nationaal Podium Plan voor PODIA
HOOGSTE TIJD
Het was de hoogste tijd dat er een nieuwe subsidiesystematiek zou komen om het ecosysteem van de jazz en wereldmuziek sector te herstellen. Net als als met jazzmuziek komt vaak de inspiratie voor nieuwe gedachten uit het verleden. In het begin van de jaren tachtig stapte ik als jonge professional in een super florerende jazz sector. Een van de aanjagers daarvan was het podiumplan van de Stichting Jazz in Nederland (SJIN) welke in de jaren zeventig bedacht was door Hans Dulfer. Met het verdwijnen van de SJIN verdween ook het podiumplan.
Ik schrijf al een paar jaar over mijn ergernissen binnen het jazz ecosysteem maar soms moet je ook gewoon de koe zelf bij de horens pakken. Met de inspiratie van het gedachtegoed van Hans op zak ben ik samen met Alexander Beets en de Kunstenbond/NTB gaan praten met de Sena. Zoals iedereen weet doet Sena Performers ongelofelijk veel voor de scene en het speelklimaat. Men vond het gelijk een goed idee. Nu de andere CBO’s ook een duit in het NPP zakje hebben toegezegd gaat de trein vanaf 1 juni rijden.
AANMELDEN EN INSCHRIJVEN VANAF 1 JUNI
De speelplekken en de musici moeten zich gaan aanmelden en inschrijven op de site en dat kan vanaf 1 juni. Dat is belangrijk want zonder dat je je inschrijft gebeurt er niet veel.
Moeten de ensembles en musici dan niet inhoudelijk gestuurd worden en moet er niet gecontroleerd worden of iemand wel artistiek volwaardig is zou je je kunnen afvragen. Nee, dat hoeft dus niet. De natuurlijke keten van de musici, componisten, programmeurs, media en vooral het publiek staan, met hun de kennis en professie, allen tezamen aan het spreekwoordelijke roer en het gecomputeriseerde systeem doet de rest. Een beter systeem bestaat er niet zou ik zeggen dus daar hebben wij het grootste vertrouwen in. Zie het Nationaal Podium Plan als een opluchting dat je als jazzmusicus zelf kan bepalen wat je wilt spelen, dat je de financiële ondersteuning krijgt die je verdient en dat er weer gespeeld kan worden door heel Nederland.
Ben van den Dungen
musicus, componist, cultureel ondernemer,
docent saxofoon Codarts