Polo de Haas: Alle geluid is muziek!
Polo de Haas
Alle geluid is muziek
1933 – 2022
Polo de Haas studeerde aan het Amsterdams Conservatorium bij Jan Odé en behaalde cum laude zijn solodiploma. Hij zette daarna zijn studie voort bij Jacques Février in Parijs en bij Eduardo del Pueyo in Brussel.
In een interview zei hij ooit: “Er is geen muziek waarvan ik zeg: dat is geen muziek. Alle geluid is muziek”.
Hij verwierf tal van onderscheidingen zoals de Eerste Prijs op het ICC Concours in Amsterdam en de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw. Hij trad op met vrijwel alle Nederlandse orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink.
Polo de Haas gold als voorvechter van de eigentijdse muziek en heeft ook als componist een aantal werken op zijn naam staan. Hij gaf recitals in Oost- en West Europa, Japan, Canada, Korea, Cuba en de VS. Vele componisten droegen werken aan hem op. Hij werd verder bekend door zijn vele radio en televisie-optredens.
Met basklarinettist Harry Sparnaay vormt hij het Duo Fusion Moderne ( Gaudeamus Duoprijs ).
Voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek werd hij in 1996 koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
JAZZ
Met zijn jazzkwartet trad hij o.a. op in het North Sea Jazzfestival. Polo de Haas vormde al 30 jaar een duo met slagwerker Pierre Courbois.Hij trad ook regelmatig op met stemkunstenares Greetje Bijma.
Polo de Haas behoorde tot de internationale groep Steinway Artists.
De Haas presenteerde jaarlijks zijn eigen concertserie waarbij klassieke, eigentijdse en geïmproviseerde en niet-westerse muziek gecombineerd wordt met poëzie, verhalen, film, beeldende kunst en exposities. Sinds 2010 werd de serie uitgevoerd in het Concertgebouw van Amsterdam.
Polo de Haas was gespecialiseerd in het werk van Simeon ten Holt en werkte mee aan talrijke uitvoeringen en opnamen van zijn muziek.
De cd ‘Canto Ostinato’ met pianist Kees Wieringa werd in 2001 met goud bekroond.
1980 – 2020
Tijdens de corona-tijd zat hij thuis zoals hij altijd thuis zat. Hij zat altijd (met plezier) in quarantaine zoals sommige anderen ook met plezier in quarantaine zitten omdat ze kunnen lezen, gezellig babbelen, spelletjes doen of ongestraft veel opbellen, zo zei hij zelf.
Tijdens de corona bracht hij nog een dubbel-cd met geïmproviseerde muziek uit.
Pianist Polo de Haas over zijn dubbel-CD met geïmproviseerde muziek:
”Improviseren heb ik altijd al gedaan. Improviseren is voor mij hetzelfde als praten. Ik vertel iets en de mensen kunnen het beluisteren als een verhaal. In principe begin ik uit het niets. Het publiek weet niet wat er zal gaan gebeuren, maar ikzelf weet dat ook niet. En dat maakt het dus heel spannend. De Nederlandse componist Simeon ten Holt heeft eens gezegd: ”Mijn vingers vinden hun weg op het klavier en dat leidt tot een compositie.” Mijn vingers leiden mij tot een improvisatie en ik laat me verrassen. Het zijn nooit loze noten – althans dat probeer ik te vermijden. Het zijn noten die iets uitdrukken. Ik heb om goed te kunnen spelen een luisterend oor nodig. Het is een soort onzichtbare band die er bestaat tussen het publiek en mij. Je ziet en hoort die band niet, maar ik merk vanuit mijn plek op het podium de lichtste reactie van het publiek. Ik zie gelaatsuitdrukkingen, ik zie mensen genieten, lol hebben, lachen of huilen. Het is een uitwisseling.”
De dubbel-cd bestaat uit twee opnames. De eerste dateert van 10 januari 1980 en is gemaakt op een toen nieuwe Estonia Concert Grand vleugel. De opname dook op en De Haas besloot het te combineren met een recente opname.
Die vond plaats op 14 augustus 2020 in de Kleine Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw op een Steinway D vleugel (586341, dezelfde vleugel als waar hij ook tijdens zijn concertserie op speelde). Een improvisatie van een uur, die er in één keer opstond.
FOTO’S
Het fotowerk van de cd is van (jazzradar)fotografe Ranjani Nirosha. Zij ontmoetten elkaar bij toeval toen Nirosha door slagwerker Pierre Courbois werd gevraagd te fotograferen. De Haas sloot haar fotowerk in zijn hart en de fotografe maakte op de schamele momenten die er nog waren haar beelden. als huisfotograaf.
Afgelopen woensdag werd De Haas in het ziekenhuis opgenomen met een ernstige longontsteking.
Op paaszondag overleed hij op 88-jarige leeftijd in zijn slaap, in aanwezigheid van zijn geliefden.
De uitvaart vindt a.s. zaterdag plaats in besloten kring.
fotografie Ranjani Nirosha
tekst Eddy Westveer