Compromisloos StarkLinnemann met LisztBeethoven

Paul Stark
StarkLinnemann Trio speelde herschreven werk van Liszt
Jonas Linnemann

Pianist en musicoloog Paul Stark herschrijft werk van componisten als Beethoven, Chopin, Mussorgsky en Liszt. Hij doet dat met een intentie die als de niet meer levende componist zou meekijken of -luisteren niet teleurgesteld zou zijn. Slagwerker Jonas Linnemann gaat vervolgens aan de slag met toevoegen van ritmes en het invullen van andere partijen. Grofweg is dat de werkwijze van het componistenduo StarkLinnemann. Werk van Franz Liszt vormt de bron van het nieuwe album dat in het Tilburgse Paradox werd gepresenteerd. Die presentatie deden ze als trio samen met contrabassist Maciej Domaradski waarmee de samenwerking inmiddels ongeveer een kwart eeuw teruggaat.

Maciej Domaradzki betrouwbaar basis in StarkLinnemann Trio en Quintet

ROMANTISCH
In de eerste set nemen StarkLinnemann met Transcending Liszt het romantische werk van de componist Franz Liszt zorgvuldig en compromisloos onder handen. De Hongaarse componist was in zijn tijd (1811-1886) één van de grootste pianovirtuozen. De set opende sterk met Liebestraum of volgens Linnemann, die de aankondigingen deed, meer een psychedelische droom. Toen Liszt in 1833 een verhouding kreeg met de getrouwde gravin Marie d’Agoult componeerde hij Vallée d’Obermann. Een stuk geïnspireerd op een Franse roman waarin de hoofdpersoon op zoek is naar het antwoord van de zin van het leven en het geluk dat hij zoekt. Het trio van StarkLinnemann transformeerde dit vervolgens een afgewogen blend van jazz, klassiek en wereldmuziek. En daarbinnen was dan ook nog alle ruimte voor individuele solo’s.

Sterke uitbreiding met blazerssectie in tweede set

RHAPSODIE
Om de eerste set af te sluiten volgde nog een nummertje. Hungarian Rhapsody No. 2 is de meest bekende van de reeks van negentien rhapsodieën die Liszt produceerde. Bij pianist Stark dwarrelt een heel pakket partituurbladeren van de vleugel naar de grond. De monumentale uitvoering van dit stuk kende veel grootse passages die regelmatig tot een finale uitnodigden. Uiteindelijk werd dit fraaie klapstuk afgetikt aan het einde van de vijf kwartier tellende eerste set.

Iman Spaargaren
Vincent Veneman

BEETHOVEN
In de tweede set (Transcending Beethoven) werd het trio uitgebreid tot kwintet. Het verschil tussen Liszt en Beethoven (1770-1827) werd met twee blazers nog duidelijker. De Eroica, die ook wel als Symfonie nr. 3 door het leven gaat, is destijds geschreven met de heroïsche daden van Napoleon in gedachten. En natuurlijk geschreven voor een groot orkest. Klarinettist/saxofonist Iman Spaargaren vulde al regelmatig het ensemble aan tot kwartet. Nu schoof trombonist Vincent Veneman aan bij het gezelschap om de visie op Beethovens Eroica extra in te kleuren. Van de oorspronkelijk en in de volledige transcriptie uit vier delen bestaande symfonie werden twee delen gespeeld. Met werkelijk prachtige partijen op klarinet en trombone en fraai samenspel sloot StarkLinnemann de avond enthousiast af.

StarkLinnemann Quintet met transcending de Symfonie Eroica van Beethoven

STARKLINNEMANN
Paul Stark – piano
Jonas Linnemann – drums
Maciej Domaradzki – contrabas
Iman Spaargaren – tenorsaxofoon, klarinet
Vincent Veneman – trombone

Paradox Tilburg (NL)
16 december 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer