Technische Melissa Aldana mist bezieling
De in de New Yorkse scene ingeburgerde Chileense tenorsaxofoniste Melissa Aldana (1988) stond vrijdag 24 maart 2023 voor de allereerste keer in het Tilburgse Paradox. Ze opende daarmee met haar kwartet een korte Europese tour die op zaterdag 1 april eindigt op het Transition Festival in het Utrechtse TivoliVredenburg.
Onlangs bracht ze op Blue Note haar nieuwe album met de pretentieuze titel 12 Stars uit. Aldana won in 2013 de prestigieuze Thelonious Monk Competitie. Met de Noorse gitarist Lage Lund (1977), die in 2005 winnaar was, verkeerde ze in goed gezelschap. Samen met de Chileense bassist Pablo Menares en drummer Kush Abadey, beiden in New York gestationeerd, vormden ze op papier het gedroomde jazzkwartet. In 2019 zagen we haar met dezelfde bezetting in LantarenVenster.
NEDERLANDS TINTJE
Melissa Aldana’s eerste saxofoon was de Selmer Mark VI van haar grootvader. Inmiddels prijkt haar naam op de lange lijst van Parijse Maison Selmer. Zo heeft ze ook endorsements voor mondstukken, rieten en voor de nek van haar tenorsaxofoon. En met dat laatste heeft haar optreden een Nederlands tintje. De nek voor haar 1951 Selmer Super Balanced Action is namelijk gemaakt door Friso Heidinga, eigenaar, exploitant en oprichter van Amsterdam Winds. Hij zou vanavond ook komen, zei Aldana, maar persoonlijke omstandigheden brachten daar verandering in.
Pablo Menares
NUANCE
Veel nieuwsgierige bezoekers keken reikhalzend uit naar de nog jonge en frêle tenorsaxofoniste van naam en faam. Na het voorstellen van de band opende de eerste set met het nieuwe Introspection. Haar lange beweeglijke vingers zochten omlaag wijzend met bijna een haakse bocht in haar linkerhand naar de bovenste kleppen van de tenorsax. Soms alsof het een reeks etudes betrof, liet ze een aaneenschakeling van glijdende noten passeren. Bijna compulsief op zoek naar de fijnste nuance in vooral de hoogste octaven van de saxofoon werd ze daarbij vasthoudend voornamelijk met akkoorden gevolgd door gitarist Lage Lund op zijn door Peter Schottmüller gebouwde gitaar.
SPANNINGSBOOG
Het bleek voor het kwartet dat in technische zin excelleerde een niet zo eenvoudige opgaaf de aandacht van het publiek te houden. De aankondigingen waren spaarzaam en de variatie in het spel leek intentioneel entertainment voor professionals en superfijnproevers. De lange nummers bleken de spanningsboog van veel gasten van Paradox parten te spelen. Er werden twee sets met lange nummers en zonder inter-actie met het publiek gespeeld.
ARE YOU HAPPY?
Haast meditatief begon de tweede set met een fraai nieuw nummer; een langzame balade. Na de pauze bleek ook pijnlijk duidelijk dat er wel wat lege stoelen in de uitverkochte zaal stonden. Zo jammer, want dat was toch niet nodig? Wij hebben ons absoluut niet verveeld bij die prachtige muziek, maar thuis een plaatje draaien kunnen we natuurlijk ook. Daar hoeven we niet voor uit onze stoel te komen, anders dan om even wat uit de koelkast te halen. Optreden is ook entertainment en wat persoonlijke aandacht krijgen. De meest triviale onderwerpen kunnen het ijs al breken. De dialoog tussen podium en zaal is toch juist wat live-muziek aantrekkelijk maakt?
Melissa Aldana heeft een totaal eigen geluid
LIEVE MELISSA
Zeer waarschijnlijk lees je van dit artikeltje helemaal niets. Not only because you don’t read Dutch. Maar je agenda staat helemaal vol. Je maakt prachtige nummers, je speelt geweldig, hebt een eigen geluid en de muzikanten die je omringen zijn top! Maar het veeleisende publiek dat geld neertelt en tijd vrijmaakt om je op het podium te zien spelen, wil nog meer. Ze willen niet alleen de muziek van je horen, maar zijn ook nieuwsgierig naar de persoon. Misschien tot zaterdag 1 april bij festival Transition in TivoliVredenburg!
MELISSA ALDANA QUARTET
Melissa Aldana – tenorsaxofoon
Lage Lund – gitaar
Pablo Menares – contrabas
Kush Abadey – drums
Paradox Tilburg (NL)
24 maart 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer