Rob van de Water, zijn Syl en zijn BarBiertje

BIOGRAFIE

Water, Rob vd (2)-ps

door Hans Zirkzee

Auteur van het boek Jazz in Rotterdam, Hans Zirkzee interviewde en schreef over talloze jazzmuzikanten die een band met Rotterdam hebben of hadden. Musici die veel reizen en mensen ontmoeten hebben vaak mooie en interessante verhalen te vertellen. 
Deze biografie werd deels gepubliceerd in Jazz in Rotterdam en werd aangevuld met later beschikbaar gekomen informatie.

Rob van de Water

(Rotterdam, 28 juni 1941 - Hellevoetsluis, 3 januari 2015)

"Rob zat vol ideeën en gesteund door Syl, voerden zij die samen tot in de puntjes uit."

Rob van de Water (Rotterdam, 28 juni 1941 – Hellevoetsluis, 3 januari 2015)
O.a. Bigband van Henk Sprenger, Rob Madna Bigband, Anton Burger Band (1979) en eigen kwartet (1982).

Sprenger Henks bigband foto Jo van den Broek Sprenger coll HS075 (4)
Bigband van Henk Sprenger

´Op 3 januari 2015 overleed de oprichter van muziekcafé Het BarBiertje Rob van de Water. Samen met zijn Syl een twee-eenheid. Ze leefden voor de muziek en hun levenswerk, hun kroeg in de Kerkstraat in Hellevoetsluis. Rob was een trompettist en muzikant in hart en nieren. Hij studeerde af aan het conservatorium en begon zijn loopbaan in Brielle bij de Kijkdoos, tegenwoordig de Knijp. Zijn oog viel op een pand in de Kerkstraat in Hellevoetsluis, waar voorheen een kapper gevestigd was. Met hulp van vrienden opende Rob hier veertig jaar geleden (16 mei 1975) zijn muziekcafé, waar veel bekende artiesten hun eerste schreden zetten op hun muzikale pad. Sylvia Visser kwam graag even naar die leuke kroeg! Als jong meisje spijbelde zij vaak van school om even stiekem langs te komen. De pittige jonge schone kreeg een baantje achter de bar en is vanaf dat moment ook nooit meer weggegaan, zij kreeg een relatie met de muzikale eigenaar. Rob zat vol ideeën en gesteund door Syl, voerden zij die samen tot in de puntjes uit. Op menig Belgisch antiekmarktje kochten zij met zorg spulletjes voor hun kroeg. Alles moest kloppen. Rob en Syl inspireerden elkaar en vulden elkaar aan. Terwijl Syl de zaak draaide, ging Rob nog een paar keer op tournee. Zo was hij trompettist in het Russisch staatscircus en toerde Rob door Indonesië. Verweven met de liefde voor de muziek gaf Rob in Hellevoetsluis ook les op de blokfluit en trompet. Dana, die 35 jaar geleden werkzaam was bij het BarBiertje, herinnert zich de blokfluitlessen die zij van Rob kreeg op 4/5 jarige leeftijd nog goed. De trompet was deel van Rob en zijn geliefde instrument is zelfs met hem begraven. Op tournee gaan schoot erbij in toen het steeds drukker werd in de zaak. Bijzonder voor die tijd was het serveren van dagschotels en het eten in de kroeg sloeg aan.

PIET EN RIA
Rob
en Syl bouwden aan de achterkant een deel aan waar de eerste pizzeria van Hellevoetsluis werd gevestigd. Dit was zo vernieuwend in Hellevoet dat zelfs de postbode niet wist wat dit was en vroeg wie Piet en Ria waren. De ideeën bleven opborrelen en de eerste en enige Mexicaan werd gevestigd in de aanbouw aan de zijkant van het pand. Zo ontstond een goedlopende drieluik met drie verschillende keukens, waarvandaan werd bezorgd en afgehaald. Rob en Syl waren ook altijd bezig voor jongeren zo hebben ze samen met Hans Capello het jongerencentrum Ojee opgeknapt. Zij bliezen het nieuw leven in het centrum werd heropend als Okee. Hierbij werd aan de wens van de gemeente voldaan om soft-drugs te tolereren. Rob was altijd heel vernieuwend en zeer betrokken en is dat tot zijn laatste snik gebleven. De restaurants draaiden overdag en in de avond, maar ’s avonds om 22.00 uur werd alles omgebouwd. Stoelen en tafels gingen naar de tuin en het podium werd vrij gemaakt voor de band. Het werd dan weer de kroeg waar het allemaal mee begon. Er was altijd live muziek en het BarBiertje werd steeds bekender in Nederland. Bekende muzikanten kwamen vaak en graag spelen. Door de behoefte om het kroeggedeelte uit te breiden en de aangescherpte regels rondom de voedsel en warenwet, werd besloten weer terug te gaan naar de formule van het muziekcafé. Enkele jaren later startten Rob en Syl daarbij de naastgelegen coffeeshop. De sfeer uit die tijd is nog steeds terug te vinden op de foto muur op het podium, waarop sterren als Hans Dulfer en later dochter Candy en Trijntje Oosterhuis prachtig worden weergegeven. De ziekte van Parkinson maakte dat Rob en Syl vijftien jaar geleden, beetje bij beetje, steeds meer uit handen moesten geven. Nog steeds zeer betrokken kwamen ze dagelijks naar de zaak, maar de zaken werden onderverdeeld. Nog meer tegenslag kwam op hun pad toen rond 2005 bij Syl borstkanker werd geconstateerd. Die leek zij te hebben overwonnen maar helaas in 2010 werd wederom kanker bij haar ontdekt. In september 2010 stapten Rob en Syl alsnog in het huwelijksbootje. Na 35 jaar, waren zij nu een officieel stel. Helaas heeft dat niet lang mogen duren, want april 2011 overleed Sylvia aan de gevolgen van kanker. Op 3 januari 2015 overleed ook Rob op 74-jarige leeftijd, in zijn slaap. Ondeugend, altijd bereid tot een praatje en vol passie beoefende en beluisterde hij muziek. Vooral de jazz en bigbands, want dat was zijn passie. Hij was gek op het kijken naar vrouwen en altijd in voor een feestje. Dat begon vaak met trommelen op de bar, waarna een jamsessie met deksels en pollepels volgde. Als hij het naar zijn zin had, gooide hij zijn bril in de spoelbak, gingen de gordijnen dicht en kwam hij met zijn vrienden en medewerkers pas weer buiten als de zon weer opkwam. Het was keihard werken, maar het was altijd gezellig en bovenal een groot feest!´

BRONNEN
Groot Hellevoet.nl
tekst: Nicole van Tooren
Jazz in Rotterdam, de geschiedenis van een grote stadscultuur
(2015)

Hans Zirkzee
Hans Zirkzee

Hans Zirkzee
‘mister’ jazz in Rotterdam,
muziekdocent,
saxofonist,
concertorganisator,
schrijver, jazz-historicus,
auteur van Jazz in Rotterdam
(de geschiedenis van een grotestadscultuur),
winnaar Dutilh-Prijs 2016

OVER R†JAM
Stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial