Maaike Nicola en Friends

BIOGRAFIE

Nicola, Maaike coll Piet Schop368-ps
Op de foto: Maaike Nicola

door Hans Zirkzee

Auteur van het boek Jazz in Rotterdam, Hans Zirkzee interviewde en schreef over talloze personen (vooral jazzmuzikanten) die een band met Rotterdam hebben of hadden.
Deze biografie gaat over de rol van bekende familie Tuschinski en de zeker zo belangrijke familie Weisbard

Wilhelmina Maria ‘Maaike’ Godefrida Nicola

(Rotterdam, 30 oktober 1935 - Rotterdam, 25 januari 2006)

Cornelis ‘Cock’ Gijs Bertus Schelvis

(Rotterdam, 19 januari 1937 - Rotterdam, 24 december 2005)

".......Jazzbeoefening was door menig conservatorium op straffe van verwijdering zelfs verboden!"

Tot lang na de bevrijding wilden de Nederlandse conservatoria niets van jazz weten. Jazzbeoefening was door menig conservatorium op straffe van verwijdering zelfs verboden! Pas in 1978 startte in Rotterdam de ‘Leergang Lichte Muziek’. Op 26 mei 1983 studeerde pianist Hans Vroomans als eerste conservatoriumstudent in Nederland af als uitvoerend musicus in de lichte muziek. In het Hofpleintheater legde hij zijn openbare examen af. De naoorlogse generatie musici leerde de jazz dus van platen, de radio, bladmuziek en van elkaar. Vóór de oorlog bestonden er wel jazzopleidingen.

MAAIKE EN COCK
Zangeres Wilhelmina Maria ‘Maaike’ Godefrida Nicola (Rotterdam, 30 oktober 1935 – Rotterdam, 25 januari 2006) en drummer Cornelis ‘Cock’ Gijs Bertus Schelvis (Rotterdam, 19 januari 1937 – Rotterdam, 24 december 2005) behoorden tot die generatie van de jonge jazzliefhebbers. Zij kwamen van huis uit in contact met de jazzmuziek. Cock begon bij de Kajanko’s, het mondharmonicatrio van Karel, Jan en Cock. Maaike zong voor haar plezier met jazzplaten. Cock bekwaamde zich als autodidact in het drum- en percussiespel. De twee gepassioneerde jazzliefhebbers ontmoetten elkaar op de schaatsbaan in De Enk in 1955. Maaike kwam uit noord en Cock van zuid. Op de linker Maasoever startten zij in de Jazzclub Zuid in café Trianon en in de van Malsenstraat hun muzikale carrière.

Nicola Schelvis, Lou Beijnen, Gelauff, ws Rath, Nicola B14 coll MS 626
B14 vlnr Cock Schelvis (drums), Lou Beijnen (bas), Charles Gelauff (tmp), Jan Rath (piano) en Maaike Nicola (zang)

LOOSDRECHT
In jazzclub B14, waar zij de musici zagen die zij alleen van de radio kenden, formeerden zij een kwartet met Lou Beijn (bas) en Jan Rath (piano). Bij hen kwamen altijd musici over de vloer. Hun huis aan de Claes de Vrieselaan was omgebouwd tot oefenruimte. Tot hun grote verrassing wonnen zij met Maaike Nicola & Friends in 1961 het jazzconcours in Kortrijk. In het zelfde jaar waren zij finalist van het Loosdrecht festival, destijds de springplank voor jonge jazzmusici, waar de concurrentie van Louis van Dijk, Carl Schulze en Rein de Graaf groot was. Het leverde wel een optreden voor de televisie op. In verband met de zorg voor hun kinderen en de verminderende belangstelling voor de jazzmuziek stopten zij rond 1965 met optreden.

Nicola, Maaike Rob vd Linden, Koos wiltenburg coll Piet Schop369
vlnr Robert van der Linden (piano), Koos Wiltenburg (bas), Piet Schop (gitaar) en Cock Schelvis (drums)

DOORSTART
In 1980 pakten Maaike Nicola en Cock Schelvis op verzoek van Jan Rath de draad weer op en vormden zij een kwintet met Rob van der Linden (piano), Koos Wiltenburg (bas) en Piet Schop. In de loop der tijd werkte het ensemble in wissellende bezettingen met gerenommeerde musici, zoals bassist James Long, drummer John Engels en pianist Cees Slinger. Maaike Nicola & Friends groeide uit tot een veel gevraagde band. Maaike trad op met het Metropole Orkest. Zij maakte een flink aantal opnames, die geproduceerd werden door Schelvis: The Masquerade is over (LP 1983), From Maaike with Love (LP 1986), Don’t Explain (LP 1988), A Portret of Maaike (CD 1989), I’m Old-fashioned (CD 1990), All the Way (CD 1992), Save That Time (CD 1994) en But Beautiful (CD 1998).

Nicola, Maaike and friends 1 jan 1979 sheet coll WdB 123 (5)
Jan Vleghaar overhandigt in café De Overheid het eerste exemplaar van de elpee Don’t Explain aan Maaike Nicola en Cock Schelvis, Rechts Piet Schop.

BRONNEN
Interviews met Michel Schelvis
Jazz in Rotterdam, de geschiedenis van een grote stadscultuur (2015) door Hans Zirkzee
Foto’s Wim de Boek, Michel Schelvis en Piet Schop

Hans Zirkzee
Hans Zirkzee

Hans Zirkzee
‘mister’ jazz in Rotterdam,
muziekdocent,
saxofonist,
concertorganisator,
schrijver, jazz-historicus,
auteur van Jazz in Rotterdam
(de geschiedenis van een grotestadscultuur),
winnaar Dutilh-Prijs 2016

OVER R†JAM
Stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial