Flat Earth Society Orchestra The One and only

Pauline Leblond
FES
Bart Maris

Het eigenzinnige, tegendraadse en uit de kluiten gewassen muziekgezelschap Flat Earth Society Orchestra (FES) bestaat 25 jaar. In hartje Gent presenteerden ze hun 19e album; The One.
De majestueuze concertzaal van het monumentale Gentse Handelsbeursgebouw liep de donderdagavond voor Pasen langzaam vol met nieuwsgierig volk. Een concert van dit rebelse clubje is altijd een spannend en verrassend gebeuren. Naar eigen zeggen staan ze garant voor de meest onbetrouwbare muziek sinds 1999. Want het kan alle kanten op gaan met hun muziek. Serieuze muziekstukken vaak met een dikke knipoog plus de mogelijkheid om regelmatig op het verkeerde been te worden gezet.

Flat Earth Society Orchestra in Gent

THE ONE
Componist, bandleider en klarinettist Peter Vermeersch stond deze keer samen met pianist en naamgenoot Vandenberghe garant voor de muziekstukken van het nieuwe album met de prestigieuze naam The One. Hoezo The One? Is de zoektocht naar de beste muziek gestopt en was het vorige dan allemaal minder? Als luisteraar wordt je op het verkeerde been gezet voordat je één noot hebt gehoord. Zelf zeggen ze daarover: “The One is een waanbeeld, een ideaal voor luchtbellen, het summum van verarming. Het is een manier van denken die met alle middelen bestreden moet worden. Less is niet more, minder is al te vaak … niets meer.”

Peter Vandenberghe

BONES
Maar wat de The One zeker wel is: het is avontuurlijke muziek. Een container vol met muzikale gebeurtenissen. Nagenoeg alles bij FES ontstaat spontaan. In nagenoeg alle titels zit ONE. Zoals in bONEs bijvoorbeeld dat wel doorspekt is met de klanken van de twee trombones in de band. Het bestaat uit vier delen, maar sluit naadloos aan elkaar. Het opende dromerig en het begint onderhuids langzaam te broeien. Het is filmisch; soms zijn de overgangen subtiel en ook zijn andere wisselingen heel resoluut.

GAGARIN
Wie hoog op de tribune bij Ha-concerts in het rode pluche zit, heeft een mooi overzicht op het podium. Op de achtergrond worden (bewegende) beelden vertoont van de eerste mens in de ruimte met uitzicht op de aarde. De Russische kosmonaut Joeri Gagarin maakte in 1961 een reis rond de aarde die in werkelijkheid nagenoeg evenveel tijd kostte als dit concert.

Tom Wouters (archiefbeeld 19 augustus 2012)

THE LOST ONE
Het orkest van Flat Earth Society wordt bemenst door vijftien muzikanten in de leeftijd tussen 28 en 74 jaar. Dertien mannen en twee vrouwen. Wel een vaste kring met doorgaans weinig verloop. De laatste grote wisseling was wellicht de altijd prominent op de voorgrond zittende slagwerker. Teun Verbruggen gaf te kennen wat anders met zijn tijd om te willen gaan en Gert-Jan Dreessen nam zijn plaats in. Multi-instrumentalist, maar vooral vibrafonist Tom Wouters was muzikant bij FES van het eerste uur. Hij maakte deel uit van de groep tot 2016. Op 27 maart 2021 nam hij afscheid van het leven; het bezielende The Lost One is aan hem opgedragen.

Tot slot nog een paar toegiften in de volle Gentse Handelsbeurs

THE LAST ONE
De Flat Earth Society is een echte live-band, die je het best bij het podium kunt meemaken. Toch sluiten de opnames op cd en vinyl heel goed aan bij de live-beleving. Weliswaar zonder applaus, maar in principe speelt het orkest hun concert in de studio en dat is de opname. Die wordt dan na mix en master zo uitgebracht.
De geraffineerde muziek van het album werd met de uitgekookte arrangementen in zijn geheel uitgevoerd. En ook zonder filmische beelden op de achtergrond was dat een prachtige belevenis. En wij voorspellen dat er in de toekomst ook na The One weer wel een ander album gaat komen van ‘the one and only’ Flat Earth Society Orchestra.
Ze hadden nog wat nummers beschikbaar voor een toegift. En de finale was een slaapliedje van Lennon & McCartney; Good Night.

RATAPLAN
En voor wie het release concert in Gent heeft moeten missen kan op 22 mei nog voor een herkansing gaan in Antwerpen.

FLAT EARTH SOCIETY ORCHESTRA
Peter Vermeersch – klarinet, basklarinet
Peter Vandenberghe – piano & keyboards
Kristof Roseeuw – contrabas
Gert-Jan Dreessen – drums
Maarten Flamand – gitaar
Martí Melià Margañon – klarinet, basklarinet
Rob Banken – altsaxofoon
Michel Mast – tenorsaxofoon
Bruno Vansina – baritonsaxofoon, fluit
Bart Maris – trompet
Pauline Leblond – trompet
Peter Delannoye – trombone
Marc Meeuwissen – trombone
Berlinde Deman – tuba
Wim Segers – vibrafoon

Ha-concerts
Handelsbeurs Gent (B)
28 maart 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer