ZeelandJazz sloot af in Middelburg

ZeelandJazz 2024

RYMDEN
The Pulitzers
Brintex Collective

Het festival ZeelandJazz, deelt de activiteiten over twee Zeeuwse steden en twee weekenden. Na het eerste weekend in Terneuzen sloot ZeelandJazz het tweede weekeinde in Middelburg af. De Middelburgse organisatie van het festival verdeelde haar activiteiten op pragmatische overwegingen over meerdere locaties in de stad. En ze bedienden zo op die manier ook een beetje verschillende doelgroepen. Op vrijdag was dat de Middelburgse Schouwburg, zaterdag Poppodium De Spot en op zaterdag- en zondagmiddag een gratis programma in het Molenwaterpark.

Workshop Concert
Hymn To Freedom
Pianistenonderonsje

OPENING
In de Middelburgse Schouwburg opende pianist Michiel Borstlap in de foyer met zijn powerband de avond. Daar ging nog wel wat aan vooraf, want Borstlap had ’s middags een workshop gegeven en de deelnemers hadden Herbie Hancock’s Watermelon Man ingestudeerd. Voordat de Borstlap aan de vleugel kon gaan zitten, verscheen Han Polman, sinds 2013 CvdK in Zeeland, ten tonele. Juist deze dag had hij bekend gemaakt niet voor een derde termijn in Zeeland te blijven en dat was niet bij velen bekend. En met dat in gedachten durfde hij het ook wel aan om een stukje piano te spelen. Hij speelde Hymn To Freedom, ook gespeeld bij de inauguratie van Obama door Oscar Peterson. Dat was een grappig en lekker informeel intermezzo.

Borstlap plays Herbie Hancock

HANCOCK
Vorig jaar zagen we Michiel Borstlap met zijn ode aan Herbie Hancock nog achter de Nord Piano 5 zitten; nu stond er een fraaie Bösendorfer 2.14. op het podium van de foyer. Ook 88 toetsen zou je zeggen, alleen een beetje zwaarder en groter, maar wel een tikkeltje minder funky. Verder niks mis mee, want een ijzersterke band met misschien wel de meest groovy bassist in Nederland Glenn Gaddum jr. Hij laat zijn basloopjes steady klinken als een metronoom. Drummer Yoràn Vroom liet zich vervangen door Hans Eijkenaar. Beiden wonnen de Slagwerkkrant Poll Award en zijn als fusion/world-drummers aan elkaar gewaagd. Met gitarist Jerôme Hol en trompettist Ruud Breuls erbij staat hier toch het neusje van de zalm de spelen. The Eye Of The Hurricane, Hang Up Your Hang Ups, Watermelon Man, Maiden Voyage, Just Around The Corner, Cantaloupe Island, You’re Wanted, Chameleon en natuurlijk Borstlaps eigen prachtige en prijswinnende Memory Of Enchantment dat op het album 1+1 van Herbie Hancock en Wayne Shorter staat. Een prachtig concert om het festival mee te starten.

RYMDEN

RYMDEN
In de grote zaal speelde vanaf 10 uur het Scandinavische supertrio Rymden. Zes jaar geleden nam de Noorse jazzmuzikant, pianist, componist en producer Bugge Wesseltoft het initiatief nam om een jazztrio op te richten. In zijn plannen betrok hij zijn vriend Dan Berglund en met Magnus Öström ontstond de groep Rymden. Wesseltoft startte zijn loopbaan als jazzpianist en bracht muziek uit op het ECM-label. In de jaren negentig werd hij voorloper in de Nu Jazz met dansbare muziek en electronica. Zijn album New Conception of Jazz was een revolutie en leverde veel succes. In 1996 richtte hij zijn eigen label Jazzland Recordings op dat een netwerk en springplank vormt voor veel (vooral) Scandinavische musici.

Bugge Wesseltoft

Het in 2018 opgestarte Rymden wordt ten onrechte wel eens gezien als de opvolger van E.S.T. waarin ook Dan Berglund en Magnus Öström meespeelden. Het Esbjörn Svensson Trio (E.S.T.) van de 16 jaar geleden door een duikongeval om het leven gekomen Zweedse componist, pianist Esbjörn Svensson smeedde jazz, rock, electronica, klassiek en volksmuziek samen en bereikte daarmee voor een jazzband een ongewoon groot publiek en won veel prijzen. De superband hield in 2008 plots op te bestaan, maar er zijn daarna nog wel (live-)albums uitgekomen en er zijn tribute-activiteiten.

Dan Berglund

Het doel voor Rymden was om eigen muziek te maken met een herkenbare signatuur. Een mix van Nordic-jazz en rock. Maar ook akoestisch en elektronisch. In geen enkel opzicht vergelijkbaar met E.S.T., want zij speelden meer dan 15 jaar samen zonder andere projecten. Muzikaal en zakelijk werd alles aan de kant gezet voor de band. Dat is bij Rymden anders. Ieder heeft daarnaast zijn eigen projecten. Het collectief met composities van alle leden bracht tot nu toe drie conceptalbums en twee live-albums uit.

Magnus Öström

Met hun muziek willen ze hun luisteraars vooral proberen te plezieren. Dat doen ze met melancholische en atmosferische composities, meeslepende ritmes en virtuoos spel. In Middelburg speelden ze vooral werk van hun laatste album zoals The Hike, Songs From The Valley, The Mountain, Himmel, maar ook Pitter-Patter en The Peacemaker (toegift) van hun eerste en Terminal One van hun tweede plaat. Het werd een lang en aangrijpend concert met een fijne mix van filmische moderne jazz, tikkeltje rockende klassieke muziek.

Bernard van Rossum Quartet in het park

MOLENWATERPARK
Op zaterdag werd het festival in een gratis versie voortgezet bij de muziektent in stadspark Molenwater. En ook al is het een gratis festival omdat de kosten al zijn ingecalculeerd, de succesfactor wordt toch bepaald door het weer. Er is in principe geen Plan B wanneer het evenement volledig in het water valt. Het liep zaterdag letterlijk met een sisser af; er vielen slechts een paar druppels. Maar een zonovergoten park trekt toch meer volk!

Bernard van Rossum Quartet

BERNARD VAN ROSSUM
Om 2 uur beet het Bernard van Rossum Quartet de spits af met Hope. De Spaanse warmte is nooit ver weg in zijn muziek. Geboren en getogen in een Spaans kunstenaarsdorp heeft Van Rossum ontegenzeggelijk Spaanse roots. Wie zich daar extra van wil overtuigen moet The BvR Flamenco Big Band eens gaan luisteren! Een set van drie kwartier is een beetje kort wanneer je daar zo veel uur voor gereisd hebt natuurlijk, maar de vergunning van de gemeente Middelburg is slechts onverbiddelijk geldig tot 18.00 uur. Dat is echt jammer.
Tricycle, Tras la Tormenta, Del Rio a la Mar, Bulerí Cromática en dan zit het er al op. Mooie luisterjazz van Van Rossum met Timothy Banchet, Jort Terwijn en Jeroen Batterink klonk door het park alvorens een half uurtje later de volgende band is opgesteld.

Cavolo Nero

CAVOLO NERO
Popronde, Noorderslag, Zwarte Cross. Dat zijn wat plekken waar deze jonge energieke 6-mans groep Cavolo Nero onlangs speelde. Geen jazzcircuit dus. Elektrische gitaren, Afro-beats, Indie, beetje disco en jawel ze kregen mensen aan het dansen. Meeste muziek is afkomstig van gitarist Jelle Crooijmans. Habitat, Voulez Vous, Nomad, Oase, Mauna Kea, Agar, Abraka, Seaweed. Gezellige dansmuziek voor op een festival.

The Pulitzers

THE PULITZERS
Een fris en vers bandje met een Zeeuws tintje. Op ZeelandJazz maakte ze een goede keus door nog een Zeeuw in de opstelling op te nemen; altsaxofonist Jasper van Damme. Is goed voor de muziekbeleving en levert ook wat extra publiek op. Met een snijdende en vet druipende blues, Don’t Get Around Much Anymore, dat haar oorsprong vind bij Duke Ellington gaat dit vijftal van start. Het gitaarwerk van Van der Wal en de groovy Hammond-touch van Montis zijn veelbetekenend. Zoals ook de ritmetrein van drummer De Jonge en percussionist Van der Holst a.k.a. Phil Martin. Sitting Duck van de hand van de drummer schakelde de versnelling een tandje hoger. Smack ‘Em is smaakvol eigen werk en bewees dat de mannen op stoom zaten. En dat bleef! Dansbaar was het ook! Met Honk Honk, Sun Trippin’, Booth Rider, Put It en Bobcat, allemaal van het nieuwe album rekten de heren de drie kwartieren speeltijd nog behoorlijk op.

The Pulitzers

GAT
Het slot van de drie concerten in het park luidden ook een stilte in. Een enorm gapend gat in de programmering op zaterdag van maar liefst twee en een half uur zit er tussen The Pulitzers in het park en het Benjamin Herman Trio in De Spot. Wij besloten daar niet op te wachten en het zaterdagprogramma voor onszelf af te sluiten.

Nick Adema’s Urban Chaos opende zondag in de regen

CHAOS
Een nieuwe dag met nieuwe kansen. Nick Adema had met zijn Urban Chaos geluk. Er was voor hem en zijn muzikanten een overdekte speelplek gereserveerd. Net als de dag ervoor speelden de muzikanten in de muziektent in het Molenwaterpark. Beschut tegen weer en wind. En dat gold natuurlijk niet voor het publiek. De buienradar-app gaf het ook onverbiddelijk aan. Een regenbui die precies tot het einde van de eerste set duurde hield het binnenstromende publiek op afstand. Slechts een enkele met paraplu gewapende bezoeker durfde het aan. De Canadese trombonist Nick Adema liet zich niet van de wijs brengen. Hij speelde met zijn kwartet een voortreffelijke set voor een handje vol ‘diehards’ in de regen. Ze speelden eigen composities, waaronder het recente Boogie Line, geschreven voor Lionel Loueke. Zijn prachtige trombonespel, soms wat opgekleurd met elektronica, vormde met pianist Joy Shechter een prachtige voorhoede. De sterke linkshandige basgitarist Azubike Onwuka en drummer Chen Har Even completeerden de Urban Chaos perfect en speelden uiteindelijk de regenbui weg. Binnenkort komt hun eerste album uit op ZenneZ Records.

Brintex Collective
Het was zoeken naar vrouwen op de podia: Diana Dzhabbar

LADIES IN JAZZ?
Het mag misschien even gezegd, maar het hoofdzakelijk Rotterdamse gezelschap van soms 6 en nu 5 muzikanten bestaat uit 4 mannen en 1 vrouw. Niet heel erg bijzonder zou je zeggen, maar de Afro-Oekraïnse – zoals ze zichzelf benoemt – Diana Dzhabbar studeert aan het CvA, en is goed bezig zich in beeld te spelen; Diana with da Boiz, Ladies in Jazz, Sofaya en nu ook bij Brintex Collective. En, oh ja, het is negende concert dat we mogen meemaken op ZeelandJazz 2024 en we zien de eerste vrouw op het podium!! In de door oprichter en toetsenist Brenn Luiten opgestarte artistieke coöperatie speelt zij altsaxofoon en soms dwarsfluit. Ze stond er een beetje alleen voor want trompettist Antonio Moreno Glazkov was er niet bij. Met Julian blazen ze de wolken volledig weg tonen ze hun ‘UK influenced new urban jazz’, een fijne groove, smooth hip hop, elektronica en jazz. En de zon gaat letterlijk weer volop schijnen. Ze speelden in het Middelburgse park een fraaie set met fijne nummers als Loïs, Time To Go, Hourglass en het sfeervolle Kickflip! Had best wat langer mogen duren.

Dmitriy Loginov
D!ma Loginov 5/7 Elements

D!MA
De laatste band met de moeilijke naam D!ma Loginov Five/Seven Elements zijn van ‘de Amsterdamse school’ en ze zijn met zijn zessen en verschillende nationaliteiten. Oprichter Dima Loginov studeerde eerst af aan de Kazakh National Academy of Arts in Alma-Ata en startte een tweede bacheloropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam met een focus op traditionele jazz met moderne invloeden en wat Kazachse volksmuziek. In het bijzondere concept van de muziek van Loginov worden de 5 Chinese elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) gecombineerd met de 7 muzikale bouwstenen als melodie, klankkleur, vorm, tempo, dynamiek, ritme en samenklank. En daarmee sloot ZeelandJazz af met een uniek bandgeluid. Met een spannend en orkestraal klinkend Yapurai dat in het Kazachstaans het mooie weer beschrijft, gingen ze pakkend van start. De indrukwekkende soli van Loginov op trompet en tenorsaxofonist Tkachenko beloofden een mooi visitekaartje. Met Carla Bley’s monumentale Utviklingssang lieten ze sterke jazztroeven horen. De mooie set vervolgde met DAM’town, Kusni Korlan en onder een strakblauwe hemel werd met African Skies het festival en het mooiste jazzconcert van de middag afgesloten.

ZEELANDJAZZ 2024
Terneuzen | Middelburg (NL)
7 t/m 16 juni 2024

Schouwburg en Molenwaterpark
Middelburg (NL)
14, 15 en 16 juni 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

VRIJDAG 14 JUNI 2024
SCHOUWBURG

MICHIEL BORSTLAP BAND
Michiel Borstlap – piano
Jerôme Hol – gitaar
Ruud Breuls – trompet
Glenn Gaddum jr. – bas
Hans Eijkenaar – drums

RYMDEN
Bugge Wessltoft – piano, toetsen
Dan Berglund – contrabas
Magnus Öström – drums

ZATERDAG 15 JUNI 2024
MOLENWATERPARK

BERNARD VAN ROSSUM QUARTET

Bernard van Rossum – tenorsaxofoon
Timothy Banchet – piano
Jort Terwijn – contrabas
Jeroen Batterink – drums

CAVOLO NERO

Jens Dortmans – gitaar
Jelle Crooijmans – gitaar
Boudewijn Snijders – toetsen
Chris Walthaus – basgitaar
Daan van de Ven – drums
Omar Beganovic – percussie

THE PULITZERS
Frank Montis – Hammond
Bas van der Wal – gitaar
Jasper van Damme – altsaxofoon
Timothy van der Hulst – percussie
Salle de Jonge – drums

ZONDAG 16 JUNI 2024
MOLENWATERPARK

NICK ADEMA’S URBAN CHAOS
Nick Adema – trombone, effecten, composities
Joy Shechter – piano, toetsen
Azubike Onwuka – basgitaar
Chen Har Even – drums

BRINTEX COLLECTIVE
Brenn Luiten – toetsen
Christopher Rijckaert – drums
Joop de Graaf – bas
Tommy van Leuken – synthesizer,gitaar
Diana Dzhabbar – fluit, altsaxofoon

D!MA LOGINOV FIVE/SEVEN ELEMENTS
Oleg Tkachenko – tenorsaxofoon
Dmitriy Loginov – trompet
Saba Okujava – piano
Kasparas Petkus – drums
Philip Lewin – contrabas
Alexandros Adam – gitaar