Op visite bij de manenblussers in Mechelen
Jazz at home 2024
De Vlaamse stad Mechelen met ongeveer 90.000 inwoners (ook wel manenblussers genoemd), gelegen tussen Antwerpen en Brussel, heeft een rijke historie. De geschiedenis gaat meer dan 1000 jaren terug en de stad telt bijna 400 beschermde gebouwen en komt zelfs vier keer op de werelderfgoedlijst van UNESCO voor. De stad ademt geschiedenis en op sommige plaatsen heb je weinig fantasie nodig om je een aantal eeuwen terug in de tijd te wanen. In de stad wordt veel aandacht aan renovatie besteed door overheid en particulieren, waardoor oude panden in grote en kleine paradijsjes veranderen. Er zijn twee dagen in het jaar dat je kunt gluren bij de buren. Dat is op Open Monumentendag en op de dag dat Jazz at Home wordt georganiseerd en toevallig vallen die dagen altijd samen!
NEGENTIEN
Mechelen heeft een actieve jazzcultuur. Al voor de negentiende keer organiseert de Mechelse Jazzzolder in een samenwerkingsverband en met sponsoring het jaarlijkse festival Jazzathome. Het hoogtepunt is op de zondag. Dit jaar toevallig op negentien particuliere plaatsen in huiselijke sfeer. Vorig jaar waren het zeventien speelplekken. De muzikanten, meestal duo, trio of kwartet spelen op hun plek drie sets van drie kwartier. Tussen de sets een pauze van eveneens drie kwartier. Dat betekent dat overal tegelijk de eerste set om 14.15 uur begint en de laatste om 18.00 uur klaar is. Met deze formule kun je dus drie concerten bezoeken. Wij kozen bij toeval drie trio’s evenals in 2023.
GERANIUMS
Wim Frateur en Katrine Sauer wonen sinds kort in een pas gekocht optrekje aan de Olivetenvest. De bloemen in de vensterbanken suggereren dat ze daar achter de geraniums zitten, maar behalve dat ze hun eigen carrière hebben, moet erbinnen nog een hoop gebeuren. Als je via de grote dubbele deuren van het huis door de gang naar de tuin loopt, zie je daar nog een flink pand staan. Het is een groot in 1870 gebouwd meubel-atelier uit de glorie-periode van het ‘Mechels Meubel’ met twee verdiepingen dat een andere bestemming gaat krijgen Vanmiddag fungeert de ruimte op de begane grond als concertzaal. Behalve de wijnen en de bieren van de plaatselijke sponsors (die overal worden geserveerd) staan er heerlijke hapjes gereed voor een complete lunch!
De verbouwing binnen is duidelijk nog niet afgerond, maar het is spic en span gereed gemaakt voor de concerten van het Chris Joris Ritual Trio, waar we voor zijn gekomen.
Joris verontschuldigde zich op voorhand bij het welkom geen ‘standards’ te zullen spelen. Ze speelden alleen sfeervolle eigen composities van zowel Joris, Vann en La Rocca. We hadden uiteraard niet anders verwacht. Zoals Shiva’s Dance van de hand van saxofonist en yoga-docent Vann. Joris schitterde op zijn instrumentenarsenaal; drums, percussieattributen en een speciaal plaatsje voor de djembé en zijn versterkte likembé of wel zijn Congolese duimpiano. Prachtige muziek in een mooie ambiance.
GIRLPOWER!
Op de brochure van Jazzathome staat het: Girlpower! Gelukkig hadden we op ons lijstje ook twee vrouwen staan. Het gitaristen duo kreeg omdat ze zelf de muziek niet heel pittig vonden de naam No Wasabi mee. Voor de gelegenheid speelde tenorsaxofonist Marjan Van Rompay een keer mee en dat beviel best, dus ze willen dit wel vaker doen. Op dit festival spelen ze op een besloten terrein midden in de stad. Achter het hoge pand van De Goudvis Juweliers bevindt zich een groene oase met terras, orangerie en een reusachtige jacuzzi omringd door een muur. Die muur is het restant van vier woningen die hier ooit stonden. Er wordt nog steeds aan de muur gemetseld. Er staat ook een mooi besloten atelier van waar je over de tuin uitkijkt en waar vandaag wordt geconcerteerd. De huidige eigenaren kochten het huis met atelier 28 jaar geleden. Toen was er nog een koekfabriek gevestigd. De musici nemen ons mee op reis met hun muzikale landschappen, geboetseerd door klanken van gitaren met effecten en de tenorsax die daar organisch in versmelt. Sketch, een compositie van Van Rompay, Stuurhut, van de hand van Van Bockstal van hun mooie cd uit 2019 en Where The Haert Is van Janos Bruneel nemen ons mee en laten ons dromen. De hout gestookte kachel zorgt voor een aangename temperatuur. De laatste drie A Fresh New Natural Priority, Line for Bears en Unasked Advice van Heremans doen ons beseffen dat de tijd vliegt. Het smaakt naar meer; met misschien een nieuwe trionaam? No No Wasabi of Trio Wasabi?
Het trio Vélo op de binnenkoer
FIETS
We fietsen naar onze volgende gastvrouw en gastheer, die met hun gezin in het voormalige kardinaalshuis van het Groot Begijnhof aan de Twaalf Apostelenstraat wonen. Bij slecht weer hadden we in het koetshuis gezeten, maar op deze zonnige zondagmiddag speelt trio Vélo op de ommuurde binnenplaats onder de blauwe hemel. We worden door cultuurliefhebbers en -professionals Leentje en Matt aan de achterzijde van de woning in de Acht Zalighedenstraat hartelijk ontvangen. Er is plaats voor ongeveer 25 bezoekers en 3 muzikanten. Volgens het programmaoverzicht wordt de muziek betiteld als ‘easy jazz’. Dat moet vermoedelijk duiden op licht verteerbare muziek, maar niet persé makkelijk om te spelen. Ook een repertoire van standards hoeft geen standaarduitvoering in te houden. De stukken als I’ll Be Seeing You, Bill’s Hit Tune en Isfahan, nagenoeg akoestisch vertolkt, krijgen een prachtige melodische bewerking en een eigen touch. Gitarist Sauzereau samen met contrabassist Vanattenhoven en bijgestaan door Piazza lanceren een prachtige klankkleur tussen de Mechelse stadsmuren. De drie muzikanten spelen op hoog niveau. Vanattenhoven is een veelgevraagd bassist en in talrijke genres actief. Sauzereau heeft een enorme discografie opgebouwd als bandleider, medemuzikant of sideman. Slagwerker Piazza maakt ook deel uit van de Franse folkjazzband Papanosh, speelde vorig jaar in Bimhuis en ook bekend van hun samenwerking met Marc Ribot. Dit trio klonk zoals een trio zou moeten klinken. Geen solootje hier of solootje daar maar een hechte sound en muzikanten in dienst van het totaalgeluid. In Nederland ten onrechte niet al te bekend. Wij hadden geluk dit drietal op deze plek te mogen horen spelen!
Voorbeeld van de perfecte catering bij de concerten
TWINTIG
Wij zijn blij met de keuze van deze drie concerten. Wanneer je drie van de negentien bandjes hebt gezien of eigenlijk 3 van de 57 concerten hebt gehoord, kun je geen totaaloordeel geven. Maar we hebben achteraf ook niemand horen klagen, dus de organisatie met de vele vrijwilligers heeft weer een huzarenstukje geleverd. Voor 2025 zijn onze verwachtingen voor een 20e editie hoog gespannen!
FESTIVAL JAZZ AT HOME
Mechelen (B)
13, 14 en 15 september 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer
JAZZ AT HOME
15 september 2024
(gezien)
CHRIS JORIS RITUAL TRIO
Wim en Katrine Frateur-Sauer
LOCATIE 1
Chris Joris – drums, percussie
Eknath Erwin Vann – tenorsaxofoon
Sal La Rocca – contrabas
NO WASABI + MARJAN VAN ROMPAY
De Goudvis
LOCATIE 14
Rebekka Van Bockstal – gitaar
Machiel Heremans – gitaar
Marjan Van Rompay – tenorsaxofoon
VÉLO
Matt en Leentje Fenton – Van De Cruys
LOCATIE 18
Benjamin Sauzereau – gitaar
Hendrik Vanattenhoven – contrabas
Jérémie Piazza – drums