Greg Smith op zoek naar Bo Star

interview

Gregory Eric Smith -sitting

interview

De Canadese drummer Greg Smith, voluit Gregory Eric Smith laat zich niet graag weerhouden door conventies tijdens het navigeren over zijn muzikale paden. Bij het maken van compositorische keuzes laat hij zich aan de basis vooral leiden door intuïtieve voorkeuren voor groovy ritmiek, abstracte texturen en intense kleuren van elektronische muziek. Op het parcours vanaf muzikaal idee naar de release van zijn album In Search of Bo Star laaft hij zich ook vol overgave aan de inbreng van de muzikanten in zijn band Vortex. Het eindresultaat is geen soloproject maar de uitkomst van het collectief met een sterk groepsgeluid.

teaser eerste video

TRY-OUTS
Tijdens try-outs die voornamelijk in het Rotterdamse Dizzy plaatshadden werd de muziek geboetseerd tot de huidige vorm. Soms ook was dat met dans en zang. Het album werd eveneens in Rotterdam opgenomen, waar hij ongeveer negen maanden per jaar woont. Met de talentvolle plaatsgenoten Andrew Moreno op gitaar en bassist Jonathan Ho Chin Kiat plus de Amerikaanse Jonathan Haffner op altsaxofoon werden opnames gemaakt. Vier van de tien nummers werden later verrijkt met de vocalen van zangeres Maïmouna die ze via de try-outs leerden kennen en inmiddels volwaardig bandlid is. Het resultaat is een levendige soundtrack die alledaagse ervaringen koppelt aan minder wereldse vibraties tijdens een avontuurlijke en uitzonderlijke expeditie door een onbekend muzikaal domein.

DSC07917-2

BERLIJN
Wij legden telefonisch contact met zijn pied-à-terre in het bruisende Berlijn waar hij de overige drie maanden van het jaar verblijft. We spraken over zijn nieuwe album en zijn weg ernaartoe; composities die hun definitievere vorm kregen met veel vrijheid van alle musici en tijdens try-outs op Rotterdamse podia.

IN SEARCH
De titel van In Search of Bo Star klinkt spannend maar het is een verwijzing naar zijn kat Bowie die wel eens even zoek is, en waar het eerste nummer groovend en met ontregelende gitaaruitbarstingen naar verwijst.
Spiral is een mooi gelaagd nummer met complexe soundscapes die op het eind versnellen en als een spiraal in een draaikolk eindigen.
Medusa, naar de monsterlijke verschijning met de kronkelende slangen uit haar weelderige haardos is een improvisatie met bas en sax.

DSC08032

THE 1%
Met The 1% is een mooi caleidoscopisch nummer en is bedoeld als een ode aan Wayne Shorter. De titel refereert aan de rijken die rijker worden en de armen die steeds talrijker worden.
De donkere titel Stalag leverde uiteindelijk minder sombere muziek dan gedacht. Met kleurrijke ritmiek opent het nummer door gebruikmaking van Aziatische gongbekkens, gevolgd door gitaarwerk en saxpartij uitdovend in een fade-out en overgang naar Groundhog. Van deze bosmarmot met zijn donkere en dromerige witte ruis worden we meegenomen naar de kust. Waar Zeemeeuw wordt vertolkt door een harmonische bassolo Jonathan Ho Chin Kiat. Het Chinees aandoende up tempo East Beats is een mooi melodieus stuk met prachtige vocals van Maïmouna.

KINKY
Het kinky Fetlife over het sociaal netwerk van en door kinksters is een soort post-bop, geheimzinnig en duister en groeit uit naar het meest jazzy nummer van de plaat. Het gaat naadloos over in het White Shores. Is dit het eind?

Nee, de reis gaat verder........

….uit Lord of the Rings:

Pippin: “I didn’t think it would end this way.”
Gandalf: “End? No, the journey doesn’t end here. Death is just another path. One that we all must take. The grey rain-curtain of this world rolls back, and all turns to silver glass… then you see it!
Pippin: “What? Gandalf? See what?
Gandalf: “White shores… and beyond. A far green country, under a swift sunrise.”
Pippin: “Well, that isn’t so bad.”
Gandalf: “No… no, it isn’t.

VORTEX
Andrew Moreno – gitaar
Jonathan Ho Chin Kiat – bas
Maïmouna – zang
Jonathon Haffner – altsaxofoon
Gregory Eric Smith – drums

OPNAME
Rocktown Studios Rotterdam
Ocki Klootwijk
december 2023

MIX
Ocki Klootwijk
Gregory Eric Smith

MASTER
Ocki Klootwijk

TRACKLIST
1. Bo Star 5:14
2. Spiral 5:32
3. Medusa 1:51
4. The 1% 5:02
5. Stalag 6:04
6. Groundhog 4:27
7. Zeemeeuw 1:33
8. East Beats 3:36
9. Fetlife 7:32
10. White Shores 1:10

RELEASE VIDEO
25 oktober 2024

RELEASE ALBUM
maart 2025

interview

Interview: Eddy Westveer