Sterke Vrouwen Femke Mooren

s t e r k e v r o u w e n

Femke Mooren

s t e r k e v r o u w e n

Femke Mooren

Geboorteplaats?

Jeddah , Saudi Arabië

Kleur ogen?

Groen, blauw, grijstintje

Sterrenbeeld?

Tweeling

Wie?

Saxofoniste Femke Mooren uit Rotterdam is druk bezig haar plek in de jazzwereld te vinden. En ze speelt zich behoorlijk in de kijker en bereikt haar toehoorders o.a. met haar eigen kwartet. Daar wordt melodieuze moderne jazz gespeeld, geïnspireerd door situaties en verhalen die in het echte leven hebben plaatsgevonden. Onder leiding van de 21-jarige saxofonist won het Rotterdamse kwartet in 2023 het prestigieuze Prinses Christina Jazz Concours. Hun muziek kenmerkt zich door Femke’s heldere en aansprekende composities waarin elk bandlid kan schitteren. Buiten het podium deelt het kwartet een bijzondere band als geweldige vriendengroep, wat duidelijk tot uiting komt in het optreden en de dynamische expressie van de band versterkt.
Naast haar kwartet speelt Femke ook in het Nationaal Jeugd Jazz Orkest onder leiding van Maite Hontelé en treedt op met Peter Beets & Henk Meutgeert New Jazz Orchestra. Daarnaast won ze in 2023 de Women in Jazz Prize en stond ze op grote podia als North Sea Jazz en het Aarhus Jazz Festival.

Femke Mooren

De eerste muziek?

Het eerste nummer waar ik echt voor ging wat ik mij kan herinneren was Saxuality van Candy Dulfer.

Waarom jazz?

Het is voor mij het mooiste gevoel om samen op het podium te staan en een verhaal te vertellen door middel van muziek. In de jazz heb je zo’n grote vrijheid en kan je heel speels zijn met wat je creëert. Elke take van een nummer is anders en straalt dus ook uit hoe je je op dat moment voelt en communiceert.
De jazzkant ben ik op gegaan door mijn ouders en eerste sax docent denk ik. Mijn ouders houden veel van muziek en hadden al cd’s van the Brecker Brothers, Tineke Postma en zo ben ik daar ook ingerold. Mijn eerste sax docent Soren Ballegaard introduceerde mij voor het eerst met jazz met het stuk Yardbird Suite van Charlie Parker. Dat vond ik zo te gek dat ik sindsdien solo’s aan het uitzoeken ben geweest en veel jazzmuziek luisteren.

Inspiratiebronnen?

Mijn inspiratiebronnen gaan van het Brian Blade Fellowship naar Cannonball Adderley, Immanuel Wilkins, Kendrick Scott en ook mijn docenten zoals Tineke Postma en Alessandro Fongaro.

Werkplek?

Veel op school eigenlijk. Op dit moment studeer ik nog bij Codarts en maak ik veel gebruik van de lokalen om te oefenen. Ik heb wel een paar favoriete plekken dus ik ben graag daar aan het werk

Vervoermiddel?

Ik reis op dit moment nog veel met de fiets naar school toevallig, maar ook de auto voor veel optredens. Mijn dagen kunnen soms best chaotisch zijn dus na een optreden of lange dag vind ik het heerlijk om in de auto terug te rijden en een goed album te luisteren.

Femke Mooren

Waar ben je blij mee?

Ik ben over het algemeen een erg content persoon en op dit moment ben ik heel dankbaar voor alles wat op mijn pad komt. Ik werk hard en probeer altijd het beste te doen en anderen te helpen en op dit moment krijg ik zeer goede kansen aangereikt. Ik ben enorm dankbaar voor mijn lieve vrienden en familie die er altijd zijn bij alles wat ik doe.

Meest bijzondere herinnering?

Ik heb veel memorabele optredens al mogen ervaren deze jaren. Een die er boven uit steekt ook is een optreden met het Nationaal Jeugd Jazz Orkest in Toulouse bij het Tempo Latino Festival. We stonden daar in een arena met 3000 man die de nummers van Maite mee konden zingen. Ik heb tijdens het spelen zelfs een traantje moeten laten. De combinatie van het podium, de bandleden, het enthousiasme, de muziek en het publiek maakte het een onvergetelijke ervaring.

En de toekomst?

Ik ga binnenkort mijn eerste album opnemen met mijn kwartet, het Femke Mooren Kwartet en ik kijk daar enorm naar uit. We hebben hard gewerkt en enorm veel mooie optredens mogen doen en hierbij kan ik de nummers vastleggen op een mooie manier. Ik ga gewoon door met veel spelen, componeren, nieuwe mensen ontmoeten, en mooie muziek maken. Als ik daar mee door kan gaan, ben ik een gelukkig mens.

s t e r k e v r o u w e n

Concept en fotografie: Eddy Westveer