Hiep hiep hoera bimhuis is jarig!

BIMHUIS 50 jaar

BIMHUIS 50 jaar met afsluiter James Brandon Lewis en Chad Taylor

Het Amsterdamse BIMHUIS (we schrijven het met kapitalen) staat de hele maand oktober in het teken van het 50-jarig bestaan. In 1974 opgericht aan de Oudeschans en in 2005 verhuisd naar een zwevende bovenkamer van het Muziekgebouw aan ’t IJ met een aparte opgang met een loopbrug vanaf de Piet Heinkade is in 2024 tijd voor een verjaardagsfeestje. Er is een wereldpremière van Martin Fondse’s BIGBIM50 in het atrium voor de deur en aansluitend zijn er twee topconcerten in de zaal van het BIMHUIS. En er wordt kort gesproken door directeur Mijke Loeven en aansluitend volgde burgemeester Femke Halsema met lovende woorden en niet met lege handen; het BIMHUIS kreeg de Jubileumpenning van de stad toegekend. Misschien niet echt een verrassing, want die Amsterdamse prijs wordt vaak toegekend aan bedrijven en instelling die vanaf de oprichting gevestigd zijn in de stad en 50 jaar bestaan. Maar het leverde wel een fijn feestelijk moment op. Overigens bekende Halsema stiekem wel van jazz te houden, maar ze kon helaas niet blijven in verband met andere werkzaamheden. Waarvan acte!

Femke Halsema met mooie woorden en de Jubileumpenning van de stad Amsterdam
Martin Fondse met BIGBIM50: Home

Martin Fondse’s BIGBIM50: HOME is een eerbetoon aan de oprichters van BIMHUIS. De voormalig Componist des Vaderlands heeft een voorliefde voor muziek schrijven voor grote ensembles en dat komt goed uit. Voor een bezetting met heel veel blazers en een stevige ritmesectie met muzikanten van alle generaties. Het 5-delige stuk is een eerbetoon aan het gebouw, Han Bennink, Willem Breuker, Willem van Manen, Hans Dulfer, inspiratoren en pioniers van het BIMHUIS. De videokunstenaar die voor live projecties op de wand zorgt en de 21 muzikanten staan door de hele ruimte verspreid. En een deel komt als ‘marching band’ vanuit de lift het atrium musicerend binnen wandelen. Echoes of Home, The Forgotten Saints Sanctuary, The Sheltering Sky, Where The Heart Finds Haven en Temple of Music.

BIGBIM50: Home
Tineke Postma

JAZZ EN IMPROBIER
Nationale trots saxofonist Tineke Postma mag na het officiële openingswoord in de zaal haar nieuwe kwartet voorstellen met de Spaanse in New York verblijvende Marta Sánchez op piano, de Duitse contrabassist Robert Landfermann en Sun-Mi Hong op drums, die hier in Amsterdam geen nadere introductie behoeft. Postma, docente aan de conservatoria in Amsterdam èn sinds kort Den Haag, opent voor een niet geheel gevulde zaal met Idyll for Ellemis van haar met een (zojuist bekend geworden) Edison bekroonde album Aria. Ze speelde een prachtige lyrische en melodieuze set van ongeveer vijftig minuten. En daarna is het tijd om de dorst te laven aan de ‘open bar’ met een speciale aanbeveling voor het speciaal voor de gelegenheid door Nevel Wild Ales en BIMHUIS gebrouwen Improbier.

Marta Sánchez
Het nieuwe Tineke Postma Quartet
James Brandon Lewis

REVERSE
Na het kwartet van alt- en vanavond ook sopraansaxofonist Tineke Postma volgt nòg een saxofonist. Volgens het aankondigduo Kika Sprangers en Benjamin Herman kunnen er niet te veel saxofonisten zijn. De volgende artiest, James Brandon Lewis speelt tenorsaxofoon. Wat volgens sommigen dé echte saxofoon is. Brandon Lewis is een klasse apart. En waar Benjamin Herman nog sprak over zijn eerste kennismaking in het BIMHUIS met het toepassen van ‘circular breathing’, waarbij door de neus wordt ademgehaald en gelijktijdig door de mond continu wordt uitgeblazen in het instrument, doet deze saxofonist nog iets anders. Hij was de eerste die we dit zagen doen; hij ademt in door de saxofoon en laat klanken als het ware ‘reverse’ klinken en in zijn saxofoon laten verdwijnen. In plaats van in het mondstuk te blazen zuigt hij, zegt hij zelf. Samen met drummer Chad Taylor weet hij het publiek uitstekend te boeien en etaleert hij zijn muzikale en technische vaardigheden. Hij speelt hard, hij speelt zacht, hij speelt virtuoos, hij neemt de leiding in melodie, hij begeleidt en kleurt de tweede partij, maar altijd strak. Hij heeft alle technische controle over zijn instrument. “Ik praat niet te veel, maar ik speel liever; dat kan ik het beste”, aldus James Brandon Lewis.

DUO James Brandon Lewis & Chad Taylor
Chad Taylor

OKTOBER FEESTMAAND
Om en nabij de vijftig concerten sieren de BIMHUIS 50 YEARS-concertmaand oktober.

BIMHUIS 50 jaar Openingsconcert Atrium

BIGBIM 50
Martin Fondse – compositie/directie/piano
Floor Polder – fluit
Lucas Santana – fluit
Maripepa Contreras – hobo
Michael Moore – klarinet
Jan Willem van der Ham – fagot
Stephanie Francke – sopraansaxofoon
Kika Sprangers – altsaxofoon
Mete Erker – tenorsaxofoon
Jessie Brevé – baritonsaxofoon
Marc Alberto – bassaxofoon
Alistair Payne – trompet
Koen Smits – trompet
Morris Kliphuis – french horn, stem
Joost Buis – trombone
Patrick Votrian – tuba, sousafoon
Corrie van Binsbergen – gitaar
Phaedra Kwant – bas
Jamie Peet – drums
Sanne Huijbregts – percussie
Murk Jiskoot – percussie

_______________________________

Concertzaal Bimhuis

TINEKE POSTMA QUARTET
Tineke Postma – alt- en sopraansaxofoon
Marta Sánchez – piano
Robert Landfermann – contrabas
Sun-Mi Hong – drums

BRANDON LEWIS/TAYLOR
James Brandon Lewis – tenorsaxofoon
Chad Taylor – drums

Bimhuis Amsterdam (NL)
1 oktober 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer