Grossier in rijke melodieën
In 2023 bracht het Erik Verwey Trio samen met Hermine Deurloo het album About A Home uit. Verwey schreef met de mondharmonica van Deurloo in gedachten tien liedjes met krachtige harmonische melodieën. Veel van die composities kun je na één keer horen, wellicht meezingen of komen al bekend over. Eén tune, het beroemde Love Theme geschreven door Alex North voor Stanley Kubrick’s film Spartacus, koos Hermine Deurloo zelf. Toots Thielemans speelde het ooit met een bigband onder leiding van Maria Schneider en Deurloo speelde hetzelfde nummer met het Brussels Jazz Orkest en het werd een favoriet nummer van haar.
Het is op de dag af één jaar na de release van het album wanneer op een zonnige zondagmiddag de musici in Goes op uitnodiging van MuziekPodium Zeeland op het podium staan.
Verwey was hier ooit eerder, zei hij. In december 2012 speelde hij hier voor de laatste keer in ’t Beest als begeleider van Louise Korthals bij haar cabaretprogramma Vlieguur. Dat was een andere tijd in zijn leven. Nu maakt hij eigen muziek met zijn eigen trio met bassist Hendrik Müller en drummer Daniel van Dalen.
Enige tijd geleden stuurde Deurloo een berichtje via Instagram aan Verwey. Ze schreef dat ze zijn plaat zo mooi vond….en of ze misschien eens een pianolesje van hem kon krijgen. Dat vond Verwey leuk en enige tijd later ging hij bij haar op bezoek. Dat werd eigenlijk een hele avond leuk jammen, waarbij liedjes als What Do You See en Mother’s Lament lekker werden aangepakt. Van de pianoles is (nog) niets gekomen, maar er ontstond wel een leuke samenwerking.
Met het stuwende Trepidation werden de bezoekers even uit hun zondagmiddagdipje gehaald bij de aanvang van het concert en konden de musici zich even lekker warm spelen met o.a. een drumfeature voor Van Dalen.
Zoals al gezegd de muziek van Verwey kenmerkt zich door een rijkheid aan sterke melodieën, maar dat staat dan niet persé gelijk aan simpele songs.
Erik Verwey en Hermine Deurloo
Verfijnde ritmewisselingen, verrassende onderlinge interactie met volop gelegenheid tot virtuoos spel en improvisatie zorgen voor een boeiend concert. Het geluid van de mondharmonica zal altijd associaties blijven oproepen met het witte doek. Beelden van Midnight Cowboy, Turks Fruit of Baantjer vragen om de melodische klanken van dit instrument. Samen met de verhalende composities op het thema van ‘thuis zijn en weggaan’ vertelt de muziek een bijna driedimensionaal verhaal.
KLAAGLIED
Na de opgewekte oorwurm Frisk For Two volgde het beeldende What Do You See, oorspronkelijk geschreven voor het eerste album en opgetekend tijdens een reis in Zuid-Amerika, waar tijdens een serieuze zeezeiltocht van Colombia naar Panama voor het eerst sinds lange tijd jazzmuziek (Miles Davis) klonk. De muziek neemt je mee op reis over het water. Je ziet de sterren aan de hemel en de schittering van de maan op het water.
Het nummer Mother’s Lament is schreef Verwey voor zijn- in tegenstelling tot wat de titel suggereert – nooit klagende moeder. Ze spelen het in duo voor piano en mondharmonica. Met Full Force, een nummer van het vorige album, werd het concert afgesloten. Een ritmisch intro, een bassolo van Müller en volle kracht met een vette groove sloten de musici een mooie muzikale middag af.
ERIK VERWEY TRIO & HERMINE DEURLOO
Hermine Deurloo – chromatische mondharmonica
Daniel van Dalen – drums
Hendrik Müller – contrabas
Erik Verwey – piano
MuziekPodium Zeeland
Podium ’t Beest, Goes (NL)
6 oktober 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer