Guy Salamon piekt met nieuw recept

Guy Salamon piekt met veelzijdigheid

De muzikale wortels van drummer en componist Guy Salomon kronkelen als een avontuurlijke reisroute via Hongarije, Transsylvanië, het Verenigd Koninkrijk en Peru – dankzij zijn grootouders. Zelf geboren in Jeruzalem, en geslepen in de Amsterdamse muziekscene, is hij een culturele kameleon. Voor zijn creativiteit, en zeker ook voor zijn muzikale project in het Tilburgse Paradox, tapt hij uit een bron van invloeden die net zo divers is als zijn afkomst. Zijn achtergrond? Die hoor je niet alleen in zijn muziek, maar proef je ook in zijn oprechte humor. Kortom: Guy Salomon is een wandelende wereldkaart met veel speelplezier en een beat.

Guy Salamon Group

EEN NIEUW MUZIKAAL AVONTUUR VAN GUY SALAMON
Drummer, componist en bandleider Guy Salamon heeft meerdere keren met zijn Guy Salamon Group volle zalen getrokken in de Tilburgse jazzclub Paradox. Dit keer werd hij uitgenodigd om iets compleet nieuws te doen: een nieuwe groep samenstellen en gloednieuwe muziek schrijven. Ongeveer drie à vier maanden voor de concertdatum had hij zijn musici al geselecteerd en gevraagd om mee te doen. Ze ontvingen enkele dagen van tevoren de partituren en kwamen samen om te repeteren voor wat een eenmalig optreden zou worden. Salamon had altijd al muziek willen schrijven voor stemmen, strijkers en bijzondere instrumenten. Dit keer geen grote blazerssectie, maar één baritonsax en veel snaren! Volgens hem is het een “epische band.”

Guy Salamon Group

EEN VROLIJKE AVOND VOL WERELDSE INVLOEDEN
De avond opende op spirituele wijze met veel zang, doordrenkt van een vleugje wereldleed, wat misschien wel de opmaat was naar een verder vooral vrolijke avond. Na een korte introductie van de band begon het stuk ShooBeeDooBeeDoo, ingeleid door strijkers en overgaand in een gezellig klinkende chaos. Dit was meteen een wereldpremière! Daarna volgde A Little Waltz in E Minor, een intiem kamermuziekstuk voor band en radio, met een prachtige gitaarfeature van Jim van der Zee.

Jim van der Zee die ook schitterde op gitaar en banjo

MUZIKALE REIZEN EN UITBUNDIGHEID
Botsy Botsy Returns, opgedragen aan Salamon’s reizende familie, begon met een langzame intro en groeide uit tot een vrolijk nummer. Naarmate het stuk vorderde, reisden we als het ware mee, met steeds meer uitbundigheid, duidelijk geïnspireerd door de Balkan. De spanningsboog bleef intact en leidde naar het opzwepende Drummer King, met zijn circusachtige stijlen en ritmes. Het elegante en meeslepende Maybe Tomorrow bracht ons stijlvol naar de pauze.

Sanem Kalfa en Guy Salamon

EEN SOULVOLLE TWEEDE SET
Na de pauze begon het eerste stuk naadloos aan te sluiten op de sfeer van daarvoor, met intense zang van Sanem Kalfa en Guy Salamon achter de piano. A Ballad For The Chronically Dehydrated, dat begint als een Brits volksliedje gezongen door Van der Zee, transformeerde in ontroerende close harmony en groeide uit tot een prachtige, soulvolle ballad over… een kater. Dit maakte het zowel briljant als hilarisch.

Guy Salamon Group met een 2.0 versie

EEN UITBUNDIGE AFSLUITING
De tweede set voor een volle zaal was net zo intens, met nieuwe composities die moeiteloos in elkaar overgingen. Sluit je ogen, en je waande je in een circus vol varieté. De avond eindigde met een toekomstige zomerhit, ideaal om mee te zingen. Voor de toegift werd de klassieke Salamonhit Do The Shmoska Poska Dance nog eens smaakvol uitgevoerd door de band. Afscheid nemen bleek moeilijk, dus kregen we nog een reprise van het vrolijke nummer met de tekst “I didn’t had a single headache today.” Zo ging niemand met een rot gevoel naar huis.

PARADOX RESIDENCY: EEN CREATIEVE UITDAGING
Het Paradox Residency-programma is een fantastisch initiatief van dit podium. Het geeft bekende muzikanten niet alleen een vertrouwde omgeving, maar daagt hen uit om uit hun comfortzone te stappen en nieuwe creatieve wegen te bewandelen. En het beste is: niet alleen de muzikanten genieten ervan, het publiek krijgt iets unieks terug.

GUY SALAMON GROUP
Sanem Kalfa – cello, zang
Yanna Pelser – altviool, zang
André Felipe Lima – viool
Jim van der Zee – zang, banjo, gitaar, piano, fluit
Jesse Schilderink – baritonsaxofoon
Omer Govreen – contrabas
Guy Salamon – drums, piano, radio, mondharp, zang

Paradox Tilburg (NL)
11 oktober 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer