Van Ruller en Hogenhuis vonden attractieve dialoog

Jesse van Ruller
Jesse van Ruller | Maarten Hogenhuis
Maarten Hogenhuis

Wat een prachtige match is het verrassende duo van gitarist Jesse van Ruller en saxofonist Maarten Hogenhuis! Twee gezaghebbende Nederlandse musici die van uit het niets in september 2021 tussen twee corona lockdowns in met een eerste album uitkwamen; Spirits High. Het is een subtiele plaat met veel oog voor detail en een krachtige titel in een voor velen moeilijke tijd. De composities werden door beiden geschreven en uitgevoerd op uitsluitend gitaar en saxofoon muziek plus randapparatuur. Dit arsenaal aan knoppen, pedalen en versterkers komt zowel in de studio als tijdens liveoptredens goed van pas, met name het loopstation. Inmiddels kwam dit jaar hun tweede album uit dat voortborduurt op de eerste, maar waar de aanpak evolueerde. Bij het eerste album leverden beide muzikanten onafhankelijk van elkaar composities en bij het tweede is het meer een gezamenlijk project. De composities zijn samen ontwikkeld en geschreven. Vanuit de uitdaging ontstond de dialoog.

Jesse van Ruller en Maarten Hogenhuis dagen elkaar uit

1+1=3
In het gastvrije kerkje van Burgh waar ik bij binnenkomst hartelijk wordt ontvangen met een drankje, spelen de musici één lange set. Voor de tweede keer zie en hoor ik ze op het podium bezig. Nou ja podium. Bij Podium Aan Schouwen spelen ze met zijn tweetjes op de stenen vloer voor de preekstoel. Maar dankzij de akoestiek voelt het alsof ze een derde bandlid erbij hebben, net als in hun Amsterdamse studio; Studio 150, ook een kerkje.
Ze beginnen met het lyrische en sfeervolle Wonderwinkel, het openingsnummer van hun laatste album.

Jesse van Ruller | Maarten Hogenhuis

ROCKSTER
Niet minder toevallig wordt die volgorde vastgehouden bij de volgende drie nummers. In het tweede nummer, A Matter Of Perspective, creëert Hogenhuis een hypnotische sfeer door een fluitmelodie te loopen en daar vervolgens een tweede lijn met zijn altsaxofoon aan toe te voegen. Van Ruller legt daar weer een smaakvol stuwend laagje bovenop. Het nummer krijgt een bruisende groove en de geraffineerde repetitieve patronen leveren een meditatieve sfeer. De fluit, een bansuri uit India, is afkomstig uit de uitgebreide verzameling van Jelle Hogenhuis, Maartens vader. De klanken krijgen een extra dimensie als we weten dat Jelle een gerespecteerd fluitist, fluitdocent, fluitbouwer, componist, arrangeur en verzamelaar van exotische fluiten, begin januari 2021 plotseling overleed. Hij was aldus Jacob Haagsma in de Leeuwarder Courant “als bouwer van lage fluiten een rockster in de fluitenwereld”.

Van Ruller en Hogenhuis met aan zijn voeten de bansuri

FINALE
Met zichtbaar spelplezier serveerden de muzikanten gul uit hun rijke oeuvre aan een geboeid publiek. Fijnzinnig en melodieus gitaarspel verweefde zich met avontuurlijk én subtiel saxofoonspel in het titelnummer van hun eerste album. Minder subtiel, maar even smaakvol, klonk het tijdens Follow the Sound, waar ze stevig rockten en het dak er bijna afging. Uit Hogenhuis’ arsenaal aan fluiten kwam ook een bijzondere polyfone fluit tevoorschijn, die leek op een hoekige blokfluit. Door twee openingen tegelijk te blazen, ontstond een intrigerend en uniek geluid.

De muzikanten sloten hun concert in de kerk met tot zover alleen eigen werk af met een standard. Met Come Sunday van Duke Ellington luidden ze de finale in, die werd bekroond met Van Rullers compositie Drops als encore. Wat een feest voor de oren, hier in deze nieuwe muziektempel!

VAN RULLER & HOGENHUIS
Jesse van Ruller – gitaren, elektronica
Maarten Hogenhuis – altsaxofoon, fluiten, elektronica

Podium Aan Schouwen
Kerk, Burgh (NL)

19 oktober 2024
Tekst en fotografie: Eddy Westveer