injazz
Bij de algemene Buma-ledenvergadering van oktober 2018 gaf Buma Cultuur een presentatie van wat men het afgelopen jaar gedaan heeft. Er werd een filmpje gedraaid van de promotiedag voor de Nederlandse jazz: injazz. Een alleraardigst filmpje waar je kon zien hoe deze dag verliep. Lachende mensen die elkaar handen schudden, beelden van de locatie en flitsen van optredens. Kortom een mooie impressie van de dag. Bij de vraag of men ook cijfers had en of er een overzicht was van wat het nu opgeleverd had voor de Nederlandse auteur en jazzmusicus na zo’n tien jaar organisatie van dit gebeuren bleef het stil.
KORTE UITLEG
Buma Cultuur ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht in zowel Nederland als de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse muziek. Het doel is het aandeel hiervan op diverse markten te vergroten. Om een lang verhaal kort te maken: Bumacultuur wordt in feite gefinancierd door de Nederlandse muziekauteur middels de sociaal culturele gelden van Buma.
Injazz is dus een initiatief van Buma Cultuur en kan je zien als een gekopieerde versie van de Eurosonic Noorderslag, maar dan voor jazzmuziek.
DIALOOG EN SHOWCASE
Overdag dialoog met de sector over allerlei onderwerpen, in de avond een showcaseprogramma in een festival set up en er wordt ook nog ergens een mooie prijs uitgereikt. Vervolgens worden er dan wat belangrijke afnemers uit de markt uitgenodigd. Die worden een aantal dagen in een hotel gezet en tot in de puntjes verzorgd in de hoop dat ze een aantal gepresenteerde acts afnemen.
De vraag over de resultaten was zo gek nog niet. De laatste jaren gaf Injazz mij een troosteloze indruk. Een groot aanbod van Nederlandse jazzmusici, maar afnemers waren er nauwelijks. Het leek eerder op een reünie waar je je collega’s weer eens de hand kon schudden.
FEEST
De waarde van injazz voor wat betreft Bumacultuur is er wel. Het is een leuk feest en men kan laten zien dat het ook iets voor andere muzieksoorten doet dan alleen de popmuziek. De waarde voor de sector die er komt is er ook wel. Het is onder het genot van een drankje een mooi netwerk moment. Maar wat is nu de waarde van Injazz voor de Nederlandse musicus en auteur want die betaalt het tenslotte.
KOSTEN
Injazz kostte in 2018 de Nederlandse auteur zo’n 150.000 euro. Dat zou met de overige inkomsten uit subsidies en dergelijke erbij over 10 jaar toch een aardige injectie hebben moeten kunnen zijn voor de Nederlandse jazz.
Het zou mooi geweest zijn als je kon zien hoeveel concerten er nu na al die jaren weg gezet zijn, hoeveel buitenlandse tournees er uit voortgevloeid zijn, wat voor geld er verdiend is en welke spin- off het gehad heeft voor de musici en auteurs. Het overzicht van het resultaat kon vooralsnog niet worden gegeven.
Aan de andere kant kan je beter maar geen overzicht hebben van iets waarvan je al van te voren kan uittellen hoe dat er uit gaat zien. Het zal hier en daar best wat opgeleverd hebben maar dat het niet in verhouding staat met wat het kost is mij wel duidelijk.
De combinatie van mager resultaat over de jaren heen en de prijs die de Nederlandse auteur voor deze promotieactie moet neertellen geeft toch te denken. Ik zou het geen slecht idee vinden als men het geld beter gaat besteden voor de Nederlandse jazzmuziek.
Ben van den Dungen