Amersfoort Jazz kiest al jaren eigen unieke koers

45e editie Amersfoort World Jazz Festival
VERSLAG 1

Jazz Orchestra of the Concertgebouw met Deborah Brown
Deborah Brown in the spotlight
Houston Person op het grote podium

De 45e editie van het Amersfoort World Jazz Festival zit er op. De organisatie blikt terug op een geslaagde editie boordevol bijzondere muzikale ontmoetingen en optredens van (inter)nationale grootheden en aanstormende toptalenten. Het mooie weer en de goede sfeer maakten deze feestelijke jubileumeditie compleet.

Deze editie lieten wij niet aan ons voorbijgaan. Dat deden we wel met de voorgaande 44 edities. Dat was voornamelijk vanwege een ander festival (het Antwerpse Jazz Middelheim) dat zich wat makkelijker in onze agenda nestelde. Maar toen dat laatste festival over de kop ging, was er toch nog aarzeling om naar Amersfoort af te reizen. Dat bleek achteraf geheel ten onrechte. Het Amersfoortse festival koketteerde eigenlijk nooit met de grote hippe internationale ‘gemakkelijke’ publiekstrekkers, maar koos een volstrekt eigen pad en werkte jaren aan een nieuw wereldwijd samenwerkend netwerk. Daar plukken ze nu de vruchten van. Het levert niet alleen backstage achter de schermen een heel andere sfeer op, maar resulteert ook in zeer bijzondere optredens. Zo traden er dit jaar tijdens het Laureaten Festival artiesten op uit Tsjechië, Sicilië, Spanje, Polen, Bulgarije, Hongarije, Zuid-Afrika, Indonesië, Thailand en Australië in theater De Lieve Vrouw. Festivaldirecteur Alexander Beets benadrukt het belang van het ‘global network’ waardoor ook in Amersfoort aanwezige Nederlandse uitzonderlijke jazztalenten de kans krijgen om in het buitenland een speelbeurt te krijgen.

MUSICIANS’ PARADISE
Door die samenwerking is ook de naam “World Jazz” van het festival verklaart. In zijn huidige vorm echter zal het festival als gevolg van het intrekken van de vierjarige subsidie door het ongrijpbare Fonds van De Podiumkunsten volgend jaar een andere locatie en naam kiezen. Ietsje verder van de 98 meter hoge Onze Lieve Vrouwetoren verwijderd en onder de nieuwe naam Musicians Paradise (zonder die verwarrende apostrof zouden we voorstellen). De blauwdruk voor de plannen liggen al klaar voor een festival in een tot evenementencomplex omgebouwde oude tandpastafabriek op loopafstand van het centrum.

Deborah Brown en Fleurine tijdens jamsessie
Houston Person op het grote podium

GROTE NAMEN
Toekomstige grote namen en oude grote namen waren op het Amersfoortse festival vertegenwoordigd. Voor de tot die laatste categorie behorende tenorsaxofonist Houston Person was het al jaren geleden dat hij in Nederland optrad. Met pianist Rein de Graaff deed hij Nederland ooit aan. En nu was hij – inmiddels 89 jaar oud – even terug als International Artist in Residence. Bij de broos ogende Amerikaan, die tijdens ieder optreden in een ander strak maatkostuum was gehuld, keerden de twinkeltjes van speelplezier terug in zijn ogen. En hij genoot met volle teugen van de aandacht en de muziek.
Wie ook genoot op het festival en even terug was in Nederland, was Deborah Brown (1952). Ze woonde ooit langere tijd in Amsterdam en nam hier zelfs haar debuutalbum op. Nu voor een paar dagen terug in Amersfoort. En als International Artist in Residence liet ze horen dat ze nog de power en de timing had om het publiek op diverse momenten en plaatsen te overtuigen. Dat deed ze niet alleen op het mainstage onder de grote toren, maar ook op donderdagavond bij de dagelijkse jamsessie in het café van de Observant. Daar schoof ze aan bij Peter en Marius Beets op het kleine podium en nam ver na middernacht de microfoon over van Fleurine, een vroegere student bij haar op het conservatorium.

Joy of Africa op het Lieve Vrouwekerkhof: Licks & Brains met Ntjam Rosie

VIJF DAGEN
Van het festival dat startte op woensdagavond probeerden wij vanaf donderdag onze kersen uit de pap te vissen. De programmering is omvangrijk genoeg om in ieder geval het gevoel te krijgen dat je flink wat kunt missen. En dat gebeurde zeker wanneer je een heel concert bijwoonde. Bij het grote buitenpodium met nog al wat babbelgraag publiek op de terrassen kun je ongeveer ongestoord het concert verlaten. Bij de intieme concerten in de Middeleeuwse Sint Aegtenkapel met fluisterstil publiek ligt dat wat anders. Op donderdag waren we bij Lucas Santana met zijn Carnaval Groove die nog gasten op het podium kreeg uit Thailand. Dat waren de saxofonisten Koh Mr. Saxman en Eakiya Sanpond die later met de eigen Takeshi Band het dak van het podium bij de Observant opblies. Het Lieve Vrouwekerkhof was ondergedompeld in het thema Joy of Africa, waarbij het New Jazz Orchestra onder leiding van Peter Beets met diverse gasten en opvolgend de bigband Licks & Brains met de gevierde Kameroens-Nederlandse jazz- en soulzangeres Ntjam Rosie het buitenpubliek daar aanstekelijk vermaakten.

Muziek in de sfeervolle Sint Aegtenkapel

VEELZIJDIG PROGRAMMA
Veel vooral relatief onbekende juweeltjes maakten binnen het programma van Amersfoort bijzondere indruk. Dat was onder andere de jonge altsaxofoniste Femke Mooren die overal opdook, maar ook met haar eigen kwartet bij De Lieve Vrouw imponeerde. Daar speelde deze avond ook op instigatie van het Tsjechische Jazzinec Festival de Nederlandse vibrafonist Miro Herak met de Tsjechische pianist Daniel Bulatkin in een gloednieuw project. De Sint Aegtenkapel, onderdeel van theater De Flint, is bekend vanwege haar klassieke concerten, maar bleek ook uitermate geschikt voor semi-akoestische jazz. De zingende bassist Peter Willems hadden we al eens eerder bezig gehoord en gezien. Dat gold ook voor de veelzijdige musici Sanne Huijbregts en jazzhoboïst en dudukspeler Maripepa Contreras die hij met zijn carte blanche had uitgenodigd. Maar de drie samen hoorden we in Amersfoort voor het eerst samen en stelden de bezoekers niet teleur.
Dat gold ook voor het door het Bulgaarse duo dat door JazzPlus werd gepresenteerd. Vasil Hadjigrudev bespeelde de contrabas en Hristina Beleva op een traditionele knieviool; een gdulka. Een blend van jazz, volksmuziek en klassieke muziek kleurde de ruimte met niet eerder gehoorde muziek!

SPOILER
Met dit verslag een voorproefje van het Amersfoortse festival op donderdag. Er gebeurde op deze 45e editie van het Amersfoort World Jazz Festival te veel om het hierbij te laten. Wie daar nog wat over wil lezen moet wat geduld hebben, want een verslag is in de maak. We lichten een tipje van de sluier op door al een paar hoogtepunten te benoemen. Gedurende het hele festival was een Zuid-Afrikaanse delegatie van zeer getalenteerde muzikanten nadrukkelijk op veel speelplekken aanwezig. Trompettist Darren English die we op vrijdag voor het eerst hoorden spelen mag zeker niet onvermeld blijven. Op zaterdag genoten we van het mooie pianospel van Jeroen van Vliet op de fraaie Steinway die samen met saxofonist Mete Erker in de kapel in duo optrad. Wat je van ver haalt is lekker, luidt het gezegde. Dat mag dan zeker gelden voor jazz uit Australië! De op zondag in het theater geplande saxofonist Jamie Oehlers was echter verhinderd! Maar geen probleem, want de redacteur van het Australische jazztijdschrift Dingo en multi-instrumentalist en improvisator Adam Simmons was toevallig ook in huis. Met een in allerijl geregelde sopraan-, alt en tenorsaxofoon werd dit misschien wel het meest spannende concert van het festival. Die spanning gold zeker voor zijn bandleden die het onbekende muzikale terrein met open vizier betraden!
Waarover dus in een volgend verslag meer……

WORDT VERVOLGD!

Amersfoort World Jazz Festival
diverse lokaties Amersfoort (NL)
14, 15, 16, 17 en 18 augustus 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

- DONDERDAG 15 AUGUSTUS -

JOY OF AFRICA
NEW JAZZ ORCHESTRA
LICKS & BRAINS FEAT.
NTJAM ROSIE

LUCAS SANTANA CARNAVAL GROOVE
Lucas Santana – tenorsaxofoon, fluit
Ellister van der Molen – trompet
Femke Smit – zang
Breno Viricimo – basgitaar
Daniel de Moraes – gitaar
Wagner Vasconcelos – drums

FEMKE MOOREN QUARTET
Femke Mooren – altsaxofoon
Eva Serrano Alarcon – contrabas
Kasyfi Kalyasyena –  piano
Laurens Buijs – drums

WILLEMS, HUIJBREGTS & CONTRERAS
Peter Willems – contrabas en zang
Sanne Huijbregts – vibrafoon en zang
Maripepa Contreras – hobo, duduk

HRISTINA BELEVA & VASSIL HADJIGRUDEV
Hristina Beleva – gdulka 
Vasil Hadjigrudev – contrabas

HERAK/BULATKIN QUARTET
Daniel Bulatkin – piano 
Miro Herak – vibrafoon 
Johannes Fend – contrabass
Martin Hafizi – drums

KOH MR. SAXMAN & TAKESHI BAND FT. SANPOND
Koh mr. Saxman – altaxofoon
Eakpiya Sanpond – altaxofoon
Sompop Praesangeiam – drums
Pattaya Yusathit – toetsen
Chinnatan Unhavaithaya – basgitaar
Terapong Svadvong – gitaar
Masaomi Fukurono – DJ