Arild Andersen verrast zichzelf en publiek
Het was een verrassend mooi en intens concert van de Arild Andersen Group op zaterdag 7 mei in het Tilburgse Paradox. De als nieuwe Noorse supergroep waarbij twee generaties samenkomen aangekondigde band overrompelde het publiek met twee lange hartstochtelijke sets. “Wij zijn net zo verrast over de muziek als jij bent”, zei de 76-jarige bassist. “Wij spelen ieder concert anders en onze improvisatie bepaalt iedere keer een andere uitkomst”.
HOEZO ONBEKEND?
Vreemd genoegd bleek Arild Andersen voor veel aanwezigen een totaal onbekende te zijn. En dat is curieus als je zijn staat van dienst erop na slaat. Zijn curriculum vitae is lang en breed. Als 22-jarige startte hij bij het kwartet van Jan Garbarek en waarmee hij bijdroeg aan diens baanbrekende eerste album in 1970 bij ECM met experimentele freejazz. Hij speelde ook al snel met grote Amerikanen die in zijn land speelden zoals Chick Corea, Dexter Gordon, Phil Woods en Sonny Rollins. In Amerika speelde hij met Stan Getz Quartet, Sam Rivers trio, Sheila Jordan, Steve Kuhn & Paul Bley. Hij richtte zijn eigen bands op met Jon Balke en Nils-Petter Molvær en bracht tientallen platen uit op ECM. Er waren samenwerkingen met Tomasz Stanko en Pat Metheny. Vanaf 2005 werkte hij met zijn trio met slagwerker Thomas Strønen en de Schotse saxofonist Tommy Smith. Met dit trio werd hij in 2010 door de Japanse pers als hoogtepunt van het Tokyo Jazz Festival uitgeroepen en speelde hij in 2019 tijdens North Sea Jazz. Zijn staat van dienst is echter uitzonderlijk veel groter en breder zoals een trio met Markus Stockhausen of zijn ontzagwekkende muziek voor het Sophocles’ drama ”Electra” uitgevoerd in het Herodes Theater in Athene en cultureel onderdeel van de Olympische Spelen.
Håkon Mjåset Johansen
SUPERGROEP
Zijn nieuwe 100% Noorse groep bestaat sinds 2018, “maar daar hebben we door de corona nog niet veel concerten mee gedaan”, aldus de sympathieke Andersen. Sinds maart van dit jaar hebben ze weer wat gespeeld. Hij speelt voor de eerste keer in Paradox en kan zich ook niet herinneren weleens in het Bimhuis te hebben gespeeld. Met slagwerker Håkon Mjåset Johansen (46), pianist Helge Lien (47) en sopraan- en tenorsaxofonist Marius Neset (37) werd er in Tilburg doorlopend geïmproviseerd met sublieme overgangen en verfrissende wendingen. Tussen de muzikanten bleef een voortdurende dialoog aanwezig en de muziek balanceerde onwankelbaar tussen romantische en melancholische melodieën, sereen en verhalende experimenten en opgewekte fusion rockjazz. Combineer dat met een vleugje volksmuziek, prikkelende ritmes plus de suggestie van bergen, fjorden, gletsjers en watervallen het wijdse en je hebt bijna het recept voor Noorse jazz. De hoeveelheid en de verhouding van de ingrediënten bepalen de smaak.
EUFORIE
En het smaakte goed. Na een set van ruim vijftig minuten kwamen de muzikanten voor de tweede set nog energieker het podium op dan ze de eerste keer opkwamen. Ze hadden de smaak duidelijk te pakken en zochten opnieuw de ruimte en kregen alle tijd! Geen minuut verslapte de aandacht en geen seconde werd de spanningsboog verbroken. En eigenlijk wilde niemand na twee toegiften al naar het hotel.
TUSEN TAKK
Dit was een iconisch concert dat de boeken in kan gaan als een absolute topper: Tusen takk…of wel heel erg bedankt!
Arild Andersen flitste langs drie podia in Nederland; LantarenVenster, Paradox en Bimhuis. “Je kunt morgen gerust naar het Bimhuis komen, want dat wordt heel anders”.
Marius Neset blaast even uit naast het podium
ARILD ANDERSEN GROUP
Arild Andersen – contrabas
Marius Neset – sopraan- en tenorsaxofoon
Helge Lien – piano
Håkon Mjåset Johansen – drums
Paradox Tilburg (NL)
7 mei 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer
EEN GREEP UIT GEPLANDE CONCERTEN
14 mei 2022 GREG SMITH CLUSTER 001
25 mei 2022 PARADOX JAZZ ORCHESTRA
27 mei 2022 ÉMILE PARISIEN SEXTET – LOUISE FEAT. THEO CROKER
1 juni 2022 OLIVIER LE GOAS / NIR FELDER / JOHN ESCREET / CHRIS TORDINI – RECIPROCITY