Blom, Boy Edgar en Bimhuis kunnen blij zijn!

De concertavond in het Amsterdamse bimhuis was al wekenlang uitverkocht. Alle plaatsen waren bezet. En helemaal terecht! Niet alleen werd daar op woensdag 4 december 2019 de belangrijkste Nederlandse prijs op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek uitgereikt, maar de kersverse laureaat Jasper Blom mocht daar ook zijn avond inrichten. Blom kreeg als onderdeel van zijn prijs een carte-blanche voor een concertavond. Hij vroeg zich af welke grote namen hij van over de hele wereld moest laten invliegen. Hij koos voor wat hij altijd doet: de dingen doen die je leuk vindt en met muzikanten spelen die hij goed vindt. Bovendien koos hij voor een muzikale cast waarbij verschillende generaties betrokken waren. Omdat hij muziek wil doorgeven.

OVER JASPER BLOM
Radiojournaliste Mijke van Wijk was gastvrouw, presenteerde de avond en deed een ongedwongen interview. Zij citeerde eveneens muzikanten met opmerkingen over Jasper Blom.

“Een perfecte balans tussen ernst en scherts, tussen über-nerderigheid en losbandigheid, tussen hoogmoed en nederigheid, een luisterend oor, een pratende mond. Hij heeft speciale voelsprieten voor wat er toe doet en wat er minder toe doet, wat werkt en wat niet werkt.”  (Joris Roelofs)

“Een goede bandleider die mensen weet te enthousiasmeren.” (Pierre Courbois)

“Hij is niet alleen leraar-figuur, maar ook iemand die met ons meegaat en zich inleeft.” (Gideon Tazelaar)

POLYPHONY
Natuurlijk waren er de leden van zijn vaste kwartet waar de avond mee geopend werd. Dat zijn gitarist Jesse van Ruller, die ook al op menige Boy Edgar Prijs-shortlist heeft gestaan (en hem vast en zeker nog een keer gaat krijgen), en de ritmesectie van bassist Frans van der Hoeven en slagwerker Martijn Vink.  Met dit kwartet, dat 15 jaar in deze samenstelling bestaat, werd al een serie van zes albums uitgebracht. En het plan is om tot tien te komen. Dat gaat met een tempo waarbij de cd vermoedelijk eerder is uitgestorven dan dat die serie van cd’s klaar is, volgens Blom. Maar het gaat om de muziek. In het kader van Polyphony werkte Blom eerder samen met gastmuzikanten Nils Wogram en Bert Joris. De derde gast is de Duitse pianist Pablo Held. En die is er dus ook vanavond bij. De set wordt met Knor, of de internationalere titel Oink Oink, geopend. En met dit prachtige gezelschap gaat Blom ook zijn Buma Boy Edgar Prijs Tour doen in 2020. Dus programmeurs aller landen: houd een plaats vrij in de agenda, zodat meer mensen hiervan kunnen genieten!

ZILT
Het jonge kwartet van Blom met “de jonge garde” is genoemd naar de kroeg op de Zeedijk waar ze maandelijks repeteerden. Ze hebben zich daar voornamelijk in werk van Misha Mengelberg verdiept. Trompettist Ian Cleaverwas een leerling en drummer Wouter Kühne en bassist Cas Jiskoot was Blom ook al eens een paar keer tegengekomen. Zilt speelt twee nummers van Mengelberg en sluit af met één van de mooiste ballads uit de Nederlandse jazz: De Sprong O Romantiek Der Hazen.

WORSTELING
Met een vooruitblik op 2020 en verder wilde Blom graag liederen gaan schrijven. Eerst probeerde hij zelf iets met tekst. Dat werd niks en eigenlijk wist hij dat ook wel vooraf. Uiteindelijk kwam hij uit bij werk van Emily Dickinson. Twee gedichten zijn voor deze avond op muziek gezet met hulp van Rob Horsting. Zijn fraaie arrangementen zijn geschreven voor een tentet met een royale blazerssectie. En dat bleek in het bimhuis in goede aarde te vallen. Je mag de tienmansformatie ook best Big Zilt noemen, want naast Blom staan ook nu weer jonge conservatoriummuzikanten op de bühne. Het openingsnummer Possibility gaat over dat je in je hoofd van alles kunt zijn, zelfs wanneer je dat in het echte leven niet bent. Het tweede nummer gaat over het wakker worden van een dorp en de geluiden die daarbij horen. De keuze van het nummer zat hem vooral in een strofe in het gedicht die Blom niet kon laten liggen.
“Musicians wrestle everywhere:
All day, among the crowded air….”
Niet eerder werkte Blom met teksten en daarmee had vocaliste Anna Serierse ook meteen de wereldpremière. Ze zong vrij en overtuigend. En in de toekomst krijgt ze nog meer kansen om dit over te doen samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

SCAT
De muzikale avond liep zo heerlijk ongedwongen, dat niemand nog bewust zat te wachten op het onvermijdelijke moment van de prijsuitreiking. Gelukkig hield Mijke van Wijk het draaiboek goed in het vizier. Theatermaker, columnist, radiomaker, schrijver, bassist en jazzfanaat uit Rotterdam Wilfried de Jong was door Jasper Blomgevraagd voor het officiële moment.
Om in het gedachtegoed van saxofonisten te komen verdiepte De Jong zich vooraf in een drie minuten durende solo van Johnny Griffin op een opname uit 1962 van het Miles Davis Quintet. En terwijl de plaat op ongeveer 37 (!!) toeren werd afgedraaid op de hipsterplatenspeler van De Jong’s 17-jarige dochter, scatte De Jong live in het bimhuis.

HOOFD EN ONDERBUIK
“Hoofd en onderbuik zijn een onmisbare combinatie als je op een sax blaast”, afgeleid van een quote van Archie Shepp, toen nog uitsluitend mannen op een tenorsaxofoon mochten spelen: “Mondstuk tussen je lippen en de onderkant tegen je zak”.
De sprankelende melodieën van Jasper Blom ontstaan ergens in zijn wonderlijke bovenkamer in dat licht verbaasde hoofd waar noten, deuntjes en ritme een eigen plek veroverd hebben. Daar in die hersenpan lijkt het gedachtengoed ooit in zijn jeugd op gang gebracht door een godvergeten blokfluit vol met spuug………want, wij willen tintelingen in het hoofd en jeuk in de onderbuik, dan herkennen we pas dat eigen geluid van jou, pas dan klinkt die heerlijke sound van de winnaar van de Boy Edgar Prijs 2019 en dat is de sound van Jasper Blom!”, aldus Wilfried de Jong in zijn loftuitingen, die vervolgens het jazzkeurmerk in de vorm van de bronzen sculptuur van Jan Wolkers in de handen van Blom duwt.

BLINDE TEST
Na de pauze was er nog een intermezzo tussen De Jong en de muzikant met de lange pijp met kleppen en een beetje riet. Het werd een interview met als basis een blind-foldtest, want het moet over muziek gaan en niet over de jeugd van Blom. Een spotify-lijstje met een zevental tenorsaxofonisten volgt; de muziek van Bennie Wallace, Marcus Strickland, Pharoah Sanders, Charles Lloyd, Joshua Redman, James Brandon Lewis en Ben Wendel bleken een mooie kapstok voor een geanimeerd en boeiend gesprek. Op de vraag in welke hoek van saxofonisten Jasper Blom zit, zegt hij zelf op te schuiven naar Coleman Hawkins, maar dat het wel een paar jaar duurt voordat het publiek dat kan horen.

DESSERT
Jasper Blom heeft heeft twee grote mentoren: Ferdinand Povel en Dick Oatts. Bij de slotact had de prijswinnaar Dick Oatts op altsax aan zijn zijde. En dat spetterde. Het lekkerste voor het laatst bewaren. En dan ook het meest generatie-overschrijdend met die speciale ritmesectie van vader Mike Boone op contrabas met zijn zoon achter het drumstel. De 13-jarige Mekhi Boone, drumt met een allure en vanzelfsprekendheid van een Roy Haynes en is helemaal in zijn element. Blom had de twee eerder dit jaar in Philadelphia gespot en besloot ze te laten invliegen. Met name Boone junior bleek de ontdekking van de avond. Het kwartet zet een nog lang heugende set neer. Met zijn vieren sloten ze energiek een zeer geslaagde Buma Boy Edgar Prijsuitreiking af!

JASPER BLOM QUARTET
Jasper Blom – tenorsax, electronica
Jesse van Ruller – gitaar
Frans van der Hoeven – contrabas
Martijn Vink – drums
Pablo Held – piano

ZILT
Jasper Blom – saxen
Ian Cleaver – trompet
Wouter Kühne – drums
Cas Jiskoot – contrabas

JASPER BLOM TENTET
Jasper Blom – saxen
Ian Cleaver – trompet
Wouter Kühne – drums
Cas Jiskoot – contrabas
Lucas Dann – piano
Victor Belmonte – trombone
Ben Fitzpatrick – altsaxofoon, klarinet
Lucas Figueiredo Santana – tenorsaxofoon, fluit
Jessie Brevé – baritonsaxofoon, basklarinet, fluit
Anna Serierse – zang

SLOTACT
Jasper Blom – tenorsaxofoon
Dick Oatts – altsaxofoon
Mike Boone – contrabas
Mekhi Boone – drums

Bimhuis Amsterdam (NL) 4 december 2019
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

 

Zie ook uitgebreid fotoverslag
FOTORADAR

CONCERTRADAR