De lange adem van Maite Hontelé
Music Film Festival
Toen Maite Hontelé in 2008 met Cubop City Big Band naar Colombia ging voor een optreden tijdens het jazzfestival van Medellín veranderde dat haar leven grondig. In Colombia, qua oppervlakte ruim 25 keer Nederland en ca. 50 miljoen inwoners zou ze meer dan tien jaar blijven Ze groeide uit tot de koningin van de salsa en kreeg er een status van super-woman en mega-ster. Toen filmmaakster Marlou van den Berge haar voor de eerste keer ontmoette tekende zich juist een kentering af in haar loopbaan. Haar laatste album Cuba Linda was opgenomen, maar ze kreeg een haat-liefdeverhouding met haar trompet en worstelde met zichzelf. Ze was meegenomen in een verwachtingspatroon als rolmodel voor haar omgeving en haar talrijke volgers en dreigde zichzelf compleet te verliezen. De strijd die ze leverde is te zien in de film Ademtocht, die als veelzeggende subtitel ‘De vele gevechten van Maite Hontelé’ meekreeg. De film kwam uit in 2019.
ZONDER TROMPET
De salsa-trompettiste keerde zonder instrument terug naar Nederland en koos haar eigen pad. Ze werd programmeur en later artistiek leider van Music Meeting Festival en vervolgens werd ze gevraagd om leiding te geven aan het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Tot die tijd speelde ze zo’n vijf jaar geen trompet. In haar functie bij het NJJO was spelen geen must, maar het mocht natuurlijk wel. De trompet is niet teruggekomen, maar de bugel wordt inmiddels met veel plezier bespeeld. ‘Het is een makkelijker instrument, waarbij je niet zo veel hoeft te studeren’, zegt ze zelf. Pianist en componist Ramón Valle die haar heeft aangemoedigd en gecoached bij haar keuze speelt nu regelmatig met haar samen. Er wordt inmiddels serieus gedacht om ook samen de studio in te duiken! Verder is Hontelé een regelmatig terugkerende en graag gezien gast bij Podium Klassiek, waar ze bevlogen duiding geeft bij salsa-gerelateerde onderwerpen. Ze verklapte dat ze binnenkort ook met een nieuw programma van start gaat.
Marlou van den Berge en Maite Hontelé in gesprek over Ademtocht
Na de vertoning van de zestig minuten durende documentaire die in 2019 bij het Uur Van De Wolf werd uitgezonden, werd maker Van den Berge op het podium gevraagd voor een kort rondje vraag en antwoord. Samen met Hontelé werden prangende kwesties en diepere interesses afgewikkeld.
CUBA LINDA
De film eindigt op het moment dat het nieuwe album van Maite Hontelé in Colombia gepresenteerd wordt. Het titelnummer Cuba Linda (mijn mooie Cuba), geschreven door Virgilio Marti, achtervolgt haar al haar hele leven. Het komt ook voor in de film The Lost City (2005) van Andy Garcia. Met het nummer sluit ze een periode van haar leven vol met speciale herinneringen af.
HET KLINKT GOED
En waar de film ook eindigt zonder trompet, begint het concert met de bugel. En met de Cubaanse pianist Ramón Valle, die in 1995 voor het eerst in Europa optrad en vrij snel daarna in Nederland kwam wonen. De set van Hontelé en Valle vond plaats in een heerlijk ontspannen setting en had bijna akoestisch kunnen zijn. Ongeveer beurtelings worden ‘eigen’ nummers gespeeld en tussendoor aangekondigd. Soms stapt Hontelé in de rol van hoe we haar kennen bij Podium Klassiek en wijst ze het publiek op bijvoorbeeld het virtuoze spel van de Cubaan. En hoe zijn linkerhand geheel onafhankelijk van zijn rechterhand over de zwart-witte toetsen beweegt. Behalve zijn spel heeft hij ook innemende communicatietechnieken ontwikkeld, waarbij zijn Engels naturel overgaat in Nederlands. Valle schreef ook muziek voor zijn zussen, waarvan we twee composities hoorden.
CANTANDO Y BAILANDO
Het laatste nummer (van Hontelé) werd een geregisseerde meezinger, waarbij twee helften van het publiek een andere rol hadden. De ene helft moest zingend dansen, de andere dansend zingen. Het was dan allemaal wel zittend dansen en zingen, maar het klonk erg fijn in Paradox. En alles wat we hoorden verdient het ook om te worden opgenomen.
RAMÓN VALLE & MAITE HONTELÉ
Ramón Valle – piano
Maite Hontelé – bugel
Paradox Tilburg (NL)
8 september 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer