De spannende smaken van Friso van Wijck

Friso van Wijck’s Candy Container

De muzikale horizon van Friso van Wijck, afkomstig uit Zeeuws-Vlaanderen, is door de jaren heen breed gebleken. Als componist, drummer, percussionist en improvisator beweegt hij zich moeiteloos tussen metal, hedendaagse muziek, gecomponeerde stukken en volledige improvisatie. Hij schrijft voor ensembles van tien of meer musici en kleinere gezelschappen, waaronder zijn eigen band. Daarnaast componeert hij voor gerenommeerde moderne muziekensembles, zowel nationaal als internationaal, en doceert hij compositie en improvisatie aan Codarts Conservatorium in Rotterdam.

Rietblazers/fluitisten

SNOEPTROMMEL
Onlangs nam Van Wijck met zijn eigen sextet, het energieke Candy Container, een album op met negen eigen composities. Dit muzikale snoeptrommeltje zit vol blazers, snaren, slagwerk en een groep vrije geesten. De eerste albumrelease vond plaats op 14 december in kunstencentrum en broedplaats Roodkapje Rotterdam. Een maand later werd dit succes herhaald in een omgeving die nauw verbonden is met Van Wijcks muzikale roots. Candy Container telt naast Van Wijck nog twee Zeeuwen: altsaxofonist en fluitist Jasper van Damme en bassist Bas Kloosterman. Samen met tenorsaxofonist Joao Driessen en gitaristen Jorn ten Hoopen en Frank Jonas vormen zij een ijzersterk team.

Candy Container in Porgy en Bess

SUITE
Het concert opent met dromerig uitwaaierende gitaarakkoorden die aarzelend een suite inleiden. Geplukte snaren en subtiel slagwerk voegen zich in, terwijl zwevende saxklanken de proloog compleet maken. Na een korte introductie van de band barst het spel los met The Return of the Returning Returner (Pt 2). Hier verdwijnt elke aarzeling en wordt het tempo opgeschroefd. Van Wijck stuwt de muziek voort en Van Damme bouwt een indrukwekkende solo op, ondersteund door een gelaagd gitaarspel, eindigend in een abrupt slot.

Friso van Wijck bestreek de volle breedte van het podium met zijn slagwerkarsenaal

DREIGEND
Het beeldende Framed klinkt dreigend en avontuurlijk en vloeit naadloos over in Moon Blindness, waarin Kloosterman schittert. Oosterse klanken, dwarsfluiten en gongs transporteren het publiek naar een dromerige dimensie waarin niets is wat het lijkt.
Met het suggestieve Zombie Horses from Outer Space lijken we in een ruimteschip te zijn beland. De bijna abstracte muziek krijgt een scherpere vorm door Driessens melodieuze tenorpartij, ritmische gitaarpartijen van Ten Hoopen en Jonas en sterk gekaderd door het robuuste slagwerk van de bandleider. Dit nummer eindigt explosief op een hoogtepunt.

….avontuurlijk gitaarspel

PAUZE
Helaas moeten we de spanningsboog even onderbreken voor een pauze;  een pragmatische concessie ten koste van de muziek. Dat is niet altijd fijn, maar met het ontplofbare All Set (No, Not really) zit iedereen er na de onderbreking weer meteen in. Spannende tempowisselingen, onverwachte hoekige wendingen en spannende instrumentale invalshoeken kleuren deze zondagmiddag. De muzikanten van Candy Container nemen het publiek mee door surrealistische muzikale landschappen, waarin kolkende kaleidoscopische structuren moeiteloos overgaan in serene momenten.

Onverwachte wendingen en spannende invalshoeken….

VOORBODE
Het concert eindigt met Warped, waarmee het publiek langzaam maar zeker met beide benen op de grond landt. De reis blijft echter tot aan de laatste noot een enerverende ervaring. Dit zondagmiddagconcert in Porgy en Bess is niet alleen onvergetelijk, maar hopelijk ook een voorbode van meer avontuurlijke muziek in Terneuzen.

FRISO VAN WIJCK’S CANDY CONTAINER
Friso van Wijck – drums, composities
Jasper van Damme – altsaxofoon, fluit
Joao Driessen – tenorsaxofoon, fluit
Jorn Ten Hoopen – gitaar
Frank Jonas – gitaar
Bas Kloosterman – basgitaar

Porgy en Bess, Terneuzen (NL)
26 januari 2025
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer