Eilandhoppen met Van Merwijk’s Music Machine

Lucas van Merwijk
Ilja Reijngoud
Norman Peplow

Het ophalen van vakantieherinneringen is vaak een dankbaar sentiment. Voor wie vakanties vierde in Frankrijk, brengen wijn en Franse kaasjes vervlogen momenten terug. En voor degene die een weekje aan het Scheveningse strand vertoefde mag ik hopen dat muziek dat strandweekje niet terugbrengt. Ook vakanties in Duitsland zullen niet terug worden opgeroepen met muziek, tenzij je op de Salzburger Festspiele was of Italiaanse vakanties bij het Arena Opera Festival in Verona.

DE CARIBEN
Maar er is in onze beleving geen gebied ter wereld waar muziek zo sterk ingeburgerd is als het Caribisch gebied. Op de eilanden waar wij geweest zijn staat muziek centraal in de herinnering. In de jaren ’90 zag en hoorde je op de Malecon in Havana overal geschoolde muzikanten en de klanken uit de Casa de la Trova’s in alle plaatsen, maar zeker die in Santiago de Cuba zijn onuitwisbaar. En dan dat andere eiland: Jamaica. De rielekste tred van die gasten met een splif in de hand en altijd muziek op de achtergrond (als die niet op de voorgrond was). Een beetje calypso, dub, ska en vanzelfsprekend veel reggae. Toen wij er waren was vader Marley al een tijdje dood, maar we gingen naar concerten van zoon Ziggy, Third World of Yellowman. Zelfs op onze ‘eigen’ Caribische eilanden werden we in carnavalstijd ondergedompeld in een zee van tumba’s. Er is echt overal muziek in het Caribische gebied.

Van Merwijk’s Music Machine

CARIBBEAN POSTCARD
Lucas van Merwijk
stuurt zijn luisteraars muzikale ansichtkaarten uit die contreien met muziekhistorische bronnen die daar voor het oprapen liggen, gecombineerd met eigen reiservaringen. Iedere muzikant die dit repertoire speelt is op Cuba geweest of wil er heen. De Venezolaanse contrabassist Samuel Ruiz studeerde aan het conservatorium in Havana en is behoorlijk thuis in het genre. Op Zeelandjazz speelt hij binnenkort mee met Nueva Manteca en met de Cubaanse zangeres Estrella Acosta. De Duitse pianist Norman Peplow heeft zich ook toegelegd op dit genre en trombonist Ilja Reijngoud heeft zijn handen vrij – bij wijze van spreken dan – om de muziek te maken en te breken. En gelukkig werd er niets gebroken!

Samuel Ruiz
Ilja Reijngoud, de zanger van de band

ZANGER
Met zijn trombone kleurt hij spelenderwijs de prachtigste melodielijn in, soms met een klein pedaaltje om er nog een laagje overheen te draperen. En of het nu om een Antilliaanse wals gaat of om een Cubaanse bolero: Reijngoud was en bleef de zanger en smaakmaker van de band, zonder daarmee tekort te willen doen aan het geraffineerde kleurrijke en polyritmische slagwerk van Van Merwijk!

TAM?
Dat er niet gedanst zou worden was wel te verwachten. En toch ging het om één of andere reden het niet compleet los. Speelde de Music Machine (what’s in a name?) als een jukebox soepel van nummertje naar nummertje of had het publiek wat last van stijve spieren? Aan de kwaliteit van de muziek leek het niet te liggen, maar de interactie leek wat te weinig zichtbaar en invoelbaar. Het in 2021 op Tam Tam Records uitgebrachte album Caribbean Postcard werd volledig ten gehore gebracht in een iets andere volgorde. En in Porgy en Bess lieten de bezoekers zich met een verkoelende passaatwind van het ene kustgebied naar het andere eiland hoppen zonder van hun stoel te komen.

Bandleider Lucas van Merwijk met kleurrijk polyritmisch slagwerk

SETLIST
Bailarlo Contigo
Abo So
Lamento Borincano
Alma Llanera
Vieja Luna
Sa Sa Yea
Polo Margariteño
One Love
En La Orilla del Mundo
La Ley Del Guaguanco
Tres Perlas

VAN MERWIJK’S MUSIC MACHINE
Ilja Reijngoud – trombone
Samuel Ruiz – contrabas
Norman Peplow – piano
Lucas van Merwijk – drums

Porgy en Bess, Terneuzen (NL)
22 mei 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

GEPLANDE CONCERTEN
10 t/m 19 juni 2022 ZEELANDJAZZ Terneuzen/Middelburg