Joris Teepe American Dream Sextet

Danny Grissett
Joris Teepe
Gene Jackson

De Nederlandse bassist Joris Teepe verdeelde ruim drie decennia lang zijn tijd tussen New York en Amsterdam. De creatieve intercontinentale jazzluchtbrug tussen de steden introduceerde hij ook aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Zijn New Yorkse muzikale vrienden werden ingevlogen om als gastdocent in Groningen te fungeren en dat werd een jaarlijks terugkerend ritueel. Niet zelden bezocht Teepe dan ook met enkele van die Amerikanen ook wat Nederlandse podia.

Zijn American Dream Sextet bestaat uit zes muzikanten die elkaar vanuit New York kennen. Deze eerste winterse dag waren ze op bezoek in het Tilburgse Paradox en een dag later in het Amsterdamse Bimhuis. Daarna volgden nog 4 aansluitende concerten in Half Notes in Athene en nog twee in Tubes in het Oostenrijkse Graz, de woonplaats van trombonist Luis Bonilla en trompettist Jim Rotondi.

JIM ROTONDI
De toer van het sextet was uiteraard al enige tijd terug gepland en het was dan ook een grote schok toen trompettist Jim Rotondi begin juli van dit jaar zeer plotseling overleed. Hij was een veelgevraagde hard-bop trompettist. Hij componeerde en was sinds 2010 professor aan Universität für Musik und darstellende Kunst in Graz. Hij woonde veel in Oostenrijk en in Le Crest in de Auvergne in Frankrijk, waar hij op 61-jarige leeftijd in een ziekenhuis overleed.

Bandlid Jim Rotondi overleed plotseling (28 augustus 1962 – 8 juli 2024)

61
De concerten werden dan ook opgedragen aan collega Rotondi met zijn warme persoonlijkheid en muzikale kwaliteiten. Een geschikt alternatief vinden was een uitdaging, maar de veelbelovende trompettist Ian Cleaver van Amsterdamse bodem en al enige tijd deel uit makend van de New Yorkse scene bleek een juiste ingeving. Met zijn 28 jaar is hij daarmee ook direct de echte benjamin van het zestal. Pianist Danny Grissett loopt tegen de 50 en de andere mannen zitten allemaal rond de 60 jaar. Het concert begon overigens met een technisch slecht uitgevoerd staaltje van close harmony toen bleek dat Don Braden juist deze dag zijn 61ste verjaardag vierde. “Happy Birthday Dear Don” werd hem vanuit de zaal zingend toegeworpen.

De jarige Don Braden kijkt toe hoe Ian Cleaver het doet…..

REAL BOOK
De muzikale invulling van de avond is uitvoerig gedocumenteerd in het real book van Joris Teepe. Allemaal eigen werk van een dikke 30 jaar verzameld in een lijvig en juist uitgegeven boek met een ring door de rug. Ook handig als muzikant om bij je te hebben als je zo maar spontaan met nieuwe collega’s samen wilt spelen. Het is een vele avonden vullend verzamelboek met bijna 100 composities waar ook in Tilburg rijkelijk uit wordt geput. Het eerste nummer dat hiervan wordt gespeeld stelt alle musici in staat zich aan het publiek voor te stellen. Teepe schreef het nummer na de geboorte van zijn nichtje. Ze heet Josien en is 27 jaar oud. In 2nd Avenue Story opent de in Tokio wonende drummer Gene Jackson met een feature waarin het drukke verkeer van de East Village zich aan je opdringt (maar het zou net zo goed Shibuya Crossing kunnen zijn). De bandleider heeft inmiddels de contrabas even geparkeerd en hij plukt met zijn linkerhand aan de dikke snaren van zijn basgitaar. Hij is linkshandig (als je het niet ziet, weet je het niet). Het sterk ritmische nummer krijgt een fraai blazerstableau voorgeschoteld, waarbij tenorsaxofonist Braden, trombonist Bonilla en Cleaver heerlijk over elkaar heen buitelen. De tegenwoordig in Wenen wonende pianist Grissett (speelde ooit in het kwintet van Roy Hargrove) swingt op de fraaie Steinway.

The American Dream Sextet. In de naam zit een dikke knipoog verscholen naar de zgn. Amerikaanse ideaalplaatje.

HARING
De viersnarige basgitaar ondersteunde ook de rauwe en donkere klanken van Raw Fish. Dit is geen swing of straight-ahead jazz, maar gewoon een korte en krachtige ode aan de Scheveningse Hollandse Nieuwe! Het verjaardagslied voor Don Braden was al geen goede voorbode, maar complexe ritmes mee laten klappen door het publiek is zelden een goed idee. Je kunt het natuurlijk altijd proberen. En toen de moeizame publieksdeelname was opgedroogd bleef er toch een prachtig swingend nummer over.

Luis Bonilla

FAKE NEWS
De tweede set begon grappig. Terwijl het publiek nog met drankjes in de weer was, begonnen de musici een beetje rommelig het nummer Solitaire te spelen en het duurde best wel even tot de sfeer van de rumoerige kroeg wegebde en eer het publiek weer aandacht kreeg voor wat er op het podium gebeurde. Zo kreeg de muziek spelenderwijs een strakkere vorm en was de attentie aan het einde van het stuk pas helemaal terug. Oorlog, klimaat en de reflectie op de zogenaamde grote droom van Amerika vormden de ingeving voor composities als The One Percent, Polarization, My Car Is Bigger Than Yours en Fake News voor zijn meest recente album. De laatste is een prachtig nummer met een dramatische toon.

The American Dream Sextet

STRAIGHT-AHEAD JAZZ
Joris Teepe was één keer eerder in Paradox; dat was in 2001. Dus veel heeft hij hier niet aan zijn populariteit kunnen bouwen. Als je in het vakje “straight-ahead jazz” bent gelabeld staat de deur in Tilburg slechts op een kiertje. Dat is hier niet zo populair, wordt er dan beweerd. Het lijkt wel van chauvinisme te getuigen om het “huisorkest” (overigens ook met prima musici) dan oude jazzcomposities levend te laten houden. Maar helaas is het deze avond niet overdreven druk. En dat het een doordeweekse avond is en er winterse buien vallen helpt ook al niet. De topmusici sluiten deze avond met nog meer prachtige eigen èn eigentijdse composities af. Bottom Line, The End Of The Tunnel, The Princess and the Monster; wij zouden het bepaald niet main-stream durven noemen en hopen Teepe voor 2050 nog eens terug te kunnen zien hier!

JORIS TEEPE AMERICAN DREAM SEXTET
Joris Teepe – contrabas, basgitaar
Danny Grissett – piano
Gene Jackson – drums
Luis Bonilla – trombone
Don Braden – tenorsaxofoon, fluit
Ian Cleaver – trompet

Paradox Tilburg (NL)
20 november 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer