JVD4 opende nieuwe club Jazz Inside
In sommige steden is het lastig om jazzpodia overeind te houden. En succesvolle nieuwe initiatieven zie je zelden. In Bergen op Zoom ging het anders. Het idee ontstond een jaar of twee geleden op een avond in corona-tijd. Zeven vrienden staken de koppen bij elkaar en namen het initiatief om weer wat jazz in de brouwerij te blazen. De ervaringen van Pol’s place for jazz, café De Duif, Jazztafette en festival JazzBoZ hielpen mee om dit nieuwe initiatief van de grond te krijgen: Jazz Inside.
HONDERD LEDEN?
Jazz Inside is een jazzclub met leden! Het idee: ieder lid betaalt 50 euro en je hebt gratis toegang tot 4 concerten per jaar in Gebouw-T. In juni hadden ze nog een proefballonnetje opgelaten met een concert van Ronald Snijders. Dal liep gesmeerd. Ze gingen aan de slag met programmeren en leden werven. Als ze nou eens 100 leden zouden halen…….
CLUB GEOPEND
Het is kwart voor drie wanneer wij op zondag 22 oktober de concertruimte in Gebouw-T binnenkomen. Sfeervolle verlichting en een beetje opgewonden geroezemoes. Het concert begint om drie uur. Er staan tafeltjes met stoelen en statafels met krukken. We zoeken een zitplaats en vinden nog een paar vrije krukken en halen nog snel een drankje bij de bar. Stipt om drie uur grijpt iemand naar de microfoon en meldt dat er inmiddels 187 leden zijn. Plus er zijn nog wat losse kaartjes verkocht. Na nog een paar stichtelijke woorden – “niet praten tijdens het concert” – kunnen de muzikanten Jazz Inside officieel inwijden.
Aram Kersbergen
JVD4
In 2015 werd trompettist Jan van Duikeren met zijn kwartet gevraagd om op het Tokyo Jazz Festival te spelen. Wie kent Van Duikeren in Japan en hoe spreek je dat dan uit? Daarom had de Japanse organisatie een andere naam bedacht. Het werd dus JVD4. En om pragmatische redenen is dat gewoon zo gebleven.
AANDACHTIG
Vanmiddag spelen ze een keuze uit hun favoriete nummers. En daar zitten ook ballads bij van hun recente album Short Stories dat werd opgenomen met het Metropole Orkest. Met een fraaie intro door Karel Boehlee wordt met Young het concert geopend. De 88-jarige drummer John Engels heeft in zijn 70 swingende drumjaren o.a. met Chet Baker gewerkt. Jumping’off A Cliff, een uptempo nummer dat in 1957 door Baker op de plaat werd gezet.
Het swingende Tokyo Blues is speciaal geschreven voor het Japanse festival en heeft een mooie feature voor Aram Kersbergen. Met Candy, Night in Tunesia, en Catwalk werd een mooie eerste set gespeeld. Van Duikeren is een lyrische trompetspeler die zich met zijn karakteristiek geluid heeft genesteld in de Nederlandse top van trompettisten met internationale faam. Onderhoudend verbond hij de nummers met elkaar met informatieve anekdotes voor een aandachtig publiek.
Jan van Duikeren
MOM
Het ballad-album werd samen met strijkers van het Metropole opgenomen midden in de corona-tijd. De rigide regels in die periode maken de opname tot een document en leverde bovendien twee Edisons op. Met het lieflijke Mom werd de tweede set gestart.
Clifford Brown was een trompettist die in korte tijd grote reputatie opbouwde. Hij verongelukte in 1957 in een auto-ongeluk op 25-jarige leeftijd. In die tijd was Cherokee –uit de Indian Suite van Ray Noble – een populaire standard waar iedereen wat mee moest doen. De uitvoeringen van Brown waren vermaard. Van Duikeren schreef Chinook als eerbetoon. Daarin hoor je het akkoordenschema terug met een andere melodie.
Het slotlied werd de wonderschone ballad Here’s to Life, waarin iedereen nog eens kan schitteren. En het brave publiek kreeg uiteraard nòg een liedje toe!
VOORDEEL
Jazz Inside resideert in Gebouw-T. Ook wel bekend als hèt poppodium van Bergen op Zoom. De uitspraak “elk voordeel heb zijn nadeel” is natuurlijk ten dele waar. Veel poppodia zijn niet toegankelijk voor vleugels. Wat voor de meeste popmuzikanten niet echt gemist wordt. Maar om van het spel van virtuoze jazzpianisten zoals Karel Boehlee te kunnen genieten is een staande piano een beetje domper. Aan de andere kant blijken de vooroordelen die bij een poppodium horen niet altijd te kloppen. “Veel te hard en te vlak geluid” is een vaak gehoorde klacht. Zo niet in Gebouw-T. De jonge sound engineer Joyce Braspenning had haar zaakjes uitstekend op orde. De zaal werd ondergedompeld in een mooi transparant geluid waar alle details – ook de piano – prima hoorbaar waren. En op het podium bleek ze de muzikanten ook snel en professioneel gesoundcheckt te hebben. Wat wil je nog meer!
We kijken terug op een zeer geslaagde muzikale luistermiddag in Bergen op Zoom. Hou de agenda van Jazz Inside in de gaten!
JVD4
Jan van Duikeren – trompet, flugelhurn
Karel Boehlee – piano
Aram Kersbergen – contrabas
John Engels – drums
Jazz Inside
Gebouw-T
Bergen op Zoom (NL)
22 oktober 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer