Masterclass Dutch Connection in Terneuzen

De twee zijn ver van huis. De naar het Groene Hart verhuisde Brabantse pianist en de zich tussen New York, Amsterdam en Groningen bewegende bassist reisden voor een zondagmiddagconcert helemaal naar Terneuzen. Rob van Bavel is docent aan het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Joris Teepe is hoofd van de jazzafdeling van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en docent aan het Queens College in​ New York, maar ook initiator van het New York comes to Groningen programma. Voor dat laatste wordt een lesschema gevuld waarbij gereputeerde muzikanten uit New York korte tijd in Groningen lesgeven met masterclasses.

Rob van Bavel

SCHOOLMEESTERS
De twee superschoolmeesters Rob van Bavel en Joris Teepe willen graag een stukje reizen voor een concert. Met hun muzikantenhart en een meer dan indrukwekkende staat van dienst presenteerden ze in Porgy en Bess werk van hun album Dutch Connection. Met het dertig jaar geleden geschreven stuk A Summer’s Day opende Rob van Bavel het concert met een eigen stuk; geschreven toen zijn zoon 1 jaar oud was. De heren speelden twee sets in Terneuzen. De eerste set was nodig om de vingers en de sfeer op te warmen. Na de standard Star Eyes volgde In April; na een compositie in 4 toonsoorten, respectievelijk 2 toonsoorten was dit in slechts één toonsoort geschreven. Van Bavel schreef dat toen hij in 2008 voor het eerst naar Korea ging. Het is gebaseerd op Aziatische klanken en pentatonische klankladder, zo legde de pianist uit. Bij de intro leek de jazz even naar de achtergrond verdwenen, maar al snel transformeerde de muziek naar een prachtige balade.

Joris Teepe

DOBBER
Het nummer Chemistry is één van de zes composities van Teepe die op het album staan. Eigenlijk was het nummer ‘over’ van een ander album, maar de chemie tussen de twee besliste zo. Het slotnummer van de eerste set bleek het moeilijkste. Niet voor de musici maar voor het publiek waarvan een ritmische participatie werd verwacht. Nascimento van bebop-grootmeester Barry Harris resulteerde in een zware dobber. Het meeklappen op het metrum van tee-pe-en-van-ba-vel en dan in-por-gy-en-bess.verliep goed bedoeld maar verre van synchroon!
Teepe vertelde nog een mooie anekdote over toen hij met Harris een keer optrad ergens. Er was vooraf twee uur uitvoerig gerepeteerd op de muziekstukken, daarna werd er twee uur gegeten en tijdens het concert werd er vervolgens NIETS gespeeld van de ingestudeerde muziek van tijdens de repetitie!

MODERN
De interactie tussen musici en publiek verliep na de pauze een stuk geanimeerder. I’m Old Fashioned in een modern Teepe-jasje ging vooraf aan Little Felix, opgedragen aan de zoon van Teepe. Het eminente Malcolm’s Minuet was geschreven voor Malcolm Frazer waar Van Bavel enkele opeenvolgende jaren werd uitgenodigd om op een privat party te spelen. Uit de letters van zijn naam destilleerde hij het thema a-c-f-a-e/e-a-f-c-a. En dat klonk geenszins gekunsteld.
Teepe’s Take The A-Train van Billy Strayhorn ging niet naar Harlem, maar eerder naar Rio of Paramaribo.

KAT
Met Kirkland’s Steepian Faith werd het concert afgesloten. Teepe die meer dan 25 jaar in New York heeft gewoond was daar goed ingeburgerd. Met Mike Stern had hij een plaat opgenomen en werd ook regelmatig gevraagd om te komen jammen in zijn appartement in Midtown Manhattan. De kat van Stern voelde echter iedere keer de dwang om aan zijn contrabas te krabben. Uiteindelijk vonden de jamsessie in zijn slaapkamer plaats terwijl de kat in de woonkamer zat te miauwen. Het nummer Suspone – van Stern – vormde de toegift.

En terwijl een paar honderd meter verderop het water via de Westerschelde haar weg naar de zee vond, stroomde het publiek huiswaarts. Het is te hopen dat het publiek hun weg ook weer terug vindt naar Porgy en Bess, samen met vrienden en familieleden.

FONDS
Dit concert kwam tot stand met de steun van het Nationaal Podium Plan. Dat is een alternatief sinds de subsidieaanvraag bij het Fonds Podiumkunsten voor het eerst sinds vele jaren niet werd toegekend. Dat zo belangrijke fonds hanteert naast meetbare voorwaarden over aantallen en geld ook een reeks codes. Zoals de 18 pagina’s tellende Code Diversiteit & Inclusie, de 8 principes van de Governance Code Cultuur en dan is er nog een Fair Practice Code. In die laatste is een gedragscode vastgelegd over het ondernemen in deze sector met kernwaarden als solidariteit, diversiteit, vertrouwen, duurzaamheid en transparantie. Kortom: het aanvragen van subsidie is niet vrijblijvend en een complexe aangelegenheid

SETLIST
A Summer’s day (Rob van Bavel)
Star Eyes (Gene de Paul/Don Raye)
In April (Rob van Bavel)
Chemistry (Joris Teepe)
Nascimento (Barry Harris)
I’m Old Fashioned (Jerome Kern/Johnny Mercer)
Little Felix (Joris Teepe)
Malcolm’s Minuet (Rob van Bavel)
Take the ‘A’ train (Billy Strayhorn)
Steepian Faith (Kenny Kirkland)
Suspone (Mike Stern)

DUTCH CONNECTION
Rob van Bavel – piano
Joris Teepe – contrabas

Porgy en Bess, Terneuzen (NL)
19 februari 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer