Reis terug in de tijd met de Sax Connection
In Terneuzen zie je ‘s-werelds grootse containerreuzen zo groot als steden door de Westerschelde naar Antwerpen voorbijschuiven. Bijna alles in Terneuzen is groot. De nieuwe zeesluis, onderdeel van de vaarwegcorridor Rotterdam-Parijs, is net zo groot als de sluizen in het Panamakanaal. Zo had de havenstad ooit ook Neerlands grootste en drukste coffeeshop waarvan de faam tot ver over de landsgrenzen strekte. Scheepvaart, industrie, handel en jawel jazz zijn al sinds jaar en dag onderdeel van het DNA van Terneuzen.
JAZZ
Terneuzen was er met de jazz vroeg bij. In 1957 al had het een jazzclub. Misschien net niet de eerste jazzclub van het land, maar wel de eerste en enige in Zeeland. En ook nog een inclusieve club, want opgericht door Frank Koulen; een man van kleur. Daar merken we als we nu arriveren in de club aan de Noordstraat niet veel van. Vooral witte (en grijze) mannen en ook vrouwen, maken zich op voor het concert van de Saxconnection met jazz uit vroeger tijden. Gelukkig zijn er ook een mooi aantal mensen uit België en Nederland op afgekomen. Ondanks alle historische sentimenten vormen geografische vergrijzing, gebrek aan nieuw bloed en verstoffend navelstaren de uiteindelijke dood in de pot van wat ooit een bloeiend jazzpodium was. Misschien is het tij nog te keren.
INTERNATIONAAL
De Belgische componist en saxofonist John Snauwaert (60) bouwde door de jaren heen een interessant netwerk met muzikanten op. Dit keer reisde hij langs de podia met een vertrouwde ritmesectie met de Belgische slagwerker Bruno Castellucci (79) en de in Brugge geboren contrabassist Bart De Nolf (59). Twee Amerikaanse blazers, Ralph LaLama (73) op tenorsaxofoon en Gary Smulyan (68) op baritonsaxofoon, waren overgevlogen voor een hoofdrol in Snauwaerts Sax Connection. Die Sax Connection was een idee van Smulyan meer dan tien jaar geleden. Het laatste concert van het rondje leverde voor het Terneuzense publiek vooraf een kleine teleurstelling. LaLama was een paar dagen daarvoor onderuitgegaan en kon niet spelen. Het kwintet werd teruggebracht een kwartet.
KLASSIEKERS
Dus met Snauwaert zelf op sopraansaxofoon erbij stond er een kwartet op de planken. En dat was voor de “liefhebbers van ouderwetse jazz uit New York”, zoals de programmeur het zelf zei, goed te doen. Prachtig uitgevoerde standards passeerden de revue. Met veel aandacht voor het werk van trompettist Donald Byrd (1932-2013) waarbij Snauwaert de ‘trompetpartijen’ voor zijn rekening nam. Een verrassende vocale bijdrage was er nog van Castellucci die een Italiaans levenslied ten gehore bracht. Het was een mooie middag ‘ter lering ende vermaeck’.
Bruno Castellucci
LEGENDE
Smulyan, die in de Terneuzense club al eerder speelde, liet deze middag de klanken uit zijn bariton smakelijk hoogtij vieren. Na het concert werden aan de bar smakelijke verhalen opgehaald over zijn vroegere ‘aartsrivaal’ Ronnie Cuber (1941-2022) die ook regelmatig in Terneuzen speelde. Cuber en Smulyan stonden jaar in de DownBeat Readers Poll streden beiden jarenlang om de eerste plaats in de categorie Baritonsaxofoonspelers. Cuber doet inmiddels al een paar jaar niet meer mee.
SAX CONNECTION
Gary Smulyan – baritonsaxofoon
John Snauwaert – sopraansaxofoon
Bart De Nolf – contrabas
Bruno Castellucci – slagwerk, zang
Porgy en Bess, Terneuzen (NL)
20 oktober 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer