Wereldjazz van Boi Akih kleurt de tent

Danseres Miri Lee en achter de poort Nora Mulder
Monica Akihary zoekt de vrije ruimte
Marcos Baggiani (l) en Edward Lloyd tussen het publiek

Twee weken geleden trad Boi Akih ook al op in de jurt van Een Bunder Kunst in ’s-Heer Arendskerke bij Goes; een samenwerking met MuziekPodium Zeeland. Twee keer in een maand; is dat niet saai? Nee, twee totaal verschillende concerten met twee compleet afwijkende bezettingen. Boi Akih bestaat in de basis uit vocaliste Monica Akihary en gitarist, componist Niels Brouwer. Dat is een hecht duo met een sterke verbondenheid. Maar die basis wordt regelmatig en met een wisselende samenstelling uitgebreid.
Het is voor het publiek deze keer passen en meten in de tent van de Bunder want het concert is stijf uitverkocht! Er is zelfs een record aantal bezoekers.
Tijdens de tweede set zal vrij werk worden gespeeld. Ze beginnen echter met muziek van het recente album From And To Infinity uiteraard ook met een flinke dosis improvisatie. De ontstaansgeschiedenis van die muziek is bijzonder. We nemen je daarvoor even mee naar het Molukse eiland Ambon.

Boi Akih te gast bij Een Bunder Kunst

AMBON
Op  2019 trad Boi Akih op in het ter plekke zelfgebouwde en met fakkels verlichte amfitheater van Tuni op het Molukse eiland Ambon. Dat deden ze samen (inclusief cellist Ernst Reijseger) met het Molucca Bamboowind Orchestra; zeventig muzikanten bespelen bamboefluiten in vijf rijkweidtes van piccolo tot contrabas, een strijkerssectie en percussie. Het was de première van vier composities die Niels Brouwer een jaar eerder schreef: The Sea, Dryland, The City en Joy. Die première werd een grootse happening want het viel samen met de toekenning aan Ambon City van de titel UNESCO City of Music. Er hing magie in de lucht.

Later – in maart 2022 – traden ze daar nog een keer op. Een uitnodiging van het Amsterdamse Orgelpark resulteerde in een nieuw arrangement en een nieuw album op. Het opende mogelijkheden bovendien om de stukken met een kleiner gezelschap uit te voeren.

Kistorgel-art door Marcel van den Berg
Nora Mulder

INSTRUMENTATIE
De nieuwe orkestratie bevat een aantal bijzondere muzikanten met dito instrumenten. We noemen de West Afrikaanse harp van Sekou Dioubate uit Guinee, een skala van blokfluiten van de Hongaarse Dodó Kis en de percussie en gamelan van de Balinese I Made Subandi. De Nederlandse musicus en multi-toetsenist Nora Mulder bespeelt o.a. een kistorgel. Het is door haar en Brouwer verbouwd en door kunstenaar Marcel van den Berg kleurrijk ge-airbrusht. Het orgel bestaat uit houten pijpen en een apart geplaatst register met bassen. De bediening is heel direct en de klank is charmant rafelig.

Dodó Kis
I Made Subandi

LOS
Met rijstkorrels op een drumvel wordt het concert ritueel geopend. Alle kwade gevoelens lijken bezworen te worden en iedereen voelt zich senang. De muziek van Boi Akih is losgezongen van de westerse jazz en zuigt je door een tunnel binnen in een andere dimensie. Wat is het?  Bi-cultureel, multi-cultureel of wereldjazz? Het is in ieder geval multi-creatief en doe er liefst maar geen plakkertje op! De muziek is zo vrij als een vogeltje en het geeft de enthousiaste bezoekers een venster op de muziek van Boi Akih.

Niels Brouwer
Sekou Dioubate
Boi Akih

REIS
Het publiek wordt meegenomen naar de Molukse eilanden, naar West-Afrika, maar ook naar de gedachtenwereld van de fantasierijke muzikanten. Hun inspiratie komt uit hun muziek en hun samenspel waarin de ene noot inspireert en logischerwijs de andere noot voortbrengt. Een geestdriftig applaus aan het eind!

Boi Akih Plus

 BOI AKIH PLUS
Monica Akihary – baskalimba, live sequencer, zang
Dodó Kis – blokfluiten, recorder
Niels Brouwer – gitaren
Nora Mulder – kistorgel, melodica, synthesizer en meer
I Made Subandi – gendèr, percussie
Sekou Dioubate – kora, slit drum

MuziekPodium Zeeland
Een Bunder Kunst
‘s-Heer Arendskerke  (NL)
16 juli 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer