Zomerse tiende editie van So What’s Next?
In het laatste weekend van oktober 2022 vond voor de tiende keer het festival So What’s Next? plaats. Op 28, 29 en 30 oktober konden muziekliefhebbers en professionele verkenners In het centrum van Eindhoven ‘concerten van jazz-artiesten van het nieuwe millennium’ bezoeken. Wij spotten tijdens dit zomerse weekend wat fraaie topjes van de festivalijsberg voordat deze gesmolten was.
JAZZ
Hierbij mag je jazz als een ruim containerbegrip zien. Ook stonden er op de Festivalnight op zaterdag wel musici op het podium die hun wortels diep in de laatste eeuw van het vorige millennium hadden liggen. De in de jaren ’70 opgerichte fusionband Yellowjackets mocht in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw voor zo’n 400 mensen werk van hun nieuwe album en wat ‘classics’ spelen. Daar was absoluut niks mis mee. De 85-jarige Amerikaanse legende Archie Shepp stond geprogrammeerd in de Grote Zaal. De man speelde in juli nog overtuigend in een intieme zaal van het North Sea Jazz Festival, maar hij oogde erg broos. Het podium opgaan viel hem zwaar en ondersteund en met een stok strompelde hij het podium op. De gang naar Eindhoven heeft hij (op het laatste moment) helaas niet kunnen maken. Ten tijde van het festival was hij opgenomen in het ziekenhuis. We hopen op een voorspoedig herstel. Zijn afwezigheid in Eindhoven leek ons geen verrassing. De replacement door Kraak & Smaak was dat wel.
GRAND DESSERT
De ook zomerse temperaturen op zondag waren mooi meegenomen om ons tussen half twee en half zeven ‘downtown’ te begeven. Daar stonden te veel concerten (veertig!) om een geheel bevredigende keus te maken. Op slippers en in korte broek bezochten we (in willekeurige volgorde genoemd) de Grote Zaal van het Muziekgebouw, The Frits, Effenaar, meerdere keren de prachtige Paterskerk en de beide podia van de Fifth NRE (de oude gasfabriek). Soms waren de bezoekjes vluchtig en soms wat langer. Maar het was een prachtige kans om internationale nieuwe namen en nationale nieuwe producties te kunnen proeven. Als een soort grand dessert waarvan je weet dat je niet alles op kunt. En waarbij sommige toetjes zo lekker zijn dat je nog wel meer zou willen.
PATERSKERK
Op één van de oudste plekken van Eindhoven – de Paterskerk – stonden vier concerten op het programma. De kerk is onderdeel van het voormalig kloostercomplex Mariënhage en sinds 2019 binnen DomusDela een evenementenlokatie, en schitterend om voor concerten te benutten. De Zwitserse drummer Flo Hufschmid opende zondagmiddag met Gyre om half twee het programma. Zijn kwartet met ritmische muziek geïnspireerd door Marokkaanse muzikanten heeft een bijzonder instrument in haar midden. Nayan Stalder bespeelt namelijk de ‘hammered dulcimer’; een snareninstrument dat percussief met stokjes wordt bespeeld. Het instrument vertoont gelijkenis met de cimbalom. Pianiste Myslaure Augustin bespeelde ook regelmatig met de handen de snaren wat een fraaie samenklank opleverde. Later op de middag presenteerde pianist en componist Wolfert Brederode zijn nieuwste ECM-album Ruins & Remains met slagwerker en percussionist Joost Lijbaart en het Matangi Quartet.
Het Oekraïnse ensemble DZ’OB sloot hier de middag af. De vijf muzikanten brachten een opzwepende elektro-akoestische mix van diverse stijlen met instrumenten uit de klassieke muziek met drums en elektronica.
VERDER DOWNTOWN
Ruins & Remains van ECM-musicus Wolfert Brederode stond al ergens later dit jaar in onze agenda, maar bij toeval passeerden we juist de DomusDela – Paterskerk en hoorden de ouverture van zijn nieuwe suite. Na een kort bezoek aan Paula Peso die met haar Barcelonese band in de Fifth NRE een flink aantal bezoekers met haar groovy sound in de watten legde, haastten we ons naar het iconische gebouw van poppodium Effenaar. We waren benieuwd naar de nieuwe band van drummer Antoine Pierre: Next.Ape. Pierre houdt wel van wat verschillende smaken; drummer bij TaxiWars en oprichter van Urbex, waarbij hij diep dook in het werk van Miles Davis ten tijde van Bitches Brew. Met Next.Ape tapt hij weer uit een ander vaatje. Met een frontrol voor de Hongaarse zangeres Veronika Harcsa valt deze band niet in een specifiek vakje te stoppen. Gitaar, keyboards en effecten voegen een belangrijke rol toe aan de stevige muziek. En over vakjes gesproken: Zangeres Harcsa – in Brussel gestudeerd – past ook niet in vakjes. Ze stond ook met haar eigen kwartet op het podium. Bij Fifth NRE kon ze voor een zittend horeca-publiek eigen werk laten horen samen met gitarist Bálint Gyémánt, waarmee ze al vele jaren geregeld als duo optrad. Maar hier werd haar band uitgebreid to kwartet met de TaxiWars-ritmesectie Nic Thys en Antoine Pierre.
PIJPORGEL
Project manager van So What’s Next? Marieke Meischke kondigde inmiddels het laatste en enige concert van de zondag in de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan. Een heel bijzonder en avontuurlijk concert ging dat worden! Er is een beperkt aantal Nederlandse muziekpodia met een heus en imposant symfonisch pijporgel. Het orgel in Eindhoven dat sinds 1993 in gebruik is telt 2328 pijpen, waarvan er slechts 102 zichtbaar zijn. Orgelkunstenaar Kit Downes , die tegenwoordig hot is bij Nederlandse musici. Ook de Deens/Nederlandse Teis Semey is populair en niet meer te missen in de Nederlandse voorhoede. Samen met Downes deed hij afgelopen zomer al een bijzonder project in de Rotterdamse Laurenskerk. Deze keer vormde hij een trio met de Oostenrijkse cellist en sound designer Lukas Lauermann. Met een magische start ontvouwde zich een mythisch concert.
LADY BLACKBIRD GAAT DOOR
Zaterdagavond waren we wat laat in Eindhoven, maar op tijd om nog wat concertjes mee te snoepen van de Festivalnight in het Muziekgebouw. In ieder geval ruimschoots op tijd om Lady Blackbird te zien die om tien over negen, veertig minuten verlaat op het podium stapt.
Lady Blackbird begon een half uur later
Lady Blackbird verkoopt haar huid duur en gebruikt haar tijd goed; ze moet groot worden! Ze staat overal op het podium. Diezelfde avond verschijnt ze nagenoeg gelijktijdig in dezelfde outfit in het televisieprogramma Matthijs gaat door. Met haar theatrale verschijning, haar stemgeluid en nauwkeurige timing maakte ze ook in Eindhoven grote indruk op een breed publiek.
We zochten de Clubstage op waar eerder deze avond Hans Dulfer! Total Response en Guy Salamon Group speelden om de mannen van Bruut! nog even te treffen. Daarna zochten we met de decibellenwind in de rug ons heenkomen de Kleine Zaal of zoals het nu heet The Second.
KARSU
In Turkije iszangeres en pianiste Karsu keigroot. In Nederland is ze bescheiden populair. Op de mainstage van So What’s Next? kon ze de Festivalnight afsluiten en laten zien en horen wat ze waard is. Voor een enthousiast publiek zette ze een wervelende set neer en overtuigde met haar fusion van jazz, pop en Turkse invloeden!
Karsu sloot met een wervelende show zaterdagavond af!
HET IS WAT HET IS
Helaas konden wij niet zoals Lady Blackbird op twee plaatsen tegelijk zijn. We hebben meer NIET gezien en gehoord dan WEL. Spijt hebben over wat je gemist hebt is niet zinvol. Genieten van wat je wel hebt gezien op So What’s Next? is zinvoller!
SO WHAT’S NEXT?
Muziekgebouw Eindhoven en omstreken (NL)
28, 29 en 30 oktober 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer
FESTIVAL SO WHAT’S NEXT?
zaterdag 29 oktober 2022
(deels) gezien en gehoord
Lady Blackbird
Bruut!
Yellowjackets
Karsu
FESTIVAL SO WHAT’S NEXT?
zondag 30 oktober 2022
(deels) gezien en gehoord
GYRE
Nayan Stalder – hammered dulcimer
Myslaure Augustin – piano
Ulysse Loup – basgitaar
Flo Hufschmid – drums
VLADIMIR TORRES TRIO
Vladimir Torres – contrabass
Damien Groleau – piano
Tom Moretti – drums
NEXT.APE
Veronika Harcsa – zang
Lorenzo Di Maio – gitaar
Jérôme Klein – keyboard, effecten
Cédric Raymond – effecten
Antoine Pierre – drums, composities
RUINS & REMAINS
Wolfert Brederode – piano, compositie
Joost Lijbaart – drums, percussie
Matangi Quartet:
Maria-Paula Majoor – viool
Daniel Torrico – viool
Karsten Kleier – altviool
Arno van der Vuurst – cello
PAULA PESO
Paula Peso Abad – zang
Alberto Lopez Vivas
Mathieu Devillers
Ferran Pegenaute Pérez
Alexandre Serra Bonet
VERONIKA HARCSA QUARTET
Veronika Harcsa – zang
Bálint Gyémánt – gitaar
Nicolas Thys – contrabas
Antoine Pierre – drums
DOWNES/LAUERMANN/SEMEY
Kit Downes – orgel
Lukas Lauermann – cello, electronics
Teis Semey – gitaar
DZ’OB
Maksym Andrukh – electronica, drums, compositie
Oleksii Starshynov – fagot
Oleksii Badin – cello, artistiek leider, compositie
Iryna Li – viool
Vasyl Starshynov – hobo