Alexander aan het woord over zijn debuutalbum en veel meer

Alexander van Popta

Alexander van Popta is als pianist, componist, producer, arrangeur, music director van veel markten thuis. De in Rotterdam woonachtige muzikant is zo’n vijftien jaar actief. Velen zullen hem kennen van zijn samenwerkingen met o.a. Ntjam Rosie, Shirma Rouse, Reinier Baas, KOFFIE en Teus Nobel. Maar hij was ook sideman bij Gregory Porter, Renee Neufville, Zara McFarlane, Tony Allen, Hardwell en Afrojack. Hij maakte arrangementen voor o.a. het Metropool Orkest en is artistiek leider van het Rotterdamse Funk/Soul/Hip Hop orkest Re:Freshed Orchestra. Maar hij vond het ook tijd om zijn eigen in de loop der jaren verzamelde muziekideeën eens uit te werken. Dat doet hij met zijn kwartet ALEXANDER en het zojuist verschenen debuutalbum Methods to Madness.
Van Popta is aan het woord.

 

INTRO
Dit is mijn eerste plaat als soloartiest. Mijn debuutalbum. Ik heb in het verleden aan veel toffe projecten voor andere mensen gewerkt, maar het werd tijd om voor mezelf te gaan werken. Ik wilde heel graag een plaat maken rond deze studio, en niet eens zozeer rondom mijn instrument. Je hoort de band spelen, maar daarnaast is de studio een extra bandlid geworden.

COMPOSITIE EN PRODUCTIE
Ik heb door de jaren heen een heleboel memo’s op mijn telefoon opgenomen…..alleen ik aan de piano, improviserend. Ik heb de beste ideeën in een map opgeslagen, wetende dat ik ze op een gegeven moment opnieuw zou bezoeken. Een tijdje geleden ben ik er weer naar gaan luisteren en heb die ideeën uitgewerkt tot volwaardige composities. Wanneer die composities eenmaal staan, begin ik te werken aan de orkestratie, de demo’s en al het andere met betrekking tot pre-productie. Ik werk graag in Logic Pro, op zoek naar de juiste klanken. Ik kwam op de mellotron, vibrafoon en allerlei andere mooie instrumenten terecht. Instrumenten die studio PAF! toevallig ook te bieden heeft. We namen de band ‘live’ op als kwartet en toen ben ik begonnen met het overdubben van deze partijen om wat meer eigenheid toe te voegen.

STUDIO EN SOUND
Ik belandde in deze studio toen ik een paar jaar geleden werd gevraagd om een sessie te doen met Benjamin Herman, voor zijn album “Project S”. Wat ik leuk vind aan deze studio is dat je een beetje terug kunt gaan in de tijd, naar de jaren zestig, begin jaren zeventig. Je kunt alle technische mogelijkheden van toen naar het heden te vertalen. Het is dus best tof om een alternatief universum binnen te stappen om muziek van nu te maken met allerlei moderne invloeden, maar met een geluid van toen. In de basis is het een jazzplaat, of op zijn minst sterk beïnvloed door jazz. Het is instrumentale muziek met veel ruimte voor improvisatie, iets wat ik zo mooi vind aan jazz. Ik wilde echter niet gaan voor een cleane, één-op-één bandopname, dus koos ik voor een studio die meer bekend staat om zijn rocky sixties-geluid. De uitrusting en instrumenten die hier staan, zijn niet eens zo voor de hand liggend voor het opnemen van een jazzband. Neem de piano bijvoorbeeld. Het is een redelijk gave akoestische upright, waar je niet een briljant, schoon of kraakhelder geluid uithaalt, maar ik houd juist van die imperfectie.

BAND
Ik heb het album in kwartetbezetting opgenomen. Jelle Roozenburg is een jonge, zeer unieke gitarist. We ontmoetten elkaar ongeveer 2 jaar terug toen we samen met een groep toerde. De muzikale ideeën die hij daar speelde lagen in een context van soul- en popmuziek, maar je kon horen hoe zijn stijl veel verder ging. Hij kan net zo goed inspiratie putten uit Keith Richards als uit moderne jazzgitaristen en klassieke koorzang. Ik wist dat hij een heel toffe smaak aan deze plaat zou kunnen toevoegen. Door de combinatie van de gitaar en piano lijkt het af en toe alsof je een compleet nieuw instrument de melodie hoort spelen. Ik vroeg Jamie Peet en Thomas Pol een paar jaar geleden voor een optreden met Gregory Porter. Dat was de eerste keer dat Jamie en Thomas samen speelden, maar er was meteen een chemie. Ik heb ze dus altijd in gedachten gehouden.

Sommige van de nummers die we in die tijd speelden, kwamen zelfs op dit album terecht. “Kubus, Dittepottel & Plom” bijvoorbeeld. Een liedje geïnspireerd op een verhaal dat mijn vader aan mij voorlas voor het slapen gaan. Het gaat over 3 Teddy-beertjes die allerlei wilde avonturen beleven. De oorspronkelijke namen van de hoofdpersonages vond mijn vader maar saai, dus hij veranderde ze. Hoe dan ook, in mijn herinnering beklimmen ze de hoogste bergen, trotseren ze regen, hagel en bliksem en vechten ze met draken.

LIVE
Ik vind het leuk dat live spelen en een album opnemen in een studio twee totaal verschillende ervaringen zijn. Het is geweldig om allerlei nieuwe momenten op het podium te creëren, maar het is anders dan een plaat opzetten en ernaar te luisteren in je auto of je koptelefoon en te genieten van andere geluiden. We hebben hier dingen kunnen doen die we live niet zullen doen, want dat is niet waar optreden voor mij over gaat. Inmiddels hebben we een aantal concerten mogen geven. Door de pandemie zijn enkele geannuleerd of omgezet naar livestream-concerten, maar 12 december staan we gelukkig in LantarenVenster. De eerste set is uitverkocht, maar voor het concert van 22:00 zijn nog een paar kaarten beschikbaar. De cd’s en vinyl zullen na afloop uiteraard ook verkrijgbaar zijn. Kun je niet tot die tijd wachten? Ga dan naar mijn website en bestel “Methods To Madness” vandaag nog!

Alexander van Popta | ALEXANDER

Fotografie: Eddy Westveer