Jan Opgenhaeffen en het Meteoor Kwartet

BIOGRAFIE

Meteor Kwartet coll Openneer010

door Hans Zirkzee

Auteur van het boek Jazz in Rotterdam, Hans Zirkzee interviewde en schreef over talloze jazzmuzikanten die een band met Rotterdam hebben of hadden. Musici die veel reizen en mensen ontmoeten hebben vaak mooie en interessante verhalen te vertellen. 
Deze biografie werd deels gepubliceerd in Jazz in Rotterdam en werd aangevuld met later beschikbaar gekomen informatie.

Jan Opgenhaeffen

(Rotterdam, 10 augustus 1926 - 28 oktober 2008)

"De ‘Rotterdamse’ versie van het Meteoor Kwartet bestond van 1960 tot 1972 onder leiding van Jan Opgenhaeffen."

Slagwerker, vibrafonist, zanger en bandleider Jan Opgenhaeffen (Rotterdam, 10 augustus 1926 – 28 oktober 2008) begon op negentienjarige leeftijd zijn eerste eigen orkest: het sextet Johnny Opgenhaeffen and his Rhythm Club. Hij studeerde van 1949 tot en met 1951 bij paukenist Karl Schiefer aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij leerde daar de pianist Rob Pronk kennen, die hem vroeg voor zijn Rob Pronk Boptet. Het studentenorkest van Rob Pronk voer met het stoomschip De Volendam als eerste Nederlandse jazzband (volgens Jan) naar New York. In het Walhalla van de jazz ontmoette hij onder anderen Charlie Parker, Stan Getz en Louis Armstrong. Jan vertrok later naar Garmisch-Partenkirchen met het orkest van Piet van Dijk om voor de in Duitsland gelegerde militairen te spelen.

Dijk, Piet van Coll TB 270
Tenorsaxofonist Piet van Dijk

NIET DANSEN
In mei 1951 ging het Rob Pronk Bobtet, zonder Opgenhaeffen, op in de bigband van Ernst van ’t Hoff (eigenlijk Johan Ernst van Hof). Het orkest, dat een modernere richting wilde inslaan, debuteerde in Parkzicht op 13 mei 1951 met in de saxsectie onder anderen Toon van Vliet en Kees Noordijk. Het engagement was geen succes. De slecht ingespeelde band werd na een paar dagen door de directie van Parkzicht ontslagen. Er kon op bebop niet gedanst worden…

Hoff Ernst van t ParkzichtNJA jan 2010 896
Orkest Ernst van ’t Hof(f) in Parkzicht. Coll. NJA.

METEOOR
Tot en met 1954 maakte Jan weer deel uit van het orkest van Piet van Dijk. Van 1956 tot 1960 werkte hij met de Rotterdamse tenorsaxofonist Bob van Waasdijk. Hij was jarenlang de leider, slagwerker en de zanger van het in de jaren zestig zeer populaire Meteoor Kwartet, dat zich toelegde op amusementsmuziek. Het Meteoor Kwartet onderscheidde zich van andere amusementscombo’s door hun vierstemmige zang in de stijl van The Four Freshmen en de Hi-Lo’s. De ‘Rotterdamse’ versie van het Meteoor Kwartet bestond van 1960 tot 1972 onder leiding van Jan Opgenhaeffen. Tussen 1958 en 1960 was het Meteoor Kwartet geformeerd rond de Amsterdamse pianist Ger Gieselaar. In 1960 traden Jan Opgenhaeffen en Richard Daniëls toe tot de band. In 1964 sloten Ellert Kramer en Schiedammer Simon Rosman zich bij de band aan. Jan Schotel verving rond 1966 Richard Daniëls nadat hij bij een verkeersongeluk om het leven was gekomen.

Meteor Kwartet coll Openneer010
Meteoor Kwartet. Simon Rosman (sax), Jan Opgenhaeffen (drums), Richard Daniëls (bas) en Ellert Kramer (piano).

SPITSE TEKSTEN
Begin jaren zestig maakte het Meteoor Kwartet meerdere singles vaak met spitse Nederlandse teksten geschreven door multi-instrumentalist Ted Powder (Theo Kruyt). In de beginjaren speelde het combo onder meer in de Embassy Club aan de Schiedamsesingel, waar later het Gay Palace begon. Verscheidene radio- en tv-optredens volgden, zoals de Zaterdagavondshow van Willy en Willeke Alberti. De opnames uit die tijd klinken behoorlijk jazzy. In 1967 resulteerde een engagement van een jaar bij de Hilton hotels in Amsterdam en Rotterdam in een elpee met internationaal repertoire: ‘Hilton Party’. Op de hoes van die lp staat vermeld dat de opnamen zijn gemaakt in de Jardin zaal van het Rotterdamse Hilton. Dat is niet waar. Het zijn studio-opnames.

NL-RtSA_4121_10134-01
Anneke Grönloh ontvangt haar elpee van de Heer C. Dankers in het Hilton Hotel Rotterdam op 10 april 1967. Bezetting Meteoor Kwartet jan Opgenhaeffen, Ellert Kramer, Simon Rosman en Jan Schotel. Foto Ary Groeneveld/SAR

CRUISES
Het kwartet heeft wel een tijd in die Jardin zaal de hotelgasten vermaakt. Tijdens deze periode verongelukte Richard Daniëls. Op een avond reed hij terug naar Den Haag waar het noodlot toesloeg. Jan Schotel was een waardige vervanger maar het sonore en stevige stemgeluid van Richard werd in de close harmony arrangementen gemist. Gedurende het Hilton avontuur speelde het kwartet op cruises van de Holland Amerika Lijn. Met de Nieuw Amsterdam voeren zij over de Oostzee en rond de Middellandse Zee. Tussendoor bracht het schnabbelcircuit het viertal naar plekken als Groningen, Scheveningen en Warmond. In Warmond was het Meteoor Kwartet een paar jaar het huisorkest van café-restaurant, dancing Meerrust. Toen Jan Opgenhaeffen dat restaurant in 1972 overnam, was het gedaan met het kwartet. Jan organiseerde elke zondag jazzconcerten in Meerrust. In 2000 werd hij leider en zanger van The Millers Revival, een combo dat de muziek van wijlen Ab de Molenaar’s Miller Sextet nog een lange tijd deed herleven.

Opgenhaeffen vschjazz2008151A
Millers Revival 2008

BRONNEN
Archief Roland Vonk
Jazz in Rotterdam, de geschiedenis van een grote stadscultuur (2015)
Leidsch Dagblad 18 augustus 1995
Muziek, 8 juli 1946
NJA bulletin nr.70, januari 2009
Website Meteoorkwartet
Website WordPress.com

 

 

Hans Zirkzee
Hans Zirkzee

Hans Zirkzee
‘mister’ jazz in Rotterdam,
muziekdocent,
saxofonist,
concertorganisator,
schrijver, jazz-historicus,
auteur van Jazz in Rotterdam
(de geschiedenis van een grotestadscultuur),
winnaar Dutilh-Prijs 2016

OVER R†JAM
Stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial