Music Inspired Art in Den Haag
ART THE HAGUE
Op Art The Hague, een kunstbeurs met hedendaagse kunst en meer dan vijftig standhouders in de Fokker Terminal in de Haagse Binckhorstlaan, wordt werk geëxposeerd van o.a. Wolff, Katz, Schapowalow. Er zijn foto’s te zien met portetten van Hank Mobley, Eartha Kitt, Chet Baker, Quincy Jones, Wes Montgomery, Sonny Rollins, Robert Glasper, maar er hangen ook Rolling Stones, Bob Dylan en Amy Winehouse aan de wand. De beurs duurt nog tot en met zondag 6 oktober 2019.
MUSIC INSPIRED ART
Wim van Zon (1954) eigenaar van Music Inspired Art organiseerde jaarlijks tijdens North Sea Jazz Festival in Rotterdam Jazz Art exposities. Zijn kennis en contacten in en over de wereld van de muziekfotografie zijn spraakmakend. Met het werk van jazzfotograaf Jimmy Katz organiseerde hij in 2014 een grote expositie met zijn werk en in de zomer van 2015 had hij een pop-up Jazz Museum in de oude Fenixloodsen op Katendrecht met o.m. The Greatest Jazz Photos van fotografen William Gotlieb, Jim Marshall en Jimmy Katz. Ook is hij curator van The North Sea Jazz Archives met in 2018 een zwervende voorstelling op tal van locaties in de Rotterdamse binnenstad. Op verzoek organiseert hij lezingen en vertelt hij boeiend over de techniek en de achtergronden van het fotowerk.
MUSIC INSPIRED ART TIJDENS ART THE HAGUE
FRANCIS WOLFF (1907-1972)
De Joods-Duitse fotograaf kon op het nippertje in 1939 nazi-Duitsland ontvluchten en begon in New York met zijn jeugdvriend Alfred Lion het Blue Note Records jazzlabel. Blue Note is nu een legendarisch label, mede dankzij de foto’s van Francis Wolff die een complete geschiedenis vertellen van de opkomst van de bebop, de cool en de hardbop. Wolff legde vanaf zijn komst in New York haast alle Blue Note opnamesessies vast en ontwikkelde vooral in de intieme studio van vaste opnametechnicus Rudy van Gelder een eigen stijl. Francis Wolff overleed in 1972. Alle rechten en archieven verhuisden naar zijn compagnon Alfred Lion. En even leek het erop dat alles dreigde te verstoffen en te verdwijnen in een garage ergens in Californië. Vlak voor diens overlijden (1987) komt hij in contact met Michael Cuscuna die nu de legacy en fysieke archieven beheerd. Wim van Zon doet dat vervolgens in Europa en beschikt over een unieke verzameling aan fotowerk. Hier wordt een beperkt aantal in Den Haag getoond en te koop aangeboden.
SUSANNE SCHAPOWALOW (1922)
Susanne Schapowalow is een unieke jazzfotografe die in de tweede helft van de jaren veertig (na WO II) en in de jaren vijftig unieke en intieme portretten maakte van jazzlegendes als Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Miles Davis, Thelonious Monk, Louis Armstrong, Sara Vaughn en Billy Holiday. Ze maakte foto’s bij concerten, op Duitse jazzfestivals, NDR Jazz Workshops in Hamburg, de Europese tour van Quincy Jones in 1960 en in verschillende clubs, hotelkamers en -lobby’s in Hamburg, Frankfort, Berlijn, Parijs en New York.
OPENINGSTIJDEN
woensdag 2 oktober 16-22 uur
donderdag 3 oktober 14-21 uur
vrijdag 4 oktober 14-21 uur
zaterdag 5 oktober 11-20 uur
zondag 6 oktober 11-18 uur
ADRES
Fokker Terminal
Binckhorstlaan 249
2516 BB Den Haag