Barend Petersen muzikant, organisator en docent
BIOGRAFIE
door Hans Zirkzee
Auteur van het boek Jazz in Rotterdam, Hans Zirkzee interviewde en schreef over talloze jazzmuzikanten die een band met Rotterdam hebben of hadden. Musici die veel reizen en mensen ontmoeten hebben vaak mooie en interessante verhalen te vertellen.
Deze biografie werd deels gepubliceerd in Jazz in Rotterdam en werd aangevuld met later beschikbaar gekomen informatie.
FOTO
Barend Petersen (door Rinus Laven)
Barend Petersen
(Rotterdam, 27 september 1947 - Rotterdam, 29 april 2019)
"Ik leerde hem kennen als iemand met een vlijmscherp gevoel voor Rotterdamse humor......."
Barend Petersen (Rotterdam, 27 september 1947 – Rotterdam, 29 april 2019) stamt uit een muzikale en artistieke familie. Zijn opa was kunstschilder en speelde tuba. Barends vader was ook kunstschilder en speelde viool. Zijn broer Gert studeerde klassiek viool en werd violist in een omroeporkest en directeur van de muziekschool in Hilversum. Door zijn oudste broer, die naar de radioprogramma’s van Michiel de Ruyter luisterde, kwam Barend in aanraking met de jazzmuziek. Barend studeerde vier jaar klassiek klarinet aan de Rotterdamse Muziek- en Dansschool bij Kirill Dimitriev, toen hij werd gevraagd als saxofonist bij het harmonieorkest van de muziekschool. Hij kreeg een Weltklang tenorsaxofoon in bruikleen, maar het harmonieorkest heeft hij nooit gezien. Hij ging liever thuis ‘pielen’ op de sax. De klarinetstudie vormde hiervoor een goede basis. De start van de cursus Lichte Muziek aan het Rotterdams Conservatorium was voor Barend de reden om zich op relatief late leeftijd aan te melden bij de opleiding. Leo van Oostrum en Ferdinand Povel waren zijn saxofoondocenten. Na drie jaar strandde Barend op de theoretische vakken. Hij deed zijn routine op in pop- en jazzbandjes. Hij begon in 1968 bij Ebonys and Connection, een Rotterdamse tienmans formatie met zanger Marlon Brown. De soulband speelde vaker in Duitsland dan in Nederland.
Barend Petersen met drummer Tony Viola
B14
Barends eerste jazzorkest was een ensemble van de muziekschool onder leiding van Rob van der Linden waaruit later de band Jazzeker ontstond met Koos van der Hout (trompet), Bert Arends (piano), Dirk Stolk (basgitaar) en drummer Toine Strooy, later de vijftienjarige Anton Burger. Jazzeker won in 1974 de eerste prijs op het Rotterdams Studenten Jazzconcours en in hetzelfde jaar het jazzconcours Laren, de opvolger van het Loosdrecht Jazzconcours. Twee jaar later won Barend ‘Laren’ opnieuw, nu met de jazzrock band Sessie Bon bestaande uit Bert van Bommel (trompet), Jack Pauwe (gitaar), Koos Wiltenburg (bas), Arno van Nieuwenhuizen (drums) en Henk Scheepstra (percussie). Barend raakte als programmeur van Nederlandse jazzbands betrokken bij B14 aan het Haringvliet.
Barend Petersen met Piet Le Blanc in De Drie Ballons
DIZZY
Na zijn bemoeienissen met De Drie Ballons en Melief Bender aan de Middellandstraat volgde hij in 1977 Dineke Baart op als programmeur van de cafés Dizzy, Heavy en Sjaan. Van 1983 tot en met 1986 was hij artistiek leider van het Heineken Jazz Festival. Hij werkte in de blazerssectie van popgroepen als The Frog van zanger Rick DeVito, Nancy Works on Payday, The Swinging Soul Machine en First Avenue. In 1991 stopte Barend met de programmering van Dizzy. Van 1990 tot 2005 gaf hij saxles aan de Vrije Academie in Delft.
Barend Petersen
PLOTS
Op 29 april 2019 zakte hij voor de deur van zijn huis in elkaar. Saxofonist Arie Kuit was een studiegenoot van hem. ‘Ik leerde hem kennen als iemand met een vlijmscherp gevoel voor Rotterdamse humor. We zijn samen gaan spelen en we werden vrienden. Overigens bleef Barend een groot liefhebber van klassieke muziek. Op zijn drukbezochte uitvaart werden drie klassieke stukken gedraaid’, vertelt Kuit.
.
BRONNEN
Interview 25 mei 2014
Jazz in Rotterdam, de geschiedenis van een grote stadscultuur (2015) door Hans Zirkzee
Volkskrant 12 mei 2019
Hans Zirkzee
Hans Zirkzee
‘mister’ jazz in Rotterdam,
muziekdocent,
saxofonist,
concertorganisator,
schrijver, jazz-historicus,
auteur van Jazz in Rotterdam
(de geschiedenis van een grotestadscultuur),
winnaar Dutilh-Prijs 2016
OVER R†JAM
Stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial