De gebroeders Beekmans veel gevraagde slagwerkers

BIOGRAFIE

Beekmans, Frank en Martin PZ NJA 52 548

door Hans Zirkzee

Auteur van het boek Jazz in Rotterdam, Hans Zirkzee interviewde en schreef over talloze personen (vooral jazzmuzikanten) die een band met Rotterdam hebben of hadden.
Deze biografie gaat over de rol van bekende familie Tuschinski en de zeker zo belangrijke familie Weisbard

FOTO
Frans en Martin Beekmans in Parkzicht

Franciscus ‘Frans’ Beekmans

(Rotterdam, 6 augustus 1911 - Loosdrecht, 21 april 2004)

Martinus Johannes ‘Martin’ Beekmans

(Rotterdam, 24 november 1920 - Hilversum, 12 augustus 2011)

Franciscus ‘Frans’ Beekmans (Rotterdam, 6 augustus 1911 – Loosdrecht, 21 april 2004) was de oudere broer van Martinus Johannes ‘Martin’ Beekmans (Rotterdam, 24 november 1920 – Hilversum, 12 augustus 2011).

Beekmans m Valkhoff 1933
Three Hawcourts 1933 Arie en Jaap Valkhoff (acc) Frans Beekmans (slw, vibr)

FRANS
Reeds op jonge leeftijd ontwikkelde Frans zich tot een allround slagwerker. Hij debuteerde tegen het einde van de jaren twintig als begeleider van zwijgende films in de Rotterdamse bioscopen. Tijdens de eerste helft van de jaren dertig speelde hij bij de Three Hawcourts van de gebroeders Valkhoff. In het begin van de jaren veertig drumde hij in de bigband van de Deense entertainer Boyd Bachmann. Na de Tweede Wereldoorlog werkte hij bij diverse KRO radio-ensembles.

Beekmans Mephisto Hawkins NJA 13

Foto: Coleman Hawkins (ts), Max Polak (p), Louis Fall (tmp), Jules Regelaar of Eddy Cotton (bas), Johnny Claes (tmp), Pi Scheffer (tmb) en Martin Beekmans in Mephisto juni 1937.

MARTIN
Martin Beekmans
kreeg van 1933 tot 1937 privéles van de celliste Jo Tresfon van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij leerde drummen van zijn oudere broer. Gene Krupa en later Buddy Rich waren zijn grote voorbeelden. In de loop van 1937 werd Martin op 17-jarige leeftijd min of meer de vaste huisdrummer van de legendarische jazzclub Mephisto. In augustus 1937 speelde hij met de band van de wereldberoemde saxofoonmeester Coleman Hawkins en was hij remplaçant van drummer Kaiser Marshall bij het orkest van Bobby Martin in het Negro Palace aan de Oude Binnenweg. Het bezoek van trompettist Bobby Martin en zijn band was een mijlpaal in de Nederlandse jazzgeschiedenis. Het was het eerste geheel uit zwarte Amerikaanse musici samengestelde orkest dat in ons land op handelsplaat werd vastgelegd. Een grote indruk maakte de slagwerker Joseph ‘Kaiser’ Marshall. Wegens ziekte werd hij een kleine twee weken vervangen door Martin Beekmans. ‘Ik werd met een Rovero-taxi van huis gehaald en kreeg bij aankomst in Mephisto door Bobby Martin een enorme stapel arrangementen uitgereikt. Gelukkig kon ik goed lezen en het avontuur werd een onvergetelijke ervaring.’ Martin ontving de vorstelijke gage van 15 gulden per dag.

Beekmans Orkest Klaas van Beeck nov 1943

Foto: Orkest Klaas van Beeck november 1943 Lammy van der Hout (git, z), Henk Orthman (bas), Hans van Assenderp (ts, tmb), Rinus van Zelm (as, klar), Hans Schelteman (sax, tmp), Henk van Vorstenbos (tmp), staand in het midden Martin Beekmans.

AVRO
Tijdens de oorlogsjaren maakte hij deel uit van de orkesten van Klaas van Beeck, Ernst van ’t Hoff en Majo Marco. In september 1944 werd hij met de leden van het orkest van Klaas van Beeck tewerkgesteld in een werkkamp bij Osnabrück. Na de bevrijding was hij de medeoprichter van het AVRO orkest The Red, White en Blue Stars. De band onder leiding van Willy Kok kwam per 1 juni 1946 vast in dienst van de AVRO. Op 24 juni 1946 werd het orkest omgedoopt tot The Skymasters* onder leiding van Pi Scheffer. Veel musici van de Skymasters vonden emplooi in het Metropole orkest, waarin Martin Beekmans tot aan zijn pensionering slagwerker was.

Beekmans Skymasters

Foto: Skymasters juli 1946 met o.a. Jan Meyer (ts), Piet Coomans (as), Bep Rowold (1e as, ss, v), Piet Mook (as, bars), Eddie Snel (ts). Alle saxen doubleren klarinet en viool. H. Jager, W. Schobbe, A. Piarza (tmp), Pi Scheffer, J. Terbeek, R. Groothand (tmb), Dick Scherpenhuyzen (p), Wim Kastelein (cb), Martin Beekmans (slw), Wim van Beek (git, z) en Annie de Reuver

*THE SKYMASTERS
Het orkest werd opgericht door Willy Schobben, Bep Rowold en Pi Scheffer in 1945 in opdracht van de AVRO en trad de eerste maanden op onder de naam The Red White and Blue Stars onder leiding van Willy Kok. Kok trok zich terug en het orkest ging door onder leiding van trombonist-arrangeur Pi Scheffer. Hun populariteit was te danken aan het feit dat het orkest wekelijks twee- of driemaal op de radio was te beluisteren met pittige bigband-swingnummers en prima zangnummers. Als vocalisten werden Annie de Reuver en Wim van der Beek aan het orkest verbonden. In de loop van 1947 verlieten De Reuver en Van der Beek het orkest, opvolger was Karel van der Velden. Daarnaast kwamen Pi Scheffer (tevens de belangrijkste arrangeur) en saxofonist Jan Meijer voor de zangmicrofoon. Scheffer verkoos in 1951 een baan in het onderwijs. Zijn opvolger was altsaxofonist Bep Rowold.

Greetje Kauffeld startte haar carrière als soliste bij The Skymasters in 1957. Toen Bep Rowold in 1968 plotseling overleed, nam tenorsaxofonist Sander Sprong de leiding over.

Van 1978 tot en met 1986 verzorgden The Skymasters voor de AVRO het wekelijkse jazzprogramma Swingtime, vanuit Nick Vollebregt’s Jazzcafé te Laren. Tony Nolte had de leiding. Veel bekende buitenlandse solisten die bij de band optraden, vonden The Skymasters in de jaren tachtig de beste bigband van Europa. Bekende musici in eigen gelederen waren: Ack van Rooyen, Piet Noordijk, Herman Schoonderwalt, Ferdinand Povel, Ruud Brink, Henk Meutgeert en Wim Overgaauw. Tijdens North Sea Jazz Festivals werden onder meer Mel Tormé, Dizzy Gillespie en Clark Terry begeleid. De elpee Swingtime at the Jazzcafe (1984) werd genomineerd voor een Edison. Hoogtepunt was de tournee door de Verenigde Staten in 1988, met Herman Schoonderwalt als dirigent. Tonny Eyk nam de cd Bigband Favourites met The Skymasters op. Het laatste radio-optreden vond plaats op 21 januari 1997 voor radiojazzprogramma Sesjun van de TROS.

BRONNEN
Dolf van der Linden
. De vader van het Metropole Orkest, Bas Tukker
Jazz in Rotterdam, de geschiedenis van een grote stadscultuur (2015) door Hans Zirkzee
NJA Bulletin
september 1994 en maart 2012 (Klaas Koopman)
Wikipedia

 

Hans Zirkzee
Hans Zirkzee

Hans Zirkzee
‘mister’ jazz in Rotterdam,
muziekdocent,
saxofonist,
concertorganisator,
schrijver, jazz-historicus,
auteur van Jazz in Rotterdam
(de geschiedenis van een grotestadscultuur),
winnaar Dutilh-Prijs 2016

OVER R†JAM
Stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial