Nieuws van Beroepsvereniging Improviserende Musici
BIM bestaat 50 jaar! Dat wordt gevierd met optredens van vijf unieke intergenerationele bands en nieuwe composities en Hans Dulfer geëerd met de gloednieuwe Bimpro Award
EERSTE CONCERT IS OP 4 JUNI 2022
met Iman Spaargaren en Ian Cleaver in het Bimhuis
De vijftigste verjaardag van de Beroepsvereniging Improviserende Musici (BIM) is dé aanleiding om in 2022 het heden en verleden van de Nederlandse jazz- en improvisatiemuziek in de schijnwerpers te zetten. BIM viert 50 jaar jazz en impro met concerten op 4 juni en 1 oktober 2022 in het BIMHUIS en met een tournee langs (de bekende) jazz- en improvisatiepodia binnen Nederland. Bijzonder zijn de vijf speciaal voor deze gelegenheid opgerichte intergenerationele bands en de daarbij horende compositieopdrachten. BIM50 jaar ging op 25 april 2022 van start met een ledenavond in het BIMHUIS met uitreiking van een gloednieuwe prijs: de Bimpro Hans Dulfer Award die als eerbetoon bij de eerste uitreiking werd uitgereikt aan Hans Dulfer zelf.
UITREIKING EERSTE BIMPRO HANS DULFER AWARD
De BIM (Beroepsvereniging Improviserende Musici), de oprichters van het BIMHUIS), vierden in de week van de Jazz hun vijftigjarig bestaan in het door hen opgerichte BIMHUIS te Amsterdam. Eén van de hoogtepunten van de avond was de uitreiking van de allereerste BIMpro Hans Dulfer Award aan Hans Dulfer. Deze nieuwe award is speciaal in het leven geroepen voor musici die zich op een buitengewone manier inzetten voor de jazz- en impro-community. Hans Dulfer werd door het BIMbestuur unaniem verkozen tot de allereerste musicus die met deze Award, die zijn naam draagt, geëerd wordt. Hij zette zich de afgelopen vijftig jaar onuitputtelijk in voor de scene en nam talloze initiatieven die de scene verbeterd hebben. De prijs werd uitgereikt door vocalist Fleurine, voorzitter van het BIM-bestuur en drummer Han Bennink, die de Award heeft vervaardigd.
BIM ZET IMPROVISATIEMUZIEK IN DE SCHIJNWERPERS
Misha Mengelberg, Willem Breuker, Han Bennink, Arnold Dooyenweerd, Loek Dikker, Theo Loevendie, Pierre Courbois, Hans Dulfer en anderen gaven de Nederlandse jazz internationale uitstraling en bekendheid, met als gevolg een sterke en geprofessionaliseerde jazzscene.
Van deze pioniers, een stilistisch redelijk homogene Amsterdamse mannen club is de BIMvereniging een halve eeuw later uitgegroeid tot een zeer kleurrijk gezelschap met musici uit 27 landen waarin alle stijlen binnen jazz & geïmproviseerde muziek welkom zijn.
ARTISTIEKE INJECTIE
BIM50 presenteert naast de vijf nieuwe, intergenerationele bands die na corona) voor een artistieke kickstart zorgt: podium-gesprekken over improvisatie (o.l.v. moderators Vera Vingerhoeds, Co de Kloet, Koen Schouten en Kees van Boven), BIM SENA PERFORMERS STAGES op verschillende jazzfestivals in Nederlands (o.a. Amersfoort Jazz, Summer Jazz, Jazz in de Kamer) en BIM in de Wijk. De podium-gesprekken zorgen voor historisch besef en herdefiniëring van waar we nu staan, 50 jaar later, als community van improviserende musici in Nederland. De invloed van dit genre op de ontwikkeling van alle overige muziekgenres is groot. De vijftigste verjaardag van BIM biedt de kans om samen met de weelde aan improvisatiemusici die Nederland rijk is improvisatie als kunstvorm in de schijnwerpers te zetten.
KERN VAN HET PROGRAMMA – VIJF LUSTRUM-BANDS
Kern van deze productie is een vijftal nieuwe composities, geschreven door vijf bandleiders en uitgevoerd door vijf nieuw opgerichte intergenerationele vijfkoppige bands, uit vijf decennia samengesteld, die elk een andere stijl en werkwijze uit de hedendaagse jazz- en impro-scène representeren.
BIM presenteert op de grote jazzpodia in het land vijf steeds van samenstelling veranderendedouble-bill avonden en podiumgesprekken met als hoogtepunt een gezamenlijk concert op 1 oktober 2022 in het BIMHUIS waarbij alle bands acte de presence geven.
Om het intergenerationele aspect onder musici te bevorderen, ging het Bim-bestuur op zoek naar de verbinding, het hoofdthema van een halve eeuw BIM. De vijf lustrum-bands voldoen aan twee spelregels: iedere musicus is in een ander decennium geboren (intergenerationeel) en geen van de musici hebben onderling eerder samengewerkt.
CONCERTDATA
Op 26 maart 2022 tijdens het Transition Festival mochten DRIE van de VIJF hun composities presenteren.
IMAN SPAARGAREN KWINTET
De beoogde BIM50compositie van tenorsaxofonist Iman Spaargaren heeft een politieke lading. Het arrangement is een drieluik dat de opkomst, bloei en verval van Europa in de 21ste eeuw verklankt. De Tweede Wereldoorlog als katalysator van het Europees project, Brexit en Orbán als betonrot in de ivoren toren van Brussel. Spaargaren beschouwt het in muziek vatten van sociologische thema’s, contemporaine politiek en spanningen in de huidige samenleving als zijn motto.
MIGUEL ÁNGEL SANTAELLA KWINTET
Miguel Ángel Santaella ontwierp voor de BIM50-compositieopdracht een vernieuwende akoestische samenstelling. Zijn idee is dat de spanning tussen de klanken van de instrumenten een essentiële rol spelen. Het kwintet bestaat uit drums, bas, twee rietblazers en een zanger. Santaella voegde heel bewust geen harmonisch instrument toe aan zijn kwintet. Zo dragen de ingezette instrumenten niet alleen de melodische constructie, maar vormen ze ook de harmonische basis van de muzikale structuur. Santaella schrijft graag met het kwintet als geheel in zijn achterhoofd, rekening houdend met individuele kenmerken van elk lid.
IAN CLEAVER KWINTET
Ian Cleaver, het jongste BIMlid van dit moment, woont en studeert in Amsterdam en New York. De muziek die hij schreef voor het BIM50-project is een mengelmoes van alle verschillende klanken en melodieën die hij in 25 jaar tot zich heeft genomen. Cleaver hoopt dat de Amerikaanse jazztraditie, die hij van jongs af aan koestert, terug te horen is in zijn werk. Maar ook recentere nieuwe interesses als Braziliaanse muziek wil hij gebruiken in zijn composities.
Op 25 april mochten alle vijf een voorproefje geven tijdens de ledenavond.
Dat waren dus bovenstaande ensembles PLUS:
JORIS TEEPE KWINTET
Contrabassist Joris Teepe laat in zijn Tension & Release project talloze stijlen samensmelten. Van New Yorkse powerjazz en Amerikaanse swing tot avant-garde en klassiek. Zijn band helpt hem daarbij. Invloeden van vrije impro (Mary Olivier), Argentijnse folk (Natalio Sued) en Roemeense Balkan (George Dumitriu) zijn duidelijk terug te horen. Er zijn ook raakvlakken met klassieke muziek in de door Teepe gecomponeerde passages voor strijkers.
THOMAS JOHANNSEN KWINTET
Vocalist en instant componist Thomas Johannsen valt in de smaak met zijn elementaire aanpak van improvisatie die hij met het Genetic Choir Ensemble ontwikkelt en uitvoert. Onlangs werd dat beloond met een werkbijdrage vanuit het Fonds Podiumkunsten. Voor BIM50 bedacht hij de ongewone combinatie van veteranen en jonge honden uit de wereldmuziek én de vrije impro samen in dezelfde band. Met de geest van de BIM-oprichters in het bloed en drie vocalisten op het podium, staat zijn kwintet garant voor avontuurlijke muziek waarin talloze stijlen verbintenis vinden.
CONCERTDATA
4-6 BIM50 PREMIERE
Locatie: Bimhuis
BIM50 bands: Ian Cleaver, Iman Spaargaren
Moderator: Vera Vingerhoeds
22-9 BIM50 concert
Locatie: Oosterpoort Groningen
BIM50 bands: Joris Teepe, Iman Spaargaren
Moderator: Kees van Boven
1-10 BIM50 concert
Locatie: Bimhuis
BIM50 bands: alle BIM50 bands SPECIAL
7-10 BIM50 concert
Locatie: Pletterij Haarlem
BIM50 bands: Miguel Santaella, Thomas Johannsen
Moderator: Kees van Boven
14-10 BIM50 concert
Locatie: Tivoli Utrecht
BIM50 bands: Joris Teepe, Thomas Johannsen
Moderator: Koen Schouten
21-10 BIM50 concert
Locatie: Muziekgebouw Eindhoven
BIM50 bands: Ian Cleaver, Thomas Johannsen
Moderator: Co de Kloet
29-10 BIM50 concert
Locatie: Lantarenvenster Rotterdam
BIM50 bands: Joris Teepe, Miguel Santaella
Moderator: Co de Kloet
MEER INFO OVER BEZETTING EN TICKETS: